NFL

Így fogadj az előszezonra!

Néhány jó tanáccsal szolgálunk, amiket érdemes lehet fontolóra venni az előszezon hátralévő találkozóin.

Ugye kezd végre csillapodni az NFL-éhségünk? Naná, hiszen a múlt héten elkezdődött végre az előszezon. Ez persze még kevés ahhoz, hogy minden vágyunkat maximálisan kielégítsük, de olykor fogadási szempontból még talán több értéket is tartogatnak ezek a mérkőzések, mint az alapszakasz vagy a rájátszás találkozói.

Az előszezon - ahogyan a futballban a felkészülési mérkőzések - mindig rejt magában némi pikantériát, különösen egy olyan fizikális sportág esetén, mint az amerikaifutball. Mivel a sérülésfaktor hatalmas, tét viszont nincs, a csapatok óvatosan bánnak játékosaikkal, a kulcsemberek csak alig-alig kapnak szerepet. Ilyenkor inkább a playbook játékait gyakorolják, trükköznek, próbálkoznak, nem az eredmény a legfontosabb. Nem minden csapat áll ugyanakkor az előszezonhoz ugyanúgy, vannak edzők, akik már éles meccseknek tekintik a felkészülést, míg másokat egyáltalán nem érdekel. Néhány fontos faktor, amire illik figyelni:

Edzők, akiket érdekel az előszezon

Nem minden trénert és csapatot érdekel a preseason, az Indianapolis és a Kansas például legendásan gyenge a felkészülési időszakban. Gary Kubiak azonban remek ellenpélda, a Denver mestere általában jól teljesít ebben az időszakban. Akik még meg szokták hajtani ezeket a mérkőzéseket, az például Pete Carroll (Seattle Seahawks) és Mike Tomlin (Pittsburgh Steelers).

Olvassunk el mindent

Az előszezon egyik nagy pozitívuma, hogy ez tényleg az a szituáció, amikor a fogadók és a bukmékerek egálról indulnak. Az edzők nem sokat árulnak el az előzetes taktikáról, így a fogadóirodákkal együtt tudhatunk meg minden lényeges információt. Az apró hírek pedig folyamatosan jönnek: ez sérült meg, az nem játszik, amaz irányít egy félidőn keresztül.

Az irányítók

Ahogyan baseballban egy odds szinte teljes egészében a kezdő dobón múlik, úgy van ez az NFL előszezonjában is - az irányító a minden. A csapatok, amelyeknek mondjuk nem egy sztár QB-jük van, hanem 3-4 hasonló képességű, azok előnyt élveznek a többi csapat ellen. Különösen megéri figyelni azokat a gárdákat is, ahol a csere egy 32-35 éves veterán, ők ugyanis nagy pluszt jelenthetnek a még csapattagságért küzdő rookie ellen.

Az előszezon határai

Nem törik sokat a fejüket a bukik az előszezon hendikepjein, szinte mindig 3 ponttal favorit az egyik csapat. A hárompontos határ amúgy is kultikusnak számít a ligában, hiszen ez az egyik leggyakoribb különbség a meccsek végén. Nem ritka azonban, hogy a preseasonben a csapatok a biztos mezőnygól helyett kétpontos kísérlettel próbálkoznak a touchdownt követően, ami szintén fontos faktor lehet a fogadásban.

Hétről hétre változik a helyzet

Amíg az első két hétben a kezdőjátékosok csak néhány snap erejéig vannak fent a pályán, addig a harmadik-negyedik mérkőzésen már akár egy félidőt is kaphatnak a kulcsjátékosok. Egy újabb érv tehát, hogy folyamatosan figyeljük a híreket és tájékozódjunk, mielőtt fogadunk.