NBA

Csodával határos módon lett bajnok a Cleveland

  • mti/hatharom.com
  • MTI

A Cleveland Cavaliers először szerezte meg a bajnoki címet az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA), mivel a nagydöntő hetedik mérkőzésén idegenben legyőzte a címvédő Golden State Warriorst, és 4-3-ra megnyerte a párharcot.

A statisztikák alapján a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen a Golden State volt az esélyes, ugyanis a nagydöntőkben 15 hazai siker mellett mindössze 3 vendéggyőzelem született ilyen esetben. Szintén a címvédő oaklandiek mellett szólt, hogy Steve Kerr - aki játékosként ötszörös, edzőként egyszeres bajnok - irányítása alatt az elmúlt két szezonban még nem volt példa arra, hogy a gárda sorozatban három mérkőzésen kikapjon. A kaliforniai csapat ráadásul történelmet írt azzal, hogy 73/9-es győzelmi mérleggel nyerte meg az alapszakaszt, megjavítva a Chicago Bulls 72/10-es rekordját.

A Cavaliers ugyanakkor igazi hőstettet hajtott végre az előző két meccsen azzal, hogy az NBA történetének harmadik csapataként egyenlített 1-3-as állásról a döntőben. Más kérdés, hogy a fordítás még senkinek sem sikerült, eddig egyébként 32 olyan nagydöntő volt, amikor a végső győztes 3-1-re vezetett.

Így alakultak az oddsok az eredmények függvényében
Állás Golden State szorzója a bajnoki címre Cleveland szorzója a bajnoki címre
0-0 1.45 2.80
1-0 GSW 1.27 4.20
2-0 GSW 1.10 7.50
2-1 GSW 1.20 5.00
3-1 GSW 1.04 12.00
3-2 GSW 1.24 4.75
3-3 1.48 2.85

A hetedik csatában a kiegyenlített nyitónegyedet követően az ötödik bajnoki címükre hajtó hazaiak a 22 pontos Draymond Green révén elhúztak, és a nagyszünetben 49-42-re vezettek. Az oaklandieknél az elmúlt két alapszakasz legjobbjává választott Stephen Curry csak 9, triplaszóró társa, Klay Thompson pedig 10 pontig jutott. A túloldalon a Cleveland szupersztárja, a sorozatban hatodik döntőjét vívó LeBron James - aki az előző két találkozón 41 ponttal zárt - , ekkor 12 pontnál tartott.

Van egy jó szelvényed? 

Töltsd fel a Tippics-be, most különösen megéri! A Portugália elleni Eb-meccsünket tartalmazó nyertes szelvény egy magyar válogatott mezt érhet. A részletekért látogass el a Tippics oldalára!

Térfélcsere után a vendégek Kyrie Irvingnek köszönhetően 54-54-nél utolérték riválisukat, sőt, hét pontra megléptek (63-70). Három perccel később aztán ismét talpon volt az Oracle Arena 19 596 nézője, mivel Shaun Livingston és Harrison Barnes kosaraival a zárószakasz 76-75-ről indult. Ebben hallatlan izgalmak közepette fej fej mellett haladtak a csapatok, James mindent elvállalt a Clevelandben, míg a Warriorsben Curry és Thompson sem remekelt, az utolsó perc 89-89-cel kezdődött. Irving triplájára nem érkezett válasz, majd 10 másodpercnél James is bedobott egy büntetőt, ez pedig már elég volt a Cavs sikeréhez.

A Cleveland - amelynek az NBA történetében először sikerült fordítania 1-3-ról a fináléban - eddigi legnagyobb sikere a 2007-es és 2015-ös döntő volt, előbbit 4-0-ra vesztette el a San Antonio Spursszel szemben, utóbbiban 4-2-re kapott ki a Warriorstól. Az NBA-ben 14-edszer fordul elő, hogy egymás utáni években ugyanaz a két csapat jut be a fináléba, és hatszor jött össze a címvédés.

Cleveland lakossága előzőleg 1964-ben ünnepelhetett bajnoki címet, amikor a Browns amerikaifutballistái megnyerték az NFL-t.