Magyar foci

Még több pénzt kell önteni a Fradiba?!

A Ferencváros kiesése a BL-ből totális sokként hatott a közvéleményre, és a búcsú után egy héttel még mindig témát szolgáltat a szurkolók körében. Sokak szerint a Fradi kerete alkalmas valamelyik nemzetközi kupa csoportkörére, ám megvizsgálva a szomszédos országos bajnok- és topcsapatait, bizony ez az állítás nem állja meg a helyét.

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci

Puskás Ferenc legendás mondása a mai napig aktuális. Persze a pénz nem minden, adott meccsen bármi megtörténhet, hiszen - hogy egy másik közhellyel éljünk - a labda gömbölyű. Ugyanakkor hosszú távon a pénz az úr, ez nem vitás. Példa: a Bajnokok Ligájában csakis a leggazdagabb, legdrágább játékosokkal rendelkező sztárklubok rúghatnak labdába, és ugyanez a helyzet a topbajnokságokban is. Nagy ritkán ugyan beesik egy-két meglepetés - lásd Leicester City - de a kivétel csak erősíti a szabályt.

A múlt héten a Ferencváros büntetőrúgásokat követően kiesett az albán Partizani Tirana együttesével szemben a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A magyar bajnok búcsúja óriási csalódásként hatott a honi közvéleményre, különösen a sikeresnek mondható Eb után volt ez nagy pofon. A szurkolók nehezen nyelik le a békát, de a klubvezetés is nagy leckét kapott az élettől. Az albán ezüstérmes legyőzése persze nem a megoldhatatlan feladat kategória, ezt a párharcot a Fradi elszúrta. Ám ha sikerült volna a továbbjutás, akkor már valóban egy olyan gárda következett volna ellenfélül (Salzburg), amely ellen bravúr lett volna a továbbjutás. 

Hiába dominálja egyre jobban a magyar mezőnyt a Ferencváros, nemzetközi színtéren a jelenlegi játékosállomány még nem elegendő a célok eléréséhez, ahhoz, hogy sztenderd kupaszereplővé váljon a csapat. Hogy egy ilyen kerettel ez megvalósuljon, extrát kellene nyújtania a gárdának, és bizony egy jó adag szerencsére is szüksége lenne.

A Fradi kapcsán rendszeresen felmerül, hogy a jelenlegi költségvetés megháromszorozására lenne szükség ahhoz, hogy a magyar bajnok minden évben vagy a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportkörében vitézkedhessen. És bizony ezt a számok alá is támasztják.

A héten a BL és az EL selejtezőjének 3. körét rendezik. Megvizsgáltuk a témában mértékadónak számító Transfermarkt adatait, vajon mekkora a lemaradása a Fradinak. Bizony lesújtó képet kaptunk.

A közép-kelet európai topcsapatok
Csapat Nemzetiség Piaci érték 
Dinamo Kijev ukrán 129.70M
Dinamo Zagreb horvát 61.05M
Salzburg osztrák 48.90 M
Ludogorets bolgár 44.13 M
Crvena Zvezda szerb 30.48M
Sparta Praha  cseh 27.93M
Rapid Wien osztrák 24.93M
Hajduk Split horvát 23.35M
Legia Varsó lengyel 21.75M
Partizan Belgrade szerb 21.35M
Viktroia Plzen cseh 21.28M
Steaua Bukarest  román 20.85 M
Rijeka  horvát  20.78M
Astra  román 19.85M
Lech Poznan lengyel 15.30M
Maribor  szlovén 12.38M
Ferencváros magyar 11.90M
Olimpija Ljubjana szlovén 11.08M
Videoton magyar  10.88M
Slovan Bratislava szlovák 8.43M
AS Trencin szlovák 4.28M

A szomszédos országok mellett a cseh és a lengyel topcsapatokat vettük még bele a listába, így kaptunk egy rangsort, amelyen a Ferencváros a hátsó régióban helyezkedik el. A bajnokok közül a Fradinál gyengébb kerettel csak a szlovák Trencin és a szlovén Olimpija Ljubjana rendelkezik. Ukrajna ugyan szomszédos velünk, de az ottani bajnokság lényegesen erősebb, a Dinamo Kijev, Sahtar Donyeck, Dnipro trió pedig gazdaságilag egészen más szintet képvisel, mint a régió többi nagycsapata. Az ukrán aranyérmes alanyi jogon főtáblás a BL-ben, a Dinamo keretének piaci értéke jelenleg majdnem 130 millió euró. Az ukrán együtteseket nem is vettük egy kalap alá a többiekkel. 

A magyar bajnok a régióban is kicsinek számít

Bár a horvát válogatott a világ élvonalába tartozik, a bajnokság a magyarral közel azonos szinten mozog, ugyanakkor ott a Dinamo Zagrebbel már megvalósították azt a projektet, amit itthon a Fradival is akarnak. A Dinamo az elmúlt 11 évben (!) minden évben megnyerte a bajnokságot, gazdaságilag és szakmailag is messze kimagaslik a horvát mezőnyből. Az első két nekifutásra még nem sikerült elcsípnie a csoportkört, ám 2008 óta minden évben szerepelt vagy a BL vagy az EL csoportkörében. Ez persze óriási bevételeket eredményez a klubnak, amely vissza is forgatja a pénzeket, így valóban minőségi légiósokat tud igazolni. A nemzetközi porond kiváló terep a fiatal tehetségek felfuttatására is, így az eurómilliókért eladott tinik után is komoly összegek landolnak a klub kasszájába. A Dinamo tökéletes példa lehet a Fradi előtt, hiszen azon koncepció mentén dolgoznak, amit a Népligetben is meg szeretnének valósítani. Hogy mennyire messze van azonban még ettől a szinttől a Fradi: a jelenlegi adatok alapján a Dinamo Zagreb keretének piaci értéke 61 millió euró, vagyis közel hatszorosa (!!) a Fradiénak.

A Dinamo Zagreb évekkel a Fradi előtt jár?

Az osztrák pontvadászat már csak Ausztria gazdasági súlyának köszönhetően is jóval tehetősebb bajnokság a magyarnál. A nagy klubok (Austria, Rapid, Sturm, Salzburg) nevével minden évben találkozhatunk valamelyik csoportkörben. A bajnok Salzburg zsinórban harmadszor nyerte meg az osztrák Bundesligát, de a BL-szereplés még így sem jött össze, viszont 2014-ben a nyolcaddöntőig menetelt az Európa Ligában, tavaly ugyanitt megnyerte a csoportját, majd az egyenes kieséses szakaszban rögtön megkapta a Villarrealt, és búcsúzott. A Salzburgra rámondhatjuk, hogy stabil EL-szereplő csapat lett, ám keretének értéke közel 49 millió, ami még mindig négyszerese a Fradi keretének.

A bolgár Ludogorets és a szerb Crvena zvezda éppen egymás ellen játszik a BL 3. selejtezős körében. A bolgár kirakatcsapat kerete közel 45 millió eurót ér, stabil kupacsapatot azonban nem sikerült ennyi pénzből sem összehozni. Az elmúlt öt évben egyszer jutott be a BL csoportkörbe, 2014-ben pedig a legjobb 16-ig menetelt az EL-ben, tavaly viszont a moldáv Milsami Orhei ellen kiesett a selejtezőben. 

A belgrádi Red Star a Partizannal karöltve dominálja a szerb bajnokságot, de csoportkörben utoljára 2007/08-as szezonban tudott kerülni. Az elmúlt hét évben minden évben elvérzett a selejtezőben, idén nagy esélye lehet azonban, hiszen ha ki is esik a BL-ből, még az EL-ben megpróbálhatja. A Ludo és a Zvezda is piacképesebb kerettel rendelkezik a Fradinál, ugyanakkor a fizetések vagy a körülmények terén a Fradi járhat előrébb, vagyis ezek alapján kirajzolódik a minőségi játékospolitika hiánya is. (A másik szerb gigász, a Partizan tavaly 9 pontot szerzett az EL-csoportkörben, továbbjutnia azonban nem sikerült.) 

Tovább haladva a listán: a lengyel Legia Varsó vagy a cseh Viktoria Plzen is jobb játékoskerettel operálhat, ám egyik gárda sem állandó szereplője a BL-nek. A tavalyi évben két lengyel és három cseh (!) csapat került fel viszont az Európa Liga főtáblájára. Romániából a Steaua Bukarest 2013-ban a legjobb 16-ig menetelt az EL-ben, viszont az elmúlt két szezonban nem került fel a főtáblára sem. Kerete most 20 millió euró körül mozog, de 2-3 éve volt ez 30 is. 

Évekre a középmezőnytől 

Tavaly a Fradi vezérigazgatója egy tv-s interjúban azt mondta, a Ferencváros stabil gazdasági helyzete miatt már holland és belga első osztályú fizetésekkel tudja idecsábítani a külföldi légiósokat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a költségvetés terén a Fradi bizonyosan elérte a közép-kelet európai régió topcsapatainak szintjét, ugyanakkor a játékoskeret minőségét illetően továbbra is nagy a lemaradás. A szomszédos országok minden évben delegálnak csapatokat minimum az Európa Ligába, és így a fenntartható fejlődés pályáján mozognak. Amíg itthon a meglévő forrásokat nem sikerül hatékonyabban felhasználni, addig ezen a téren nehéz lesz előrelépni. 

Nyilván a magyar futball megítélése nem azonos a horvát vagy a szerb futballéval, így egy horvát fiatal eladásából befolyó pénz akár 10-20-szorosa is lehet egy magyar tehetség árának. Nagy Ádámot 1,5 millió euróért adták el a Bolognának, a Juventus 23 millió euróért vette meg a szintén 21 éves horvát Marko Pjacát a Dinamótól.  

Mindent összevetve, látható, hogy mennyire hosszú lesz még az út, amíg a magyar élcsapatok felnőnek az európai középmezőnyhöz. Ahhoz, hogy rendszeresen nemzetközi kupaszereplőkké váljanak, jelentősen növelni kell a költségvetéseket és/vagy a jelenleginél lényegesen ügyesebb játékospolitikára lesz szükség. Persze ez egy ördögi kör is egyben: amíg nincsenek eredmények, addig a minőségi légióst sem lesz egyszerű idehozni. De ha mindez meg is valósul, még az sem garancia semmire. 

2016-07-26;42
2016-07-27;42