Spanyol foci

Jól jönne egy Conte a spanyoloknak is

  • hatharom.com

Spanyolország címvédőként már a legjobb 16 között búcsúzni kényszerült a franciaországi Európa-bajnokságtól, így a vb után az Eb-n is csalódást keltő eredményt ért el. Vicente del Bosque ideje úgy tűnik lejárt, de a spanyoloknak nem lesz egyszerű megtalálni a megfelelő utódot.

Vicente del Bosque az Eb-n is leszerepelt a spanyol válogatottal

Bár hivatalosan Vicente del Bosque még nem jelentette be távozását, Spanyolországból származó sajtóhírek szerint véget ért a Bosque-éra a La Roja életében. A bajszos mester 2008 óta irányítja a spanyol nemzeti válogatottat, ez idő alatt Európa-bajnoki és világbajnoki címet is szerzett a csapattal, így minden idők legeredményesebb spanyol edzőjének vallhatja magát.

Az olaszok elleni nyolcaddöntő után azonban világossá vált, hogy del Bosque felett eljárt az idő és erre Antonio Conte személye tökéletesen rávilágított: amíg del Bosque többnyire tehetetlenül ücsörgött a kispadon, addig fiatalabb kollégája folyamatosan együtt élt a játékkal és szórta a taktikai utasításokat, szenvedélye és dinamizmusa pedig győzelemre vezette a squadra azzurát.

Habár 5-6 évvel ezelőtt egyértelműen Spanyolországé volt a világ legjobb csapata, a zsinórban két sikertelen világverseny után kijelenthető, hogy változásokra van szükség a válogatottnál és újra fel kell építeni az együttest. Erre pedig leginkább egy, a világ élvonalába tartozó, ugyanakkor fiatal, ambiciózus, az új generációt képviselő szövetségi kapitányra lenne szükség. A gond ott van, hogy  ilyen kaliberű tréner nem nagyon akad jelenleg a piacon.

A spanyolok tehát most kisebb bajba kerültek, hiszen azon edzők, akik megoldást jelenthetnének a problémáikra egyik egytől foglaltak. Az első számú jelölt természetesen Pep Guardiola lenne, aki korábban elmondta, vonzónak találja egy nemzeti csapat irányítását, azonban jelenleg éppen harmadik projektjébe vág bele a Manchester City élén, így az ő szerepvállalása inkább a jövő zenéje lehet.Akárcsak a Barcelonával a világ élvonalába berobbanó Luis Enrique, aki korábban szintén beszélt arról, hogy szívesen irányítaná a spanyol válogatott, de nem most, hanem majd csak karrierje későbbi szakaszában.

A Sevillával három Európa Liga-győzelmet is arató Unai Emery szintén ideális lenne a posztra, de épp a napokban jelentették be a Paris Saint-Germain vezetőedzőjeként, így az ő nevét is ki kell húzniuk a spanyoloknak a listájukról.

A helyzet "egy szinttel lejjebb" sem túl rózsás: Paco Jemez most írta alá új szerződését a Granadához, Rafa Benítez marad a Newcastle Unitednél, Ernesto Valverde nem akar távozni a Bilbao kispadjáról és Marcelino Garcia Toral is nehezen mozdítható el a Villarreal éléről.

Ahogy az a futballnagyhatalmaknál lenni szokott, a spanyol szövetség is elsősorban spanyol edzőt szeretne a válogatott élén látni, így a potenciális jelöltek között ott van Joaquín Caparros, Julen Lopetegui, Pepe Mel, Roberto Martínez és José Antonio Camacho  is. Caparros ugyan a ért el sikereket például a Sevillával, de a Bilbao élén nem alkotott maradandót, ráadásul az ő védekező felfogása nem igazán passzol a válogatott stílusához. Lopetegui mellett szól, hogy éppen szabad, miután szezon végén kirúgták a Portótól és korábban irányította a spanyol U21 és U19-es csapatot is. Pepe Mel kétszer bukott meg a Betisnél, Roberto Martínez hatalmasat égett az Evertonnal, Camacho pedig már jócskán túl van pályafutása csúcsán. A minőségi kérdőjelek mellett további problémát jelenthet, hogy az elérhető edzők közül senki nem irányított még sztárcsapatot.

Összegezve tehát, hiába játszanak a világ legjobb játékosai a spanyol válogatottban, rés keletkezett a pajzson, a szövetségnek pedig most egy olyan személyt kell találnia a kispadra, akit elfogad a közvélemény, tisztelnek a játékosok és aki újra képes lesz a világ élvonalába kormányozni a válogatottat. Mivel önkéntes jelentkezőkről egyelőre nem hallani, ez nem lesz könnyű feladat.

[1695463] 2016-06-27 18:00:00 Olaszország - Spanyolországx;
euro-2016