Riói olimpia

Kizárták a teljes orosz atlétikai csapatot

  • MTI
  • MTI

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról. Az oroszok 387 sportolót neveztek a riói játékokra, köztük az érintett 68 atlétát is.

Az orosz atléták azért fordultak kollektív keresettel a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.

"Őszintén sajnáljuk, hogy így döntött a CAS. Egyelőre azonban nem kívánunk bővebben nyilatkozni az ügyről, meg kell vizsgálnunk az ügy hátterét és egyeztetünk a további lépésekről" - mondta Dimitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő.

Érdekesség, hogy egy orosz atléta mégis ott lehet Rióban, a távolugró Darija Klishinára nem vonatkozik az eltiltás, ő ugyanis nem Oroszországban edz.