Darts

Két meccs, négy világbajnok, tét a finálé

  • hatharom.com

Szombaton már az elődöntőket rendezik a World Matchplayen: ennél nívósabb meccseket pedig nem lehet rendezni, ugyanis a világ négy legjobb játékosa csap össze a fináléért.

Kattints a képre a játékért!

Ez történt pénteken

A pénteki napon elsőként a World Matchplay történetének legsikeresebb játékosa, Phil Taylor lépett színpadra az angol Mervyn King ellen. Az esélyek egyértelműen a The Power mellett szóltak, aki úgy is kezdte a mérkőzést, ahogy azt a szurkolók tőle várták. Taylor lehengerlő játékával King nem tudott mit kezdeni, így a legenda pillanatok alatt elhúzott 5-2-re. Ezt követően azonban King kezdett feljavulni, Taylor pedig belehibázgatott a kiszállókba, így utolérte a rekordert, sőt, 7-7 után átvette a vezetést is. A közönség nagyon élvezte a mérkőzést, King tartotta a színvonalat, így egészen 13-12-ig nála volt az előny. Taylor ekkora azonban egy 10 nyilassal egalizált, majd egy 12 nyilassal és egy 124-es check outtal át is vette a vezetést. Innen már nem volt visszaút King számára, Taylor megőrizte az előnyét és végül 16-14-re megnyerte a meccset. A 16-szoros villágbajnok 14 db 180-ast dobott a meccs során, 101.41 pontos körátlaggal és 36 %-os kiszállózással fejezte be a meccset.

A játéknap másik mérkőzésén a világbajnoki címvédő Gary Anderson és Steve Beaton csapott össze. A találkozó forgatókönyve hasonló volt az elsőhöz, bár Anderson a találkozó során egyszer sem volt leghátrányban. A Repülő skót rögtön elkapta a fonalat, előbb 3-0-ra majd 7-3-ra is meglépett, sőt, 9-4-es állásnál úgy tűnt, a vártnál is simább lehet a meccs. Aztán Anderson elkezdett rontani a duplákra, Beaton pedig kihasználta a lehetőségeket és fokozatosan zárkózott fel a világbajnokra. Az angol 12-12-nél utolérte a skótot, így benne volt a levegőben a meglepetés, ám Anderson összekapta magát, és végül 16-13-ra megnyerte a meccset. Az átlagok ezen a meccsen elmaradtak a korábbiakhoz képest, Anderson 96.52 pontos körátlaggal zárt és csupán 37%-al dobta a kiszállókat, ami az elődöntőben vélhetően kevés lesz.

Szombaton tehát a világranglista első négy helyezettjének közreműködésével rendezik meg az elődöntőket. Elsőként Michael van Gerwen és Adrian Lewis lép a kamerák elé, a bukik szerint pedig sima holland győzelemnek nézünk elébe. Lewis ugyan a csapat-vb-n legutóbb legyőzte MVG-t, de az csak egy négy nyertes legig tartó találkozó volt, míg ezúttal 17 leget kell nyernie a győztesnek, tehát egy teljesen már ütközetre van kilátás. A kétszeres világbajnok Jackpot játéka meglehetősen hullámzó volt idáig, van Gerwen sokkal stabilabban hozta magát, így valóban nagy meglepetés lenne, ha nem a világelső jutna be a vasárnapi fináléba.

A másik meccsen Anderson és Taylor feszül egymásnak. A két klasszis utoljára májusban Dubajban találkozott egymással, akkor a skót (11-7) legyőzte az "öreget", azt megelőzően a Premier League elődöntőjében viszont Taylor fogadhatta a gratulációt. Szinte lehetetlen megjósolni, hogy melyikük jön ki győztesen ebből a párharcból, de azt biztos, hogy fantasztikus élményben lehet része a drukkereknek. "Ezen a tornán pocsék a mérlegem, Phil pedig már a 16. sikeréért harcol, szóval azt hiszem a nyomás az ő vállán van. Nagyszerűen játszik, és számomra mindig különleges a legnagyobb játékos ellen játszani" - nyilatkozta Anderson a meccs előtt.

A bukik szerint a meccsnek inkább a Repülő skót az esélyese, ám az 1.60-as szorzó vélhetően inkább a világbajnoki címnek és a ranglista helyezésnek köszönhető. Ahogy már mondtuk, Taylor számára az a verseny más, mint a többi, elképesztő önbizalommal tud itt játszani, ezért az érték egyértelműen az ő győzelmében van. A World Matchplay-en utoljára a 2014-es elődöntőben találkozott a két ász, és azt a meccsüket sokan - köztük Taylor is - minden idők egyik legjobb darts meccsének neveztek. Két évvel ezelőtt a Power 17-15-re tudott diadalmaskodni...

A szombati játéknap programja    
20:15 M. van Gerwen - A. Lewis 1.12 4.75
22:00 G. Anderson - P. Taylor 1.60 2.00
KI NYERI A WORLD MATCHPLAY-T 2016-BAN?    
M. van Gerwen 1.60
G. Anderson 4.55
P. Taylor 6.25
A. Lewis 11.75