La Liga

Csak a szokásos - Barca vagy Real?

Hétvégén elrajtol a spanyol bajnokság is, a végső győzelmet illetően túl sok újdonsággal azonban nem szolgál majd a La Liga új idénye sem.

Bár sokan a spanyol bajnokságot tartják a világ legszínvonalasabb és legerősebb pontvadászatnak, egy valamit nehezen lehetne ráhúzni a spanyol ligára, mégpedig azt, hogy kiegyenlített erőviszonyok jellemeznék. Az elmúlt 11 évben mindössze három csapat tudott bajnokságot nyerni, de az Atlético Madrid egyetlen aranya rávilágít, hogy a Barcelona és a Real Madrid hegemóniája mennyire meddő volt az elmúlt évtizedben.

Nem kell hozzá komoly jóstehetség, hogy kijelentsük: az előttünk álló idényben is ez a kettő - három - csapat szólhat bele az aranyérem sorsába. A Barcelona és a Real Madrid keretének minősége nemcsak a spanyol, hanem a nemzetközi futballból is kimagaslik.

SPANYOL BAJNOKSÁG 2016/17    
Barcelona 1.70
Real Madrid 2.45
Atlético Madrid 11.25
Sevilla 84.00
Villarreal 105.00
Valencia 135.00
Bilbao 165.00

Vessünk egy pillantást a fogadóirodák esélylatolgatására. A zsinórban két bajnoki címet begyűjtő Barcelona mögött a BL-győztes és legutóbbi két kiírásban ezüstérmes szerző Real Madrid szorzója mozog a realitás talaján, a 3 évvel ezelőtti győztes Atlético Madrid sikere viszont már több, mint 11-szeres kasszát jelentene. És akkor még nem szóltunk az Európa Liga-győztes Sevilláról, amelynek gyakorlatilag fikarcnyi esélyt sem adnak a szakértők.

És van is ebben valami. A két gigász a tavalyi idényben 112 illetve 110 rúgott gólig jutott 38 meccsen, gólkülönbségük alapján átlagban két góllal nyertek minden bajnokit.

Mivel igazán eget rengető változás sem Barcelonában, sem Madridban nem történt, meglepetés volna, ha nem a két klub között dőlne el az arany sorsa.

A címvédő katalánok lepasszoltak két kiöregedő brazil hátvédet (Dani Alves, Adriano), megváltak két fiatal, ám a kezdőbe esélytelen fiataltól (Batra, Halilovic) és néhány abszolút kiegészítő embertől (Alex Song, Montoya, Sandro, Vermaelen). Az érkezők oldalán három 22 éves ígéretet találunk: a portugál André Gomes (Valencia), a francia Samuel Umiti (Lyon) és Lucas Digne (PSG) is alapemberré válhat előbb-utóbb, ám egyiküket sem azért szerződtették, hogy meccseket döntsenek el. Merthogy arra ott van az MSN-trió: Messi, Suárez és Neymar hármasa idén is garancia lehet a sikerre.

A Real Madridnál még kisebb volt a mozgás, "köszönhetően" annak, hogy a klubot az UEFA kizárta az átigazolásokból. A Juvetól visszaszerezték Moratát és elpasszolták a PSG-nek Jesé-t, de tulajdonképpen ennyi, Zidane abból a keretből gazdálkodhat, amiből tavaly fél év alatt BL-győztes csapatot faragott. A királyiak sikere nagyban függhet Cristiano Ronaldótól. A portugál viszont már elmúlt 31 éves, egyre többször bajlódott sérüléssel az elmúlt néhány évben, ráadásul a nyáron sikeréhségét csillapítva megnyerte élete első válogatott trófeáját is.

Amit az Atlético Madrid Diego Simeone irányításával produkál, azzal görbe tükröt állít a modern futballnak. Bár a madridi a világ egyik legjobb csapata lett, mindezt nem eurómilliók elköltésével, hanem szisztematikusan felépített munkával érte el. Mivel "Cholo"-t és a gárda legnagyobb sztárjának számító Griezmann-t sikerült a fővárosban tartani, így a Matracosok idén is komoly ellenfelei lesznek a két gigásznak. Sőt, olyan remek futballistákkal sikerült megerősíteni a keretet, mint Kevin Gameiro (Sevilla) vagy Nico Gaitán (Benfica), vagyis minden adott ahhoz, hogy a Torrente kedvenc csapata idén is sikereket érjen el. A dobogó szinte garantált, de nagy kérdés, hogy egész idényen keresztül képes lesz-e stabilan jól teljesíteni az Atlético.

Ami a BL-induló negyedik helyet illeti, az egy fennmaradó pozícióért a "szokásos" csapatok versengenek. A zsinórban 3 Európa Liga-győzelmet számláló Sevillától távozott a sikeredző Unai Emery, helyére pedig a chilei Jorge Sampaoli érkezett. A dél-amerikai mesternek kis túlzással új csapatot kell építeni Andalúziában, elhagyta ugyanis a klubot Krychowiak, Gameiro, Llorente, Reyes, Banega,  az érkező oldalon pedig (Vazquez, Correa, Ganso, Vietto) nem feltétlen ugyanazt a minőség. A Villarreal tavaly odaért a 4. helyre, ám jelenleg rengeteg a sérültje, így ha elrontja a rajtot, lemaradhat az elitligáról. A Bilbao évek óta azon csúszik el, hogy bele-beleszalad egy-egy hullámvölgybe és fordulókig nem találja magát, tavaly például 12 vereséget is elszenvedett, amivel nem lehet odaérni a dobogó közelébe. Mindenképpen előrelépést várhatunk a Valenciától, amely tavaly mindössze a 12 .helyen végzett. A Denevérek megszerezték a nyáron Nanit, Montoyát, Ibanezt, ugyanakkor eladták André Gomest, Barragánt, Piattit és Feghoulit is, nem beszélve a házi gólkirály Alvaro Negredóról.

Az első 4-ben végez
Sevilla 3.00
Valencia 4.33
Villarreal 5.00
Bilbao 4.50
Celta Vigo 9.00
2016-08-19;87
2016-08-20;87
2016-08-21;87
2016-08-22;87
211384

Kattints a képre a játékért!