Forma-1

Hamilton a Magyar Nagydíj esélyese

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét izgalmasan alakulhat vasárnap a Forma-1-es Magyar Nagydíj, melyet 31. alkalommal rendeznek meg a Hungaroringen, s amelyen a címvédő Lewis Hamilton és a világbajnoki pontversenyben (még) vezető csapattársa, Nico Rosberg sikere mellett akár meglepetés-győzelem is születhet.

Fotó: motosport.com

Az idei vb újfent a két Mercedes-pilóta párharcáról szól, Hamilton gyengébben kezdett, de a legutóbbi versenyen, a Brit Nagydíjon saját közönsége előtt nyert, a német Rosberget pedig utólag 10 másodperces időbüntetéssel sújtották, így harmadik lett, s előnye az összetettben egy pontra csökkent csapattársával szemben.

A vb állása
1 Nico Rosberg MERCEDES 168
2 Lewis Hamilton MERCEDES 167
3 Kimi Räikkönen FERRARI 106
4 Daniel Ricciardo RED BULL 100
5 Sebastian Vettel FERRARI 98
6 Max Verstappen RED BULL 90
7 Valtteri Bottas WILLIAMS 54
8 Sergio Perez FORCE INDIA 47
9 Felipe Massa WILLIAMS 38
10 Romain Grosjean HAAS FERRARI 28
11 Nico Hulkenberg FORCE INDIA 26
12 Carlos Sainz TORO ROSSO 26
13 Daniil Kvyat TORO ROSSO 23
14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 18
15 Jenson Button MCLAREN HONDA 13
16 Kevin Magnussen RENAULT 6
17 Pascal Wehrlein MRT MERCEDES 1
18 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 1
19 Esteban Gutierrez HAAS FERRARI 0
20 Jolyon Palmer RENAULT 0
21 Marcus Ericsson SAUBER 0
22 Felipe Nasr SAUBER 0
23 Rio Haryanto MRT MERCEDES 0

A 31 éves brit versenyző eddig négyszer, 2007-ben, 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban győzött Mogyoródon, s ha az idén elsőként halad át a célvonalon, akkor a magyar pálya legsikeresebb F1-es pilótájává válik. Most ugyanis a hétszeres vb-győztes német Michael Schumacherrel holtversenyben áll az örökmérleg élén.

Rosbergnek még nem sikerült nyernie a Hungaroringen, ahol tavaly honfitársa, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel diadalmaskodott. A Ferrari pilótája 2008-as debütálása óta először győzött Magyarországon.

A papírforma alapján a mostani magyar GP-n is Hamilton és Rosberg csatájára lehet számítani, de a Red Bull párosa, a holland Max Verstappen és a két évvel ezelőtt futamgyőztes ausztrál Daniel Ricciardo, valamint Vettel és csapattársa, a finn Kimi Räikkönen is esélyes lehet a sikerre.

Az időjárás ráadásul az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is beleszólhat a 70 körös verseny alakulásába. A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén a 30-31 fokos hőség mellett záporokra, zivatarokra lehet számítani, az eső megérkezése pedig könnyedén boríthatja az időmérőre vagy a versenyre kialakított stratégiákat.

A Hungaroring újraaszfaltozása április közepére készült el, vízelvezető szegélyeket és rázóköveket is cseréltek. A pályán azóta már számos versenyt rendeztek, de a Forma-1-es pilóták így is teljesen új burkolaton versenyeznek majd a hétvégén.

"A magyar pálya valamilyen oknál fogva mindig kedvezett a vezetési stílusomnak, ráadásul nagyon sok szurkolóm van ott, úgyhogy alig várom, hogy kihajthassak a pályára" - nyilatkozta a formula1.com-on Lewis Hamilton. "Az elmúlt néhány évben nem alakultak a legsimábban a versenyeim a Hungaroringen, de most minden adott ahhoz, hogy ezen változtatni tudjak."

Rosberg azt mondta, újra nyílt a csata közte és csapattársa között, ő pedig áll a kihívás elébe. "Alig várom, hogy összecsapjunk Magyarországon, ahol a pálya nehéz, versenyzőként komoly teszt elé állít, ugyanakkor egy olyan típusú kihívás, amelyet nagyon élvezek, úgyhogy izgalmas és remélhetőleg sikeres hétvégére számítok" - jelentette ki a 30 éves német versenyző.

Daniel Ricciardo szintén kiemelte a Hungaroring nem mindennapi vonalvezetését, s szót ejtett a hőségről is: "A második szektor nagyon élvezetes, gyors egymásutánban jönnek a kanyarok, nincs idő pihenni vagy gondolkodni, el kell kapni a ritmust, s ha sikerül, akkor nagyszerűen végig lehet száguldani. A versenyhétvége általában a hosszabb szünet előtt van, a hőség miatt pedig mindig elkap a nyári hangulat." Az F1-es magyar GP eseményeit az M4 Sport élőben közvetíti.

KI NYERI A MAGYAR NAGYDÍJAT?    
L. Hamilton 2.05
N. Rosberg 4.10
D. Ricciardo 6.00
M. Verstappen 6.00
S. Vettel 14.25
K. Raikkonen 41.00
S. Perez 115.00