US Open

Csúcsderbik terítéken, megismétlődhet az olimpiai finálé

Szerdán Nisikori-Murray és Del Potro-Wawrinka negyeddöntőket rendeznek New Yorkban, az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

A felső ággal ellentétben, a tábla alsó dekádjában minden a papírforma szerint alakult, így két zseniális párosítás jött össze. A 2012-es bajnok Andy Murray a tavalyelőtti döntős Kei Nisikorival csap össze, míg a 2009-es győztes Juan Martín del Potro ellenfele a két Grand Slam-címmel büszkélkedő Stan Wawrinka lesz. A bukmékereknél Murray és DelPo a favoritok, ha mindketten nyernek, akkor az elődöntőben létrejön a riói olimpia döntőjének visszavágója. 

Elsőként a brit-japán csatára kerül sor, amely egyébként szintén volt a nyári játékokon, méghozzá az elődöntőben. Akkor Murray nagyon simán, 6:1, 6:4-re győzött és ezzel 7-1-re növelte az előnyét az egymás elleni összevetésben. Mint látható, egy meccsüket leszámítva mindig a skót hagyhatta el győztesen a pályát, ennek köszönhetően adnak csupán 1.12-es oddsot rá az állami irodában. 

Ki jut tovább?
Kei Nisikori Andy Murray
TippmixPro @ 4.55 TippmixPro @ 1.12

Nem véletlen Murray dominanciája, a japánnak borzasztó match-up a brit, hiszen nincs akkora ütőereje, amivel kidolgozhatná a pontokat, a nagy erőssége, a sok futás, a jó kontrák pedig nem jön ki, mert Andy pont ugyanezekben jó. Magyarán két hasonló stílus találkozik, de szinte minden tekintetben Murray egy kicsivel jobb. Ettől függetlenül Nisikori egy veszélyes játékos, de nagyon meglennénk lepve, ha borítani tudná a papírformát. Pláne, hogy az első hétben olyan rettentő meggyőző formát nem mutatott, míg a wimbledoni címvédő riválisa most már jó két hónapja csúcsformában teniszezik. A múltjuk és a tornán mutatott játékuk alapján adja magát Murray 3-0-ás sikere (1.85 @ TippmixPro), viszont a brit olyan megfejthetetlen, mint a lemmingek vándorlása vagy a lazacok hazatérési ösztöne, szóval csak a bátraknak ajánljuk ezt az opciót...

Sokkal komolyabb izgalmakat tartogat az argentin és a svájci meccse, akik hetedeik alkalommal mérik össze tudásukat, viszont kemény pályán először. Legutóbb idén Wimbledonban találkoztak, azt a mérkőzést négy szettben Del Potro tudta megnyerni, és az egymás elleni mutatójuk is 4-2 a javára. Ennek megfelelően, ha nem is toronymagas favorit, de favorit az oddsmestereknél.

Ki jut tovább?
Juan Martín del Potro Stan Wawrinka
TippmixPro @ 1.55 TippmixPro @ 2.15

No, de nem csak ez számít az esélyek felállításánál, hiszen a dél-amerikai klasszis meggyőzőbben is játszott az első héten, és ami nála nagyon fontos volt, szettveszteség nélkül tudta venni az akadályokat. Wawrinka jól kezdett, de utána Dan Evans ellen kis híján búcsúzott, majd Ilja Marchenko ellen egy agyonnyert meccsen sikerült túlóráznia. A svájcinak a túlélésről szólt az első négy forduló, olyan ellenfeleket kapott, akik ellen kötelező volt a győzelem, így elég nehézkesen ment számára a koncentrálás. A nagyok ismérve, hogy a top teniszüket egy Grand Slamen csak a második héten veszik elő. Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha Wawrinkától is egy sokkal jobb teljesítményt látnánk. Az nem kérdés, hogy az ütései megvannak, amikor odafigyelt, akkor varázslatos fonákokat eresztett el. 

Taktikailag is egy érdekes meccs lesz, hiszen Stan sem fogja kímélni az argentin fonákját, ellene kifarolós tenyereseket ütni pedig életveszélyes. Az adogatójátékaikban viszont különösen dominálhatnak, Wawrinka rengetegszer operál blokkolt returnnel, ami után könnyedén irányíthat DelPo. Kiváló labdamenetekre készülhetünk, illetve szoros szettekre és meccsre. Véleményünk szerint a torna egyik legjobb összecsapása lehet, ha mindketten a tornán mutatott legjobbjukat teszik a pályára. Értéket leginkább az overben látunk, a 41.5-ös határt akár négy szettben is túlszárnyalhatják.