Riói olimpia

Gerevich Aladár rekordját döntheti meg egy 60 éves új-zélandi

  • varin

Az új-zélandi lovas nyolcadik olimpiájára készül, ám győzelme bombameglepetés lenne.

Nem akármilyen rekordra készül a 60 éves Sir Mark Todd, Új-Zéland lovasa, aki Rióban a nyolcadik olimpiáján állhat rajthoz. A kétszeres bajnok, lovaggá ütött lovastusázó először 1984-ben, Los Angelesben szerzett érmet és ha ugyan nem is tartozik a favoritok közé Rióban, biztosan néhány napig mindenki róla beszél majd.

Gerevich Aladár 1932 és 1960 között hét olimpián vett részt, ahol összesen hét olimpiai aranyat nyert.

"Gyermekként az volt az álmom, hogy legalább egyszer képviselhetem országomat az ötkarikás játékokon. Álmomban sem gondoltam volna, hogy erre több, mint egyszer lesz lehetőségem.

Nekünk, lovasoknak hihetetlenül erősnek kell lennünk. Megfelelő fizikai állapot nélkül ez nem megy, ha nincs erős lábad, esélytelen vagy. Persze a mentális felkészültség is fontos, ha nem bízol magadban, ha félsz, akkor a ló egy pillanat alatt kizökkenhet a ritmusból és oda az egész verseny" - mondta a lovaggá ütött versenyző.

A 60 éves férfi hiába szerzett már hat olimpiai érmet, nem tartozik az esélyesek közé, a versenyszám egyértelmű favoritja ugyanis a német Michael Jung, míg Toddra több, mint 9-szeres szorzóval fogadhatunk.

Todd egyébként még így is messze van a rekordtól, amelyet Oscar Swahn, egy svéd sportlövő tart. Ő 64 évesen még aranyérmet nyert, de 1920-ban, Antwerpenben még 72 évesen is elindult. Érdekesség, hogy még 1924-ben is be volt nevezve a csapatba, ám betegség miatt nem tartott a különítménnyel Párizsba.

Ki nyeri 2016-ban a lovastusa küzdelmeit Rióban?
Michael Jung 1.909
Sandra Auffarth 5.38
Mark Todd 9.24