Légiósok

Ami a válogatottban nem ment, az a klubcsapatokban összejött

Újabb Nikolics-gól a bajnokságban, Szalai Ádám közel két év után ismét betalált a Bundesligában, Kleinheisler gólpasszt adott, Nagy Ádámnak pedig szerelmet vallott Roberto Donadoni. Ez történt légiósainkkal a hétvégén.

Németország

Volt mire koccintaniuk a hétvégén a Németországban légióskodó magyar kontingens tagjainak, hiszen többségük sikeres fordulót tudhat a háta mögött. Dárdai Pál vezette Hertha második mérkőzésén is bezsebelte a három pontot, így a Hertha két kör után egyedüli csapatként 100 százalékos a címvédő Bayern München mögött. A berliniek az Ingolstadt otthonában nyertek, ráadásul még gólt sem kaptak. 

A forduló szenzációját azonban nem Dárdai Pál együttese, hanem az újonc Lipcse szolgáltatta, amely 1-0-re verte hazai pályán a Borussia Dortmundot. A lipcseiek kapuját ezúttal is Gulácsi Péter védte, Kalmár Zsolt viszont ezúttal nem lett nevezve a találkozóra. 

Kleinheisler László nyerte a hétvége magyar rangadóját, a Huszti Szabolccsal felálló Frankfurt 1-0-ra kikapott a Darmstadt otthonában. Huszti ezen a mérkőzésen is kezdőként jutott szóhoz, míg Kleinheisler a 67. percben szállt be csereként, majd lett nyerőember, miután a 90. percben gólpasszt adott a mérkőzés egyetlen találatát szerző Sirigunak. 

A forduló mérkőzését Mainzban játszották, ahol a Hoffenheim 4-4-es döntetlen ért el. A félidőben még 4-1-re vezetői mainziak igencsak bosszankodhattak, amikor a csereként pályára lépő Szalai Ádám a 84. percben - 21 hónap és 40 bajnoki meccs után - gólt szerzett, megmentve ezzel csapatának az egyik pontot. Szalai első tétmeccsét játszotta az idényben, rögtön meg is hálálta a bizalmat, a klub honlapja pedig a meccs jelentének választotta ezt a gólt: 

A Bundesliga 2-ben a Stieber Zoltánnal felálló Kaiserslautern 2-0-ra kikapott Sandhausenben, a magyar középpályás kezdőként 72 percet kapott, ez idő alatt egy sárga lapot is összegyűjtött. Megyeri Balázs továbbra is kezdőkapusnak számít a Fürthben, amely 1-1-re végzett a Düsseldorf vendégeként. 

Olaszország 

Második bajnoki mérkőzését nyerte a Bologna, amely ezúttal a Cagliarit gyűrte le hazai környezetben (2-1). A piros-kékeknél Nagy Ádám újra a kezdőben kapott helyett és egészen a 86. percig pályán is volt. A Bologna vezetőedzője, Roberto Donadoni rendkívül elégedetten nyilatkozott a fiatal légiósról a lefújás után, előre vetítve azt is, hogy amennyiben Nagy tartja formáját, sztenderd kezdőember lehet. "Nagyon élveztem Nagy Ádám játékát, rendkívül elégedett vagyok vele. A középpálya bármelyik posztján bevethető, a megfelelő döntéseket hozza a pályán, tudja, hogyan és hová kell mozognia. Emellett a hozzáállása is dicsérendő, az ilyen személyiségű és mentalitású játékosoknak mindig helye lesz a csapatomban - nyilatkozta Donadoni. 

A Palermo tükörsimán kikapott odahaza a Napolitól (0-3), a két magyar támadó közül ezúttal Sallai Roland játszott kezdőként 84 percet, míg Balogh Norbert a kispadról figyelte végig a találkozót. A Palermónak nem igazán sikerült a rajt, három forduló után még mindig nyeretlen, és mindössze egyetlen rúgott gólja van. 

Anglia 

Az angol másodosztály 6. fordulójában újabb vereséget könyvelhetett el a Wigan, amelynek kapujában Bogdán Ádám próbálta útját állni a Sheffield Wednesday rohamainak. Bogdán eddig minden meccsen kezdett a Wiganban, de a csapatnak nem igazán megy, hiszen négy szerzett pontjával a még éppen bennmaradó 21. helyen áll. 

Lengyelország

Bár a válogatottban nem sikerült gólt szereznie, Nemanja Nikolics a hétvégén a Legiában ismét eredményes tudott lenni: a magyar válogatott támadója egy remekül elvégzett szabadrúgásból talált a kapuba, igaz csapata így is 2-1-es vereséget szenvedett az újonc Termalica otthonában. 

A Lech Poznan viszont 3-1-re megnyerte a maga meccsét a Pogon Szczecin ellen, a vendégeknél Gyurcsó Ádám, míg a hazaiaknál Kádár Tamás egyaránt 90 percet töltött a pályán. Guzmics Richárd is végigjátszotta a Wisla Krakkó Jagiellonia ellen 2-1-re elveszített mérkőzését, Mervó Bence csapata (Slask Wroclaw) pedig hétfő este lép majd pályára. Litauszki Róbert ezúttal nem került a keretbe a Cracovia gárdájánál. 

Kelet-Európa

A horvát bajnokságban a Hajduk Split 1-1-es döntetlent ért el a Zapresic vendégeként, a splitieknél végig a pályán volt Futács Márkó. A feröeriek elleni selejtezős-meccsen megsérülő Priskin Tamás a hétvégéig nem jött rendbe, így a Slovan Bratislava bajnokiját is kihagyta. 

Góllal járult hozzá csapata pontszerzéséhez Szántó Tamás, aki kezdőként 88 percet kapott a Rapid Wienben. A tavaly ezüstérmet szerző bécsiek a Sturm Graz otthonában végeztek 1-1-re, így zsinórban 3. meccsükön osztozkodtak a pontokon, a bajnoki címre pályázó fővárosiak lemaradása négy pont az éllovassal szemben. A 20 éves középpályás ötödik bajnoki mérkőzésén az első gólját szerezte az idényben. 


A Közel-Keleten légióskodó Dzsudzsák Balázs és Németh Krisztián számára nem kezdődött a bajnokság, a napokban Franciaországba szerződő Lang Ádám pedig egyelőre még nem került be a csapatba.