EURO 2016

Franciaország harmadszor vagy Portugália először?

  • hatharom.com

Franciaország harmadszor vagy Portugália először? Az Európa-bajnokság vasárnapi esti fináléjában a házigazda franciák számítanak az esélyesebbnek, de a portugáloknak van egy Cristiano Ronaldójuk.

A finálé két résztvevője közül egyértelműen Portugália szereplése sorolható a meglepetés kategóriába, mert bár a luzitán keretben számos klasszis játékost és nagy nevet találunk, a tornát megelőzően kevés szakértő gondolta úgy, hogy reális esélyük lesz az aranyérem elhódítására.

Erre az érzésre csak ráerősített, hogy a csoportban Magyarország és Izland mögött nyeretlenül, három döntetlennel csak a harmadik helyen jutott tovább. Az egyenes kieséses szakasz viszont már más műfaj, és ahogy haladtunk előre a tornán, Portugália is úgy vált egyre jobbá. A horvátok ellen az Eb talán legrosszabb meccsén, semmilyen kockázatot nem vállalva, egy hosszabbításban szerzett gól jelentette a továbbjutást, míg a lengyelek ellen a szétlövés hozta meg a sikert, majd a Wales elleni elődöntőben Ronaldo klasszisának köszönhetően első meccsét is sikerült megnyernie.

A házigazda franciákat a németekkel karöltve az Eb legnagyobb favoritjának tartották a bukik, a hazai közvélemény és a szurkolók pedig aranyérmet várnak a fiúktól. Didier Deshamps csapata is az utolsó hétre érte el a csúcsformáját, Izlandnak egy félidő alatt négyet gurított, a világbajnoki címvédő Németország ellen pedig precíz játékával 2-0-ra nyerni tudott.

Portugália#por-portugal#5
Franciaország#fra-france#5

A fogadóirodák ajánlataiban is megmutatkozik mindez: a francia csapat toronymagas esélyese az Európa-bajnoki címnek, hiszen 1.45-ös szorzóval fogadható a Tippmixprón. Portugália sikere két és félszeres pénzt érhet.

Ki nyeri az Eb-t?    
Portugália Franciaország
TippmixPro@2.55 TippmixPro@1.45

Ami az összeállításokat illeti, Portugáliát illetően továbbra is kérdés, hogy tudja-e vállalni a játékot Pepe. Az első számú védő már az elődöntőt is kénytelen volt kihagyni egy combsérülés miatt, és bár azóta eltelt néhány nap, egyértelmű hírek nem láttak napvilágot, így vélhetően majd csak a kezdő sípszó előtt nem sokkal dől el, hogy a Real Madrid hátvédje pályára lép-e.

A franciáknál nincsenek ilyen gondok, Deschampsnak pedig nincs különösebb oka, hogy változtasson a felálláson, így vélhetően ugyanaz a kezdő fut majd ki a Stade de France gyepére, mint amelyik a németek ellen is.

[1695478] 2016-07-10 21:00:00 Portugália - Franciaországx

Az biztos, hogy mindkét válogatott rendkívül akarja ezt a győzelmet. A franciák 2006 után játszhatnak ismét nagy torna döntőjében, a hazai rendezés és a szurkolók támogatása miatt pedig nem is lehet más a céljuk, mint a győzelem. Legutóbb 1998-ban a vb-döntőben voltak hasonló helyzetben, és akkor bizony nem kímélték az ellenfelet, hiszen Zidane duplájának is köszönhetően felmosták a padlót a brazilokkal. Annak a csapatnak tagja volt a mostani szövetségi kapitány is.

Portugália még soha nem nyert egyetlen nagy tornát sem, legutóbb pedig 2004-ben járt ilyen magasságokban. Akkor hiába játszhattak hazai pályán, elbukták a történelmi lehetőséget, most pedig épp' a rendező ellen kellene javítaniuk. A háromszoros Aranylabdás Cristiano Ronaldo és társai számára óriási motivációt jelenthet, hogy egy lesajnált gárdával írjanak történelmet.

Mivel döntőről beszélünk, nehéz megjósolni, hogy mit várhatunk. Az biztos, hogy Portugália nem fog nekirontani a franciáknak, de a gallok sem támadnak majd ész nélkül, hiszen területeket adni Ronaldónak felér egy öngyilkossággal. Komoly taktikai csatára, nagy tempóra és sok-sok feszültségre lehet számítani. Azt is valószínűsíteni lehet, hogy a felek szeretnék már a rendes játékidőben eldönteni a párharcot, ezért pontos támadásbefejezésekre is szükség lesz. Taktikai csata ide vagy oda, a közel 80 ezres tömeg, a mérkőzés rangja megkívánja, hogy jó meccset lássunk. A franciáknál több alapember is csúcsformában játszik, Antoine Griezmann például már hat gólnál jár az Eb-n, míg a másik oldalon Cristiano Ronaldo pörgött fel nagyon a verseny végére.

Portugália - Franciaország
hatharom.com-tipp: Mindkét csapat szerez gólt
TippmixPro@2.15
[1695478] 2016-07-10 21:00:00 Portugália - Franciaországx;