NB I

Ezt a Ferencváros csak elbukhatja - szezonbeharangozó

Előzetesünkben megvizsgáltuk, mely csapat hol végezhet az OTP Bank Liga 2016/17-es idényében.

Hétvégén végre elrajtol az OTP Bank Liga, véget ért a nyári szünet. Még az Eb lázában égve reménykedünk benne, hogy a hazai bajnokság színvonalát is valamelyest megfertőzik a franciaországi események, és egy, az elmúlt éveknél lényegesen színvonalasabb, izgalmasabb szezont látunk majd. Röviden bemutatjuk a főszereplőket, valamint megjósoljuk, mely csapatok küzdenek majd a bajnoki címért és melyek a kiesés elkerüléséért.

Melyik csapat nyeri az NB I-et?
   
Ferencváros 1.70
Videoton 3.50
Debrecen 7.00
MTK 17.00
Újpest 20.00
Haladás 30.00
Paks 50.00
Diósgyőr 50.00
Honvéd 75.00
Vasas 150.00
Gyirmót 200.00
Mezőkövesd 250.00

Bajnokaspiránsok

Hamar a végére érünk, ha a valós eséllyel rendelkező bajnokaspiránsokat szeretnénk felsorolni, ugyanis rendkívül nehéz elképzelni, hogy a Ferencvárostól bárki elrabolja a bajnoki aranyat. Thomas Doll csapatának egyetlen ellenfele a BL-csoportkör lehetne, ha ugyanis a főtáblára jutnának, vélhetően kicsit lekerülne a fókusz az NB I-ről, és néhány botlás akár szorossá is tehetné a bajnokságot. Noha már eddig is remekül erősített a zöld-fehér klub, hiszen Lovrencsics Gergő és Oliver Hüsing is fontos szerzemény, a kiszemeltek sora még impozánsabb: Bese Barnabás, Fiola Attila, Stieber Zotlán, Szalai Ádám, Rafael van der Vaart - mindannyian komoly erősítést jelentenének. Roland Lamah és Nagy Ádám ugyan vélhetően jövőre már külföldön futballoznak, ám az ő pótlásuk talán nem ígérkezik akkora feladatnak.

Ha Thomas Doll megfelelően tudja rotálni a csapatát - vagy egyáltalán nem is lesz erre szükség, amennyiben a Fradi nem jut messzire Európában -, akkor ez ismét egy problémamentes bajnokság lesz. A játékoskeret erőssége és a lehetőségek okán úgy véljük, a Ferencvárostól tényleg csak a Bajnokok Ligája veheti el az aranyat, de erre sincs igazán valós esély. Címvédés következik!

Egyedül a Videoton reménykedhet benne, hogy letaszítja a trónról a fővárosi együttest, de láthattuk már eddig is az idei EL-sorozatban, hogy Henning Bergnek bőséggel lesz dolga a csapattal. Pedig hatalmas jövés-menés nem volt, a meghatározó játékosok közül mindenki maradt, érkezett azonban Barczi Dávid, Bódi Ádám és Danko Lazovics is, vagyis három olyan játékos, akik minden bizonnyal alapemberei lesznek a Vidinek. A 46 éves Berg már közel 300 meccsel a háta mögött taníthat ezt-azt a csapatnak, márpedig Sóstón láthattuk, mennyire fontos is az edző személye. A piros-kékek ellen szól viszont, hogy továbbra is a felcsúti albérlet az otthonuk, így igazán a hazai pálya előnyét sem élvezhetik. Véleményünk szerint nagy a szakadék a Videoton előtt, de után is, így az ezüstérem szinte biztos, onnantól pedig minden más ajándék a székesfehérváriak számára.

Cél a dobogó

Debrecenben minden változatlan, továbbra is Kondás Elemér az edző, Szima Gábor tulajdonos pedig ezúttal sem igazán erősíti meg a csapatot. Igaz, ezúttal Bódi Ádámon kívül nem is volt fontos távozó, így a csapat lényegében nem gyengült. A nyáron eddig két olyan játékos érkezett a Cívisvárosba, aki akár kezdő is lehet, Karol Mészáros és Danilo Szekulics jól mutatkoztak be az Európa Ligában, így akár erősségei is lehetnek a csapatnak. Más kérdés, hogy csatárposzton továbbra is hatalmas a probléma, no nem Adamo Coulibaly és Ibrahima Sidibe távozása miatt. Jelenleg alig van támadó a csapatban, így amennyiben nem igazol gólfelelőst a csapat, ínséges hónapok jöhetnek a Loki-szurkolóknak.

Jó tanács: Figyeljünk nagyon a bukmékerek szorzóira, hiszen több csapat is albérletben futballozik tavasszal, ez pedig torzíthat az oddsokon!

Az MTK-nál továbbra sincsenek óriási célok, Domonyai László az első nyolc hely valamelyikét célozta meg, ez pedig valóban a legminimálisabb elvárás. Ezúttal a távozók között találunk ismertebb neveket, Hajdú Ádám, Nagy Tibor, Cseke Benjámin, Marek Strestik és Khaly Iyane Thiam is más csapatot erősít már idén, igaz közülük többen is kölcsönben futballoztak tavaly. Mint azt a szurkolói ankéton elmondták, idén is cél, hogy minél több fiatalt építsenek be a csapatba, ugyanakkor hátrány, hogy az első öt hazai mérkőzését még mindenképpen Dunaújvárosban játssza a kék-fehér együttes.

Talán némi jóindulat a részünkről, hogy az Újpestet még a bronzra esélyes csapatok között emlegetjük. Egyrészt a lilák ideiglenesen a Fáy utcában játsszák mérkőzéseiket, másrészt egy 2014-es játékosügylet okán a FIFA kizárta a klubot az átigazolási szezonból, így kérdéses a szerződtetett Cseke Benjámin és Nagy Tibor sorsa is. A védelem ráadásul fontos oszlopát veszítette, Litauszki Róbert Lengyelországba szerződött, míg Kabát Péter visszavonult. Nebojsa Vignjevicsnek tehát bőségesen lesz dolga, ám a keret magyar szinten így sem rossz, reális a 3-6. hely reménye, igaz, az éremhez nagyon nagy bravúr kéne.

Középcsapatok

Tavaly óriási meglepetést okozott (nekünk legalábbis biztosan) a Paks, amely a szezon első felében parádésan futballozott, még a dobogóra is komoly esélyük volt, ám végül csak a hetedik helyen végeztek. A tolnai csapatnál érkezett néhány azonnal bevethető játékos, így minden bizonnyal Kemenes Szabolcsnak, Haraszti Zsoltnak, Koltai Tamásnak és Kovács Gábornak is szerep juthat a csapatban. Habár Csertői Aurél kerete továbbra sem tartozik az NB I legjobbjai közé, masszív, otthon nehezen verhető csapatuk van jó védelemmel és remek kapussal. A 7-8. hely reálisnak tűnik számukra.

Szintén szép szezont tudhattak maguk mögött Szombathelyen, a Haladás ötödik helye bravúrnak mondható. Mészöly Géza együttese megtartotta legfontosabb játékosát, hiszen Király Gábor maradt a csapatnál, míg Hollandiából érkezett két játékos, valamint a Liverpoolnál légióskodó Polgár Kristófot kölcsönvették. A felkészülési időszak azonban nem sikerült igazán jól, a vezetőedző el is mondta, hogy sok munka vár még a csapatra, be kell építeni az újakat minél hamarabb. Rutinos csapat a Haladás, az alapcsapat átlagéletkora igen magas, de tehetséges fiatalokban sincs hiány. Ugrai Roland és Thomas Wils minden bizonnyal hiányozni fog, ám a két holland légiós hozzásegítheti a Halit a középmezőny megtartásához, ha Király Gábor pedig Eb-formában véd, még akár az első négy helyre is odaérhetnek a Sopronban vendégeskedő Halmosiék.

A Hatharom.com egész évben kiemelt figyelemmel követi a honi küzdelem eseményeit!
Folyamatos friss híreink mellett minden fordulóban több mérkőzésre beharangozókat olvashattok az egész szezon során, valamint a Protipp rendszerében legjobb tippmestereink folyamatosan osztják meg legjobb tippjeiket, INGYEN!

Diósgyőrben már most teljes a fejetlenség, pedig rendszerint az év közepére szokott tetőzni a káosz. Egervári Sándor felmondása után Horváth Ferenc lett a vészmegoldás, de a csapattól ezúttal sem várhatunk sokat, a keret ugyanis továbbra sem elég jó talán még a felsőházhoz sem. Már a július eleji szurkolói ankét is igen ellentmondásosra sikerült, mintha előre mentegetőztek volna a klub emberei a gyenge szereplés miatt. Ráadásul a Diósgyőrnek a Leisztinger Tamás tulajdonos kiszállását firtató pletykák sem tettek jót. A csapatból több alapember távozott, Barczi Dávid, Novothny Soma, Egerszegi Tamás, Koman Vladimir, Kovács Gábor, James Manjekar és Miroszlav Grumics helyére érkezett néhány ismeretlen külföldi, valamint Ugrai Roland és Lázár Pál. Ha Diósgyőrben (azaz egy ideig Mezőkövesden) nem normalizálódik a helyzet, bizony a kiesés szele is meglegyintheti Horváth Ferenc csapatát. Nagyon ingatagnak, nagyon vészjóslónak tűnik most a helyzet Miskolcon, ebből pedig nehéz elképzelni, hogy pozitív meglepetéssel jön majd ki a DVTK.

Kispesten a helyzet változatlan, Hemingway szeretne egy akadémista csapatot építeni, amely emellett még Európába is kijut majd. Ez persze így nagyon nehéz párosítás, és a Honvédot egyáltalán nem is sikerült megerősíteni a nyáron. A kapuból távozó Kemenes mellett, Youla és Ignjatovics is elhagyta a fővárost, így a keret jelenleg már tényleg kezd magyaros lenni, ugyanakkor nem biztos, hogy ez nem megy a minőség rovására. Ha Eppel Mártonnak ismét lesz egy jó félszezonja, ha a középpályán Kambernek és Vasziljevicsnek jól megy majd a játék, és ha sikerül pótolni a kapuban a közönségkedvenc Kemenest, akkor a Kispestnek kiesési gondjai aligha lesznek, a nemzetközi kupaszereplés azonban irreális tervnek tűnik.

A kiesés ellen küzdők

A bravúros bennmaradást követően egyelőre nem erősítették meg igazán a Vasas csapatát, habár több kiszemeltje is van Michael Oenningnek. Az érkező Manjekar és Vaskó minden bizonnyal kezdő lesz, de támadót biztosan kell még igazolnia az angyalföldi klubnak. A csapatvezetés által előirányzott 7-9. hely alsó fele talán elérhető, de ehhez az kell, hogy a nehéz sorsolás ellenére a Vasas ne ragadjon be a rajtnál.

Nehéz elképzelni, hogy mindkét feljutó csapat bennmarad az OTP Bank Ligában, mi pedig annak ellenére jósoljuk inkább a Gyirmót vesztét, hogy simán nyerték tavaly a másodosztályt. Egyrészt Bene Ferenc furcsa távozása sem tett jót a csapatnak, másrészt senkit nem igazolt a csapat nyáron, harmadrészt a felkészülés eredményei sem vetítenek elő sok jót. A magyar játékosokból álló együttes az NB II-ben még acélos volt, ám új szakmai stábbal, erősítések nélkül az NB I-ben ez édeskevés lesz. Mi nagyon meglepődnénk, ha bennmaradna a győri csapat.

Az NB I. első fordulójának oddsai
   
Mérkőzés 1 X 2
Újpest - Honvéd 2.10 3.30 3.30
Mezőkövesd - Gyirmót 2.13 3.30 3.25
FTC - Haladás 1.33 4.50 9.50
Debrecen - Paks 1.58 3.50 6.20
MTK - Vasas 1.73 3.45 4.70
Videoton - Diósgyőr 1.53 3.60 6.60

Mezőkövesden viszont igen komolyan gondolják, hogy nem csak átutazói vendégei lesznek az NB I-nek, Pintér Attila komolyan megerősítette együttesét az első osztályra. Persze azt eddig is tudtuk, hogy a borsodi csapatnál van lehetőség nagy neveket hozni, de az Egerszegi Tamás, Gohér Gergő, Marek Strestik, Tomas Tujvel, Tarmo Kink, Bacelic-Grgic, Branko Pauljevics tandem igencsak veretesnek mondható magyar szinten. A Kövesd felkészülése jól is sikerült, megverték a Debrecent, a Szatmárnémetit, ikszeltek a Kisvárdával és a Honvéddal. Örömteli látni, hogy a matyóföldiek nem álltak be azon NB I-es csapatok sorába, amelyek a feljutást követően máshova nem kellő, gyenge játékosokkal erősítették meg csapatukat. Pintér Attila remek kerettel dolgozhat együtt, az ő kiesésük egyértelműen meglepetés lenne.

hatharom.com-tippek a szezonra
Bajnok: Ferencváros
Ezüstérmes: Videoton
Bronzérmes: Újpest
Kupagyőztes: Ferencváros
Kiesők: Vasas, Gyirmót
2016-07-16;212
2016-07-17;212