Wimbledon

Mindenki Djokovics ellen - megállíthatatlan?

Hétfőn Londonban kezdetét veszi a szezon harmadik Grand Slam-viadala, az angol nyílt teniszbajnokság.

A Roland Garrosra azt írtuk, hogy egy borzasztó érdekes tornának ígérkezik, Wimbledon esetében ugyanezt már nem mondanánk, annak ellenére, hogy a rövidke füves pályás felkészülés nem sok alapot ad az esélylatolgatáshoz. De bőven van más, amiből kiindulhatunk.

Például a címvédő Novak Djokovics nagyon úgy tűnik, hogy verhetetlen, amíg ilyen szinten teniszezik. Győzött Párizsban, vagyis kipipálhatta az utolsó trófeát a négy major közül. Ez olyan gátat szakíthat át benne, ami után még inkább nehéz lesz őt megállítani. Jelenleg az összes Grand Slam-tornán címvédő, amit legutóbb 1969-ben Rod Laver mondhatott el magáról. Innentől a cél egyértelműen a naptári GS abszolválása. Wimbledonban triplázásra készül, amivel szintén egy elit társasághoz csatlakozna, az Open Érában ugyanis csak olyan klasszisoknak sikerült zsinórban háromszor győzniük a tenisz szentélyében, mint Roger Federer, Pete Sampras és Björn Borg. 

Párizsban egyértelműen szerencséje volt a sorsolással, de igazából nem nagyon tudnánk olyan utat összeállítani számára, ami olyan észveszejtően nagy kihívás elé állítani...A legérdekesebb az mindenféleképpen a negyeddöntője lehet, ahol azzal a Milos Raoniccal találkozhat, akit immáron Carlos Moyá mellett már John McEnroe is edz. Nagy kérdés ez mennyi pluszt jelent a kanadai számára, illetve jelent-e annyit, hogy 0-7 után képes legyen legyőzni a szerb klasszist? Mivel az szinte garantált, hogy "Nole" ott lesz a legjobb nyolc között, az elmúlt 28 (!) Grand Slam-tornán ezt mindig megtette, ami egyébként szintén döbbenetes sorozat. Raonic két éve elődöntőzött Wimbledonban, tavaly viszont korán búcsúzott. Most elsősorban az amerikai Jack Sock és a belga David Goffin ütheti el egy jobb eredménytől. Egyikük sem ezen a borításon mozog a legjobban, de Goffin az előző kiírásban elért nyolcaddöntőjéből meríthet. Megemlíthetnénk még olyan játékosokat, mint David Ferrer, Kevin Anderson, Philipp Kohlschreiber vagy Niclas Mahut, de nem valószínű, hogy ők túlságosan messzire jutnának.

Hatharom-tipp: Djokovics nyeri a negyedet @ 1.16
Boríthatja a papírformát: Milos Raonic
Figyelj oda rá: David Goffin

A felső ág másik dekádja már több izgalmat tartogat, méghozzá a hétszeres bajnok Roger Federer nem túl jó formája miatt. Keveset írtunk róla, de egyre inkább úgy néz ki, hogy az idei szezon vízválasztó lehet a svájci legenda számára. Egy gyenge wimbledoni szereplés aligha tenne jót a karrierjének, márpedig benne van a pakliban, hogy valaki meglepi. Csak, azért nem mernénk ellene tippelni, mert nem kapott nehéz ellenfeleket az első hétre, így lesz ideje összerakni a játékát. A 17. kiemelt Gael Monfils a legveszélyesebb játékos, akivel viszonylag korán találkozhat, viszont a francia nem szokott füvön brillírozni, és egyébként sem játszott bő másfél hónapja tétmeccset.

Federer egyértelműen a negyeddöntőtől tarthat, ahol Kei Nisikorival futhat össze, bár a japánnak sem volt zavartalan a felkészülése egy csípősérülés miatt, no meg Wimbledonban nemhogy az elődöntőben, de még a negyeddöntőben sem járt soha. Ha az ázsiai nem tudná hozni a legjobbját, akkor a 2014-es US Open-bajnok Marin Cilic lehet a befutó. A horvát játékos tavaly és tavalyelőtt is eljutott a legjobb nyolcig, Goran Ivanisevic pedig füvön tud a legtöbbet segíteni tanítványának. Érdemes lesz még odafigyelni az egykori junior wimbledoni bajnok Gilles Müllerre is, aki igazi specialistája a borításnak, és a felvezető tornákon az egyik legmeggyőzőbb volt.

Hatharom-tipp: Federer nyeri a negyedet @ 1.72
Boríthatja a papírformát: Marin Cilic
Figyelj oda rá: Kei Nisikori, Gilles Müller

A harmadik negyed a legkiszámíthatatlanabb, a Stan Wawrinka, Dominic Thiem, Tomás Berdych trióból bárki az elődöntőbe juthat. A kétszeres Grand Slam-bajnok svájcinak ez még soha nem sikerült, éppen ezért most az egykori bajnok Richard Kraijcekkel a csapatában próbál ezen változtatni. Meglátjuk miként sül ez a kooperáció, ami biztos, hogy a nagy négyesből messze ő kapta a legkeményebb sorsolást. Már az első körben megszenvedhet a jövő nagy ígéreteként számon tartott Taylor Fritz ellen, ha pedig rajta átrágta magát, akkor Juan Martín del Potro következhet. Egy Grand Slam-torna első napjaiban ilyen ellenfelekkel játszani nem túl hálás feladat. A nyolcaddöntőben talán fellélegezhet, utána viszont jó eséllyel Thiem vagy Berdych jön szembe. Utóbbi mondjuk erősen kérdéses, egyrészről mert a formája nem az igazi, másrészről még előtte összefuthat Alexander Zverevvel, aki már bőven azon a szinten van, hogy ne ijedjen meg egy Berdychtől. Thiem is borzasztó peches volt a sorsolásnál, azzal a Florian Mayerrel kezd, aki a semmiből nyerte meg a halllei versenyt. 

Hatharom-tipp:Thiem nyeri a negyedet @ 4.00
Boríthatja a papírformát: Stan Wawrinka
Figyelj oda rá: Tomás Berdych, Alexander Zverev

Az utolsó negyedben találjuk Andy Murrayt, aki Djokovics mellett az idei szezon másik legeredményesebb játékosa, hiszen Melbourne-ben és Párizsban is döntőzött. Wimbledon természetesen a szíve csücske, hiszen hazai környezetben játszhat, itt mindig a maximumot próbálja nyújtani. Ez a legkiegyensúlyozottabb Grand Slam-tornája, az elmúlt nyolc kiírásban a negyeddöntőnél lejjebb egyszer sem adta. Valószínűleg most sem fogja, ugyan Nick Kyrgiosszal összefuthat a legjobb 16 között, de három szettet aligha fog tudni fogni a nagyképű ausztrál srác. A negyeddöntős ellenfele valószínűleg egy francia lesz, Richard Gasquet vagy Jo-Wilfried Tsonga. Mindketten nagyon jók füvön, de inkább előbbivel érdemes számolni, aki tavaly elődöntőzött és legutóbb Párizsban is ihletett formában ütögetett. 

Hatharom-tipp: Murray nyeri a negyedet @ 1.40
Boríthatja a papírformát: Richard Gasquet
Figyelj oda rá: Nick Kyrgios
Ki lesz 2016-ban Wimbledon bajnoka? - a    szorzói
Játékos Odds
Novak Djokovics 1.65
Andy Murray 3.50
Roger Federer 11.75
Milos Raonic 15.75
Nick Kyrgios 23.00
Stan Wawrinka 25.00
Dominic Thiem 35.00
Kei Nisikori 44.00

Minden jel arra mutat, hogy Wimbledonban is Djokovics és Murray között dől majd el a trófea (2.75). Viszont, ha bármelyikük a döntő előtt búcsúzik, akkor többen is reménykedhetnek egy kiugró eredményben.