Vizes sportok

Magyarország a 2020-as vízilabda és úszó Eb-re is pályázik

  • MTI

Magyarország pályázik a 2020-as olimpiai kvalifikációs vízilabda, illetve az azévi úszó Európa-bajnokságra is, miután a kormány felhatalmazást adott erre mindkét sportági szövetségnek.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) pénteki közleménye szerint az már korábban is egyértelműen megfogalmazott cél volt, hogy a jövő évi vizes világbajnokságra készülő Dagály Úszóaréna ne maradjon kihasználatlanul a 2017-es vb és a 2019-es junior vb után. Ezért is határozott a kormány a kontinensviadalok rendezésének támogatásáról.

"A májusban megválasztott LEN Büro július 9-én és 10-én Budapesten ülésezik" - kommentálta a hírt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki továbbra is a LEN gazdasági vezetője. "Nagyszerű lenne, ha már most megszületne a számunkra kedvező döntés, ennek érdekében mindent megteszünk a lehetőségeink szintjén."

A MÚSZ első embere mindehhez hozzátette, hogy a magyar pályázatok mellett szólhat, hogy hazai pályán indulnak harcba a rendezésekért, és hogy az új komplexumnak "már most csodájára jár mindenki". Azt ugyanakkor szintén jelezte, ellenérv lehet, hogy 2005 óta a jövő héten sorra kerülő hódmezővásárhelyi junior úszó Eb már a hatodik magyar rendezésű úszó kontinensbajnokság: Magyarország 2006-ban, 2010-ben és 2012-ben felnőtt kontinensviadalnak adott otthont, míg 2007-ben rövidpályás Eb-nek, 2005-ben és 2016-ban junior úszó Eb-nek. Vízlabdában is rendszeres házigazdának számít az ország, így például a 2014-es Európa-bajnokság Budapesten volt, csakúgy, mint legutóbb a Bajnokok Ligája hatos döntője.

Az úszók, műugrók, szinkronúszók és nyíltvízi úszók következő, 2018-as kontinensviadalát Glasgow-ban, a vízilabdázókét Barcelonában rendezik meg.