NB I

Az első a második ellen - rangadót játszik a Fradi

Az OTP Bank Liga 5. fordulójában mindenhol favorit a hazai csapat. De vajon reálisak az oddsok?

Nehezen tippelhető, kacifántos fordulón vagyunk túl, ez abból is látszik, hogy a hétvégén hat meccsből csak kettőt találtunk el előzeteseinkben. A hét legnagyobb bejött szorzója a Ferencvároshoz fűződik: aki eltalálta a paksi csapat pontszerzését a bajnok ellen, 3.70-szeres pénzt nyert, de aki a Honvéd, az Újpest vagy a Haladás három pontjára voksolt, az is több, mint háromszoros oddsot kapott el. Öt vendéggyőzelem volt tehát a 4. fordulóban - ezek után különösen érdekes lehet, hogy a következő körben mind a hat hazai csapat sima favorit.

Az 5. forduló oddsai
   
  1 x 2
Honvéd-Paks 1.97 3.30 3.70
Haladás-Diósgyőr 2.17 3.20 3.25
Debrecen-MTK 1.52 3.60 6.90
Újpest-Gyirmót 1.72 3.50 4.70
Videoton-Mezőkövesd 1.42 4.00 8.00
FTC-Vasas 1.38 4.10 9.00

Aggódhat a Budapest Honvéd, hazai pályán ugyanis még pontot sem szereztek, idegenben viszont még veretlenek. Ezzel szemben a Paks négy meccs után 2-3-as gólkülönbséggel és három ponttal áll, a tolnaiak első győzelmükre készülnek. A továbbra is csatárínségben szenvedő Paks tavaly idegenben gólt sem szerzett Kispesten, de egy pontra így is jók voltak. A két csapat utolsó tíz meccséből hét döntetlenre végződött, és valóban ez a leginkább valószínű kimenetel szombat délután.

A forduló talán legnagyobb profittal kecsegtető szorzóját az Újpest adja. A lila-fehérek két 1-0-s siker után az Illovszky Stadionban megszerezhetik harmadik győzelmüket a 2016/17-es évben, az ellenfél az utolsó három meccsén gólt sem szerző, viszont nyolcat kapó Gyirmót lesz. A IV. kerületi gárda továbbra is tartalékos lesz, hiszen Nebojsa Vignjevicsnek még mindig több alapemberét (Hazard, Perovic, Heris, Balogh B., Angelov) kell nélkülöznie. A győri együttes nem tűnik NB I-es szintűnek, habár nem feltétlenül a Vidi és a Loki elleni 0-4-ből kell következtetnünk. Ennek ellenére úgy véljük, az Újpest zsinórban harmadik meccsét is behúzza, ezért pedig az 1.72 egyáltalán nem rossz odds.

A másik újonc is lehetetlen küldetésre készül: a Mezőkövesdnek a Videoton ellen kellene pontot szereznie. A borsodi csapat bár nem játszott rosszul a Debrecen ellen, Pintér Attiláék pont nélkül maradtak, így az első hazai győzelem még várat magára. A Videoton viszont sokakat meglepett azzal, hogy egy igencsak fárasztó dániai kaland után négyet lőttek a Gyirmótnak, így úgy tűnik, a kiesés nem törte össze Lazovicsékat. Felcsúton most sima hazai győzelem várható, de az 1.42-es szorzóért azért ne rohanjunk fejvesztve.

Egyelőre nehéz kiigazodni a Diósgyőrön, az Újpest és a Vidi elleni bravúrgyőzelmet két súlyos vereség követte a Fradi és a Honvéd ellen. Horváth Ferenc szokásához híven külső körülményeket emlegetett, ezúttal az MLSZ fiatalokra vonatkozó szabályozását hozta fel, mint hátráltató tényező. A szombathelyieknél egy fokkal jobb lehet a hangulat, hiszen két hazai iksz után Dunaújvárosban legyőzték az MTK-t, így öt ponttal már a középmezőnybe küzdötték fel magukat. Az elmúlt szezonban mindhárom eredményből kijutott a csapatoknak, ám a közelmúlt leggyakoribb forgatókönyve a pontosztozkodás volt. Sopronban favorit Mészöly Géza csapata, de mi itt is az ikszre böknénk inkább.

Lassan nem az a kérdés, hogy mikor nyer az MTK, hanem hogy lőnek-e gólt idén vagy sem. Torghelle Sándorral persze minden könnyebb lesz, a nemzet Sanyija pedig Debrecenben már pályára is léphet, így a fővárosi gárda talán kilábal a pocsék formájából. Bravúr lenne azonban így is, ha a Vaszilisz-legénység poonttal távozna a Cívisvárosból (erre nem is volt példa 2012 óta), a Loki ugyanis Kondás Elemér távozásával új erőre kapott. 1.52-ért kihagyható a hazai győzelem, de vélhetően itt érvényesül a papírforma.

Ha nem lenne elég a hétvégi vereség Angyalföldön és nem fájna talán annál is jobban Vukasin Polekszics súlyos sérülése, akkor ott van még az is, hogy a Vasas hétvégén a Ferencvároshoz látogat. Ahhoz a zöld-fehér alakulathoz, amely tizenegy góllal terhelte meg tavaly a piros-kékek hálóját és amely legutóbb hatot vágott hazai pályán a Diósgyőrnek. Michael Oenning fiai egyébként nagyon jól kezdték az idényt, még az Újpest elleni vereség alkalmával is jól játszottak, így nem érheti kritika majd őket, ha öt kör után is kilenc ponttal állnak.

2016-08-13;212
209575