Átigazolás

40 év alatt 100-szorosára nőtt a világrekord

  • hatharom.com

Kedden a Manchester United bejelentette, hogy 105 millió euróért szerződtette a Juventustól Paul Pogbát. A fiatal francia középpályás az első játékos, akinek átigazolási díja átlépte a 100 milliós álomhatárt. De vajon ki volt az első 1 milliós futballista és hogyan fejlődtek az átigazolási rekordok?

A 23 éves Pogba tehát az első 100 milliós játékos a világon, vagyis 41 évvel azután, hogy egy klub több, mint 1 millió fontot fizetett volna egy játékosért az átigazolási díjak csúcsa százszorosára emelkedett. 

Az 1 millió fontos mérföldkövet 1975-ben Guiseppe Savoldi lépte át, aki mindössze négyszeres olasz válogatottként 1,2 millió fontnak megfelelő összegért igazolt a Bolognától a Napolihoz. 

Rá egy évre a későbbi világbajnok Paolo Rossit szerezte meg a Vicenza a Juventustól 1.75 millió fontért, majd 1982-ben a Barcelona már 3 millió fontot fizetett a Boca Juniorsnak egy bizonyos Diego Maradonáért. Isten keze mindössze két év után továbbállt Katalóniából és Nápolyba került, az olaszok 5 millió szurkoltak le a gránátvörös-kékeknek az argentin klasszisért. 

1987-ben a holland Ruud Gullit a PSV Eindhovenből az AC Milanhoz igazolt, akkori rekordot jelentő, 6 millió fontos átigazolási díj ellenében. 1990-ben szintén egy későbbi Aranylabdás, Roberto Baggio vált világrekorderré, amikor a Juventus 8 millió fontnak megfelelő összeget fizetett a "Copfocskáért" a Fiorentinának. Baggio rekordja is csupán két évig tartott, miután 1992-ben a Milan megvette a Marseille-től a franciák akkori ügyeletes sztárját, Jean-Pierre Papint 10 millió fontért. Ugyanebben az évben a Juventus 12 millió utalt át a Sampdoriának Gianluca Vialliért, a Milan pedig 13 milliót a Torinónak Gianluigi Lentiniért

Az újabb rekordra 4 évet kellett várni, 1996-ba ismét a Barcelona robbantott, amikor 13,2 millióért megszerezte a PSV-től a brazil Ronaldót. Néhány nappal később a Newcastle United felülírta a csúcsot, amikor 15 millió fontot fizetett a Blackburn Roversnek Alan Shearerért.  1997-ben Ronaldo visszakerült a képzeletbeli dobogó első fokára, amikor 19,5 millióért a Barcától az Interhez szerződött. 1998-ben a spanyol Betis sokkolta a világot, miután 21,5 millió fontért leigazolta a Sao Paulótól a brazil válogatott Denílsont. Az átigazolási díj mellett az is meghökkentő volt, hogy a dél-amerikai 11 éves megállapodást kötött az andalúzokkal. 

Az ezredfordulóhoz közeledve egyre inkább elszálltak az átigazolási díjak, a verseny egyre jobban elharapódzott, a klubok pedig sutba dobva a felelős gazdálkodás elvét, óriási pénzeket voltak hajlandóak egy-egy játékosra áldozni. 1999-ben az olasz Christian Vieriért már 32,1 millió fontnak megfelelő valutát fizetett az Inter a Laziónak, de a befektetés megtérült, hiszen "Bobo" 143 meccsen 103 alkalommal volt eredményes. Egy évre rá a rómaiak el is költötték a pénzt, amikor 35,5 millióért megszerezték az argentin Hernan Crespót a Parmától. 

Bár a '80-as, '90-es évek egyértelműen az olasz csapatok nagy dobásairól szóltak, a 2000-es évek elejétől átrendeződött a piac és elsősorban Florentino Pérez Real Madridjának köszönhetően a spanyolok vitték a prímet. 2000-ben a portugál Luis Figo 62 millió euróért szerződött az ősi rivális Barcelonától a királyi gárdához, majd 2001-ben Zinedine Zidane egészen elképesztően magas, 75 milliós átigazolási szerződését írták alá. A francia zseni átigazolási díjának brutalitását jól mutatja, hogy közel 8 évig tartotta a világcsúcsot, amikor is a Real Madrid - ki más - megszerezte a Milantól a brazil Kakát. Pérez klubelnök azon a nyáron elemében volt, hiszen a dél-amerikai bejelentése után érkezett Cristiano Ronaldo, aki 80 millió fontos (94 millió eurós) átigazolási díjával a világ legdrágább játékosává avanzsált. CR7 négy évig tartott a rekordot, amikor érkezett a klubjához Gareth Bale, 85,3 millió fontért. A walesi csak három évig ült a trónon, hiszen immáron Paul Pogba számít minden idők legdrágább játékosának. A trendeket figyelve nagy kérdés, hogy meddig. 

Az átigazolási díjak esetében felmerülő összeget egyébként nem árt fenntartásokkal kezelni, hiszen sokszor nem áll hivatalos adat a rendelkezésre, így csak becslések illetve meg nem erősített forrásoktól származó számok alapján kerülnek kiszámolásra. Sok múlhat a klubok és a játékosügynökök hozzáállásán is, a pályán mutatott teljesítmény így viszont nem feltétlenül áll összhangban a kifizetett összeggel. A világ jelenlegi legdrágább játékosának egyébként Lionel Messi számít, az ötszörös aranylabdás esetében reálisnak tekinthető a 102 millió fontos piaci ár. 

Az erőviszonyok átrendeződését az is jól mutatja, hogy a világ 10 legdrágább transzfere közül hat a Real Madrid-Barcelona duó nevéhez köthető, de a két manchesteri sztárcsapat is összehozott három gigatranszfert. A 20-30 évvel ezelőtt még tündöklő olasz klubfutball egyedül a Juventus lévén képviselteti magát, ám a torinóiak 90 milliós Higuaín-üzlete is csak úgy jöhetett létre, hogy a MU rekordáron kivásárolta Paul Pogbát az Öreg Hölgytől. 

A világ legdrágább átigazolásai
Játékos Honnan Hova Fontban Év
Paul Pogba Juventus Manchester United 89M 2016
Gareth Bale Tottenham Real Madrid 85.3M 2013
Cristiano Ronaldo Manchester United Real Madrid 83.7M 2009
Gonzalo Higuaín Napoli Juventus 75.3M 2016
Neymar Santos Barcelona 71.5M 2013
Luis Suárez Liverpool Barcelona 75M 2014
James Rodríguez Monaco Real Madrid 63M 2014
Zlatan Ibrahimovic Inter  Barcelona 59M  2009
Ángel Di María Real Madrid Manchester United 59.7M 2014
Kaká Milan  Real Madrid  56M 2009
Kevin de Bruyne Wolfsburg Manchester City 55M 2015