Kosárlabda

Nyerni kell és akkor bármi lehet

  • ivan

A sérülések ellenére a csapat ebben az összetételében alkalmas arra, hogy elérje célját, a selejtezőcsoportból való továbbjutást - közölte Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke a férfi válogatott Európa-bajnoki selejtezősorozatának első mérkőzése előtti sajtótájékoztatón Kecskeméten.

Hanga Ádám (8) a magyar válogatott legnagyobb sztárja

Az MKOSZ vezetője szerint jó lenne, ha a magyar kosárlabda európai szinten is mérhető eredményt hozna azzal, hogy 17 év után ismét kijut az Eb-re. Stojan Ivkovic szövetségi kapitány leszögezte: a csapat egységes és elszánt a győzelemre.  "Az Olaszországban légióskodó Perl Zoltán sikeresen beilleszkedett a csapatba. Hanga Ádám vírusos megbetegedése miatt csak később tudott csatlakozni, így csak az utolsó tíz napban tudott játszani. A honosított Jarrod Jones talpsérülését viszont nem lehetett teljesen rendbe hozni, így őt a mai napon hazaküldtük" - közölte a szakvezető, hozzátéve, a keret kemény időszakon van túl, mivel 21 nap alatt kilenc mérkőzést játszott, s közben hat napot utazott.

Ami az ellenfeleket illeti, Ivkovic szerint papíron a macedónok a legerősebbek, őket az atletikus és gyors angolok követik, de az elmúlt években kialakult egység és akarat remélhetőleg meghozza a várt eredményeket. Vojvoda Ádám csapatkapitány az elmúlt hetekről elmondta, nagyon jó felkészülési programon vannak túl, és nagy várakozással tekintenek a szerdai, britek elleni mérkőzés elé. Véleménye szerint a válogatott készen áll, és az a cél, hogy minden meccset megnyerjen.  "A szerdai győzelem nagy lökést adhatna a további eredményekhez" - tette hozzá.  

Kétesély*
Magyarország Nagy-Britannia
1.82 1.93
* A magyar bukik egyelőre nem gondolják, hogy a magyar válogatott mérkőzésére oddsot kéne adniuk, így a feltüntetett számok egy külföldi terem szorzói

Horváth Péter csapatvezető kiemelte: az elmúlt hat hét a nemzeti csapat egyik leghosszabb edzőtábora volt. Sajnos a felkészülés időszakát a sérülések nehezítették, de mindig az a magyar válogatott a legerősebb, amelyik éppen a pályára lép - fogalmazott.   A magyarok első találkozójukat szerdán 18 órakor játsszák a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban a britekkel. A hazai mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti, a macedóniai meccs sugárzásáról még folynak a tárgyalások. A nemzeti együttes 1969 óta csak egyszer, 1999-ben szerepelt Európa-bajnokságon.    

A 40. Eb-nek Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Eb 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A magyar válogatott kerete
Eilingsfeld János (Szolnok), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Laboral Kutxa Vitoria), Keller Ákos (Fehérvár), Kovács Péter (Szombathely), Perl Zoltán (Capo d'Orlando), Ruják András (Sopron), Tóth Ádám (Szolnok), Tóth Norbert (Szombathely), Váradi Benedek (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Szolnok)
A magyar Eb-selejtezős program:
augusztus 31.: Magyarország-Nagy-Britannia, Kecskemét 18.00
szeptember 3.: Magyarország-Luxemburg, Sopron 18.00
szeptember 7.: Macedónia-Magyarország, Kavadarci 20.30
szeptember 10.: Nagy-Britannia - Magyarország, London 19.30
szeptember 14.: Luxemburg-Magyarország, Luxembourg 19.30
szeptember 17.: Magyarország-Macedónia, Szolnok 18.00