US Open

Babos Timi átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt

  • ivan

Babos Tímea pályafutása legjobb Grand Slam-tornáját zárta egyéniben a US Open, ami után anyagilag sem járt rosszul. Az első számú női teniszezőnk 2016-ban átlépte a kereseti álomhatárt is.

Fotó: usopen.org

Magyar idő szerint vasárnap éjjel véget ért Babos Tímea számára a US Open. A 23 éves soproni versenyző egyéniben és női párosban is a 3. körig jutott, míg vegyes párosban a 2. forduló jelentette a végállomást a számára, ezzel pedig nemcsak ranglista-pontokat, hanem sok-sok amerikai zöldhasút is bezsebelt. 

Az idei US Open minden idők legmagasabb díjazású Grand Slam-tornája, 2016-ban 46,3 millió dollárt osztottak szét a játékosok között. Ilyen szempontból Babos kiválóan időzített, hiszen pályafutása során első ízben jutott el egyéniben a 3. körig egy major-versenyen, ami New Yorkban 140 ezer dollár honoráriumot jelentett. Babos a két páros kategóriában - női 20, vegyes 5 -  további 25 ezer dollárt keresett, így összességében 165 ezer dollárt ütögetett össze, ami aktuális árfolyamon mintegy 50 millió forintot jelent. 

A világranglista-33. Babos Tímea karrierje legjobb szezonját futja, ilyen előkelő helyen még soha nem állt a női egyéni rangsorban. Bár tornagyőzelmet nem aratott, több értékes skalpot is begyűjtött, minden GS-en ment legalább egy kört, Cincinnatiben és Miamiban pedig a legjobb 8 illetve 16-ig jutott. Párosban döntőt vívott Wimbledonban, Miamiban, elődöntőig jutott Dubajban, Indian Wells-ben és Eastbourne-ben. 

A soproni versenyző a US Openen sem vallott kudarcot, az amerikai nyílt-teniszbajnokságon szerzett pénzdíjakkal együtt pedig 2016-ban átlépte az 1 millió dolláros keresetet. Babos egész karrierjét tekintve már közelít a 3 millió dollárhoz, ám a két összes is jól mutatja, hogy 2016-os esztendő mennyire kiemelkedően sikeresnek bizonyult a számára. 

A selejtező három fordulóján sikerrel túljutó, a főtábla első fordulójában búcsúzó Fucsovics Márton 43 313 dollárt (körülbelül 12 millió forint) keresett az év utolsó Grand Slam-tornáján.