Riói olimpia

Éremért utazik a férfi és a női vízilabda-válogatott

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott egyaránt éremért utazik a riói olimpiára - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

"A legfontosabb dolog, hogy mindenki egészséges, és az a tizenhárom játékos, akit kijelöltem, százszázalékos állapotban a rendelkezésemre áll" - nyilatkozta az MTI-nek Benedek Tibor. "Még az itthon edzéseken játszunk az U20-as válogatottal, ott pedig el tudjuk majd kezdeni azoknak az elemeknek a gyakorlását, amit eddig nem. Ugyanakkor még közel két hetünk van, teljesen ott tartunk a felkészülésben, ahogyan azt előre megterveztük."

A szakember hangsúlyozta, taktikailag rendben van a csapat, azokat a hibákat, amelyeket az év eleji belgrádi Európa-bajnokságon - amelyen bronzérmet nyert a gárda - tapasztaltak, ki tudták javítani.

"Ugyan kvalifikációs tornát kellett játszanunk, de ez az előrelépésben óriási segítséget jelentett, hiszen három hetet együtt tudtunk dolgozni, ráadásul taktikailag nagyon kevés dolgon kellett változtatunk. Ez nagyon fontos, mivel csak azzal kellett foglalkoznunk, amit jól tudunk" - tette hozzá Benedek Tibor.

A magyar férfi csapat a házigazda brazilok mellett a világ- és Európa-bajnok szerbekkel, a görögökkel, a japánokkal és az ausztrálokkal játszik majd a csoportban, a torna nyitómérkőzésén a szerb együttes lesz az első ellenfél.

"A pillanatnyi hangulatot mindenképpen befolyásolni fogja ez a mérkőzés, ha nyerünk, ha veszítünk, nekünk mindenképpen foglalkoznunk kell vele. Jó példa erre a 2014-es Európa-bajnokság, ahol ez első mérkőzésen megvertük őket, de a döntőben már nem sikerült. Minden esetre fel vagyunk készülve" - mondta a kapitány a szerbek elleni nyitányról.

A csapat egyik kulcsjátékosa Varga Dániel szerint még van elég idő a rajtig : "Akármennyire is közelítünk a nyitómérkőzés felé, azért arra még van idő, hogy kemény fizikai edzéseken vegyünk rész. A mostani olimpiai felkészülésben talán az volt az egyetlen különbség, hogy ezúttal nem címvédőként utazunk. Ez már egy másik csapat, mint Kemény Dénes idejében, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabb vagy jobb lenne."

A nyáron Szolnokról a Ferencvároshoz szerződött olimpiai bajnok pólós is kitért a szerbek elleni nyitányra: "Nem kell, hogy túl sokat számítson az első meccs, ha nyerünk azért, ha nem nyerünk, akkor azért. Egy olimpia, akárcsak a többi világverseny, az utolsó három mérkőzésen dől el. Természetesen a csoportból tovább kell jutni, az sem mindegy hányadik helyen, de a legfontosabb, hogy milyen lelkiállapotban érkezünk oda. Talán emiatt kicsit azért felértékelődik majd a magyar-szerb..." - mondta azt MTI-nek Varga Dániel.

Oddsok az olimpiai győzelemre
Férfiak Nők
Szerbia 1.53 USA 1.70
Horvátország 7.00 Ausztrália 4.50
Montenegró 9.00 Magyarország 5.50
Magyarország 10.00 Spanyolország 10.00

Bíró Attila, az Európa-bajnok női válogatott kapitánya elmondta, napról napra fejlődik az együttes, s erre szükség is van, hiszen még nincsen tökéletes állapotban a gárda. "Olyan nyolcvanöt százalékos állapotban érzem a csapatot, de nekünk kettő, sőt, inkább három hét múlva kell majd topformába kerülni" - nyilatkozta az MTI érdeklődésére a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy Antal Dóra könyöksérüléssel bajlódik, de várhatóan az ötkarikás szereplését ez nem fogja befolyásolni.

"Pörgetés, gyorsítás, a technikai dolgoknak a finomítása van hátra ezen a héten. Játszunk a serdülő fiúválogatottal edzőmérkőzéseket, ami nagyon fontos, hiszen rendkívül komoly fizikummal rendelkeznek, mint az ausztrál, vagy az amerikai női válogatott. Brazíliában rögtön egy Sao Paulo mellett kisvárosba megyünk majd, ahol újabb fiúcsapatokkal folytatjuk a felkészülést" - mondta Bíró Attila.

A szakember megjegyezte, a belgrádi, sikeres Eb-vel ellentétben ezúttal sokkal több, két hónapja volt az együttesnek a felkészülésre, ugyanakkor minden olimpiai riválisnak is ennyi idő állt rendelkezésre.

A női válogatott a címvédő amerikai, a kínai és a spanyol csapattal játszik majd a csoportmérkőzések során.

Benedek Tibor és Bíró Attila is kijelentette, hogy az éremszerzés a cél Rióban. Mindkét magyar válogatott szombaton indul Brazíliába.

A két magyar csapat kerete:
Nők: Gangl Edina, Czigány Dóra, Antal Dóra, Kisteleki Hanna Anna, Szűcs Gabriella, Takács Orsolya, Illés Anna Krisztina, Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Kasó Orsolya
 
Férfiak: Nagy Viktor, Decker Attila, Szivós Márton, Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, Decker Ádám, Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dénes, Varga Dániel, Manhercz Krisztián