Premier League

A Tigrisek menthetetlenek, de vajon megmenekül a szenzációsan igazoló Boro? - kiesési körkép

Kilenc csapat harcol a kiesés elkerüléséért, de csak az újonc Hull City sorsa tűnik biztosnak.

Legyünk őszinték, a Premier League-ben lényegesen gyakoribbak az olyan szezonok, amikor a kiesés ellen izgalmasabb csata van a szezon végeztével, mint a bajnoki címért. Talán ez most másképpen lesz, ahogy megjósoltuk délelőtti beharangozónkban, az első helyért ezúttal tényleg többszereplős öldöklő csata várható. No, de mi a helyzet hátul?

Melyik csapat esik ki?
Hull City 1.61
Burnley 2.00
Middlesbrough 3.00
Watford 3.00
West Bromwich 3.25
Sunderland 3.50
Swansea 4.00
Bournemouth 5.00
Crystal Palace 7.00

Kezdjük a tutival. A Hull Cityvel kapcsolatban kimerítő mélyelemzést olvashattunk mr.blonde tippmesterünknek köszönhetően, aki a Tigrisek első mérkőzésére már meg is találta a tutit. Steve Bruce távozott, mivel nem volt pénz igazolásokra, így állandó tréner jelenleg nincs. A játékoskeret nagyon gyenge és bár a felkészülési mérkőzések nem sikerültek rosszul, ezzel a csapattal és ezzel a jelenlegi állapottal csoda lenne a bennmaradás.

Nagy hajrával és egy kitűnő csatárteljesítménynek köszönhetően végül behúzta a Championshipben a bajnoki címet a Burnley. Sean Dyche kerete tipikusan iparos játékosokból áll össze, neves játékosuk viszonylag kevés van, ráadásul olyan rutinos futballistákat is elveszítettek, mint Michael Duff, Joey Barton vagy Matthew Taylor. Két évvel ezelőtt postafordultával távoztak a Premier League-ből a bordó-kékek, és bizony most is minden jel arra mutat, hogy ez a csapat kevés lesz az első osztályhoz.

Andre Gray tavaly repítette a Burnley-t

Korántsem számít azonban esélyesnek a bajnoki címet épphogy elbukó Middlesbrough. Észak-Angliában komolyan gondolták az erősítéseket, egyetlen fontos játékos sem távozott, az érkezők listája azonban ezen a szinten brutálisan veretes. Viktor Fischer, Marten de Roon, Victor Valdés, Antonio Barragán, Gastón Ramírez, Brad Guzan, Álvaro Negredi is piros-fehér mezben futballozhat idén, a csapat kerete ráadásul a Championshipben is nagyon kimagaslott. A tervezett kezdőcsapat: Valdes – Barragan, Ayala, Gibson, Friend – Leadbitter, de Roon – Fischer, Ramirez, Downing – Negredo. Ez pedig sokkal inkább egy top10-es keret, mintsem egy kiesés elkerüléséért küzdő alakulat, Persze lesz bőven dolga Aitor Karankának, mivel 4-5 embert is be kell építenie a csapatába, de a gyengécske felkészülési időszak ellenére is mi a Middlesbrough-tól várjuk a nagy csodát idén.

Van bőségesen csatár Boróban

Érzékenyen érintheti Quique Flores mester távozása a Watfordot, amely csapat kerete jelenleg nem tűnik olyan erősnek. Ighalo személyében legnagyobb értéküket sikerült megtartaniuk, de meghatározó játékosok nem érkeztek. Walter Mazarri legénysége kétségkívül nagyon rutinos, de a szakértők többsége a közvetlen veszélyzónába várja a Méhecskéket.

Évről évre gyengülget a West Bromwich Albion és talán ha még nem is idén, de hamarosan ők is közel kerülhetnek a kiesés szeléhez. Idén sem érkezett hatalmas erősítés, a QPR középpályása, Matt Phillips ugyan alapember lehet, de már a tavalyi év végén és az előszezonban is látszódott, hogy a keret nem túl acélos. Nem lennénk meglepve, ha télen még kiesőhelyen állna Tony Pullis csapata, ám végül az erősítések hatására megmenekülnének.

Alighanem minden futballkedvelő nagyon várja, mire is lesz képes a Moyes-faktor vagyis a Sam Allardyce helyére kerülő David Moyesszal befürdik vagy felemelkedik a Sunderland. Egyelőre nem voltak túlságosan aktíva a Fekete Macskák a piacon, érkezett bár Papy Djliobodji, Paddy McNair és Donald Love, kétséges, hogy bármelyikük bekerül majd a kezdőbe. Távozott azonban Steven Fletcher és az örök ígéret Giaccherini és végleg elhagyta Észak-Angliát, így a keretre ráférne néhány új impulzus. Talán a Sunderland ismét eljátssza majd a nagy menekülést, de nagyobb biztonságban lennének ott fent északon, ha szerződtetne Moyes még néhány játékost.

Nagy volt a vándorlás Wales-ben, a Swansea kerete rendesen kicserélődött. Paloschi, Éder, André Ayew és Ashley Williams pótlására érkezett például Fernando Llorente, Leroy Fer és Mike van der Hoorn, ami bár deficites váltásnak tűnik, Francesco Guidolinnak talán így is sikerült a legjobbak között tartania együttesét. A jóslatok egyébként 12-14. helyről szólnak a City esetében.

A gyenge rajt után mindenki leírta a Bournemouth-t, amely végül gond nélkül maradt bent még úgy is, hogy borzalmasan zárták a szezont. A vezetőség rendesen meg is ijedt és mélyen a zsebükbe nyúltak, több mint 30 millió fontot költöttek. A legfontosabb távozó Matt Ritchie, őt a Newcastle vásárolta meg 12 millióért. Könnyen eshet a Bournemouth az angol csapatok szokásos betegségébe, vagyis az első év nagy megmenekülése után a második szezon már felemészti őket. És a keret bizony alkalmas rá, hogy a piros-feketék veszélyben is érezzék magukat.

Dwight Gayle elengedése nem volt jó döntés

A Crystal Palace már csak amolyan bátor tipp, a legtöbb szakértő szerint nem lehetnek valós kiesési problémái a Sasoknak. Azonban a távozók listája tényleg erőteljes: Adebayor, Chamakh, Hangeland, Gayle, Alex McCarthy, míg az érkezők rovatban Townsend és Tomkins sem feltétlenül jelent majd hatalmas erősítést. Alan Pardew fiai a tavalyi szezont brutálisan gyengén zárták, az utolsó 21 meccsen 13 pontot szereztek, így ne érjen minket váratlanul, ha a londoni gárdát tényleg meglegyinti a kiesés szele.

Melyik csapatok esnek ki?
hatharom.com-tipp: Hull City + Burnley + Watford
Odds: 19.00
2016-08-13;47
2016-08-14;47
2016-08-15;47
209498