E-sport

Így ragadta el emberek millióit a világ leghíresebb játéka

  • Kiss Tamás

A számítógépek játékra való használása sokak számára csupán a szabadidő eltöltésének egy módja, amely semmilyen célt nem szolgál a játékos szórakoztatásán kívül. Ám van egy nagyobb réteg - csupán párszáz millió emberről beszélünk - akik ezt teljesen másképp látják: ők az e-sportok szerelmesei. Szurkolók, érdeklődők, szakértők vagy éppen amatőr játékosok. Számuk napról napra növekszik, a terjedése pedig megállíthatatlannak tűnik. De vajon miért ilyen népszerű manapság az e-sport?

Elsőként vonatkoztassunk el a kifejezés szerencsétlen mivoltától! Esetünkben egyáltalán nem számít, hogy ki szerint sport vagy nem sport a számítógép pötyögése. Ami igazán fontos, hogy világszerte zajlanak regionális és nemzetközi bajnokságok, klasszikus sportközvetítéseket megszégyenítő profizmussal követhető mérkőzések, a szurkolók pedig hatalmas stadionokat töltenek meg.

Számos játék létezik, amely kialakításának köszönhetően megfelelő körülményeket biztosít az egymás közötti versengésre. Ám kiemelkedik közülük a League of Legends (LoL), amely jelen pillanatban nem csak a legnépszerűbbek egyike, de a legoptimálisabb a kompetitív küzdelmek lebonyolítására és közvetítésére. Ezért ezen példán keresztül lehet talán a legjobban bemutatni az e-sport népszerűségének okát, amit most meg is teszünk.

Kulcsfontosságú, hogy mindenki számára elérhető és követhető legyen a játék. Gondoljunk csak a focira! Kezelj ügyesen a lábaddal egy labdát a focipályán és lődd be azt az ellenfél kapujába. Nem egy bonyolult dolog, ráadásul csak egy labda és némi terület kell hozzá. Ugyanez elmondható a League of Legends-ről is. Ingyenesen letöltheti bárki, így könnyű hozzáférni, kipróbálni, beleszeretni. Célja sem túl bonyolult: a versengésre kialakított pályán - Az Idézők Szurdoka - pusztítsd el az ellenfél őrtornyokkal védelmezett bázisának közepén lévő épületet - Nexus - úgy, hogy együttműködsz a csapattársaiddal. Egyszerre 5 – 5 ember küzd meg egymással és mindenki egy-egy hőssel vesz részt a csatában. 133 ilyen egyedi hős van, amelyek mind rendelkeznek külön képességekkel, erősségekkel és gyengeségekkel. Ráadásul minden játékot mindenki tiszta lappal kezd, és az adott mérkőzés során nyújtott teljesítménye alapján fejlesztheti képességeit, szerezhet aranyat és vásárolhat tárgyakat, hogy még hatékonyabban küzdhessen az ellenfél csapatával szemben. És ezek még csak az alapok, hiszen rengeteg lehetőség és fontos kis apróságot segítheti elő a győzelmet. Aggodalomra viszont semmi ok! Az előbb említett labdajáték esetében is elég a fenti információ, míg a les vagy a szöglet fogalmával megismerkedhetünk menet közben is.

Az most már érthető, hogy nagyon könnyű kipróbálni és játszani is ezt a játékot, viszont van még két nagyon fontos dolog, ami a népszerűséget segíti. Az egyik, hogy hihetetlen stratégiai és taktikai lehetőségeket rejt magában, mind az egyéni és mind a csapat teljesítményét tekintve. Ezért mindig van hová fejlődni, és végül elképesztő dolgoknak lehetünk szemtanúi. A másik pedig, hogyha már adott egy versenyzésre tökéletesen alkalmas játék, akkor azt arra is használják. Van rendes versenyszezon, ahol év közben a csapatok régiókra bontva küzdenek meg egymással, míg záró akkordként érkezik ősszel a világbajnokság, ahová a régiókból kvalifikálják magukat a legjobbak és hihetetlen izgalmak között mérik össze erejüket.

Mindezt pedig végig tudjuk követni online. Ugyan a világbajnokság alkalmával előfordul, hogy a TV társaságok lecsapnak a közvetítői jogokra, de nagy általánosságba véve az interneten tekinthetők meg ezek a mérkőzések. Az angol nyelvű közvetítés hihetetlen profi, a megfelelő anyagi és technikai háttér biztosítása sosem hiányzik. Magyar nyelvű adás is elérhető már egy jó ideje - ahol a két legnagyobb régió, Európa és Észak-Amerika összecsapásait adják - ám külső támogatás hiányában nem veszi fel a versenyt az eredeti adásokon dolgozó 80 fős stábbal, viszont szakmaiságában és szórakoztató mivoltában bőven helyt tud állni.

 

 

 

 

 

 

 


A lényeg tehát, hogy van egy mindenki számára egyszerűen hozzáférhető, könnyen érthető számítógépes játék, amelyet versenyzésre teremtettek. Ráadásul folyamatosan biztosítják, hogy követhessük a nagyobb bajnokságokat, szurkolhassunk magunkban vagy másokkal, és hétről-hétre végig izguljuk az összecsapásokat. Szeretnék, hogy közel kerüljön hozzánk a League of Legends, és ezért mindent meg is tesznek.

Érdemes lehet kipróbálni a játékot, ugyanis ha csak a bevezetőket csináljuk végig közel 45 perc után már sokkal jobban átláthatjuk a dolgokat. Vagy akár a közvetítésekbe is belekóstolhatunk, hiszen a közeljövőben zajlik le a két legnagyobb régió bajnokságának nagydöntője is. Ezekbe bekapcsolódva, ha az előzőekben elhangzott információk mellé még egy kis türelmet is viszünk magunkkal, akár minket is magával ragadhat a League of Legends világa, vagy nyithatunk más, hasonló játékok felé. Hiszen mindig van még egy hely a több száz millió rajongó között. Ilyen megvalósítás mellett pedig amúgy sem érdemes kimaradni egy ilyen életérzésből!