EURO 2016

Bosszút akarnak állni Henry kezezéséért - Gallas

A franciák hátvédje szerint még a hazai médiumok is túlzásba este az írek elleni mérkőzés után.

Ki ne emlékezne Írország és Franciaország 2009-es vb-selejtezős mérkőzésére? A két csapat a kijutásért vívott playoff-párharcot, amelyet végül William Gallas a hosszabbítás után döntött el. Más kérdés, hogy a gól kétszeresen is szabálytalan volt, hiszen lesről született, ráadásul Thierry Henry teljesen egyértelműen kézzel vette át a labdát - mint az látszik is a visszajátszásokból. Vasárnap azonban újra egymásnak feszül a két gárda, ez pedig különös pikantériát ad az Eb-nyolcaddöntőnek.

"Sajnálatosnak találom azt az elképesztő negatív kampányt, ami Henryt érte a gól után. Ráadásul éppen a francia média találta meg őt a legkeményebben, amit nem hiszem, hogy megérdemelt. Szégyen, hogy miket mondtak az emberek rá... Annyi történt csupán, hogy a játékvezető nem vette észre, hogy hozzáért a kezéhez a labda, semmi több" - emlékezett vissza az esetre Gallas.

A hátvéd egy hasonló esettel állított párhuzamot, egy évvel később ugyanis Luis Suárez kezezett szándékosan a gólvonalon a vb-negyeddöntőben, majd végül Ghána kihagyta a megítélt büntetőt, Uruguay pedig továbbjutott. "Nem gondolom, hogy ugyanilyen hadjárat indult anno Suárez ellen, nem egyenlően lett kezelve a két eset. Úgy vélem, Írország most bosszút akar állni 2009-ért. Aligha felejtették el, mi történt hat évvel ezelőtt."

Melyik csapat jut tovább?
   
Franciaország Írország
1.15 4.70

Az ír keretből egyébként többen is ott voltak akkor este a csapat keretében, így Shay Given, John O'Shea és Robbie Keane a pályáról, míg Glen Whelan és Aiden McGeady a kispadról nézhette végig az ominózus kezezést. "Már a múlté az ügy, túl vagyunk rajta. Ugyanakkor motivál minket a történet, nagyon szeretnénk nyerni. Mostanra már ennyi játékvezetővel nehezen elképzelhet egy ilyen hiba. Ott van ráadásul a gólvonal-technológia, így még tovább csökkent a hibalehetőségek száma" - mondta O'Shea.

[1695460] 2016-06-26 15:00:00 Franciaország - Írországx;