EURO 2016

A számok nem hazudnak, mi voltunk a jobbak

Magyarország heroikus küzdelemben 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen, ezzel karnyújtásnyira került a továbbjutástól a franciaországi Európa-bajnokságon.

Elképesztő lelki és fizikai erőről tett tanúbizonyságot szombaton válogatottunk, miután a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent harcolt ki Izland ellen Marseille-ben. A második félidőben gyakorolt nagy nyomás meghozta eredményét, csak idő kérdése volt mikor kapitulálnak az izlandiak. Az ellenfél egyik szövetségi kapitánya, Heimir Hallgrímsson is elimerte, hogy elfáradtak a végére játékosai. 

Ebben hatalmas szerepe volt a közönségnek is, ahogyan azt Dzsudzsák Balázs kiemelte, "szinte ők gyötörték be az egyenlítő gólt, ilyen hangulatban a gyereknek is megremegett a lába". Miután 88. percben az a bizonyos "gyerek", Birkir Sævarsson saját kapujába juttatta a labdát, szinte felrobbant a stadion, hatalmas ünneplés vette kezdetét. A Velodrome-ban szinte hazai pályán érezhette magát a csapat, ugyanis több több mint húszezer magyar drukker buzdította a helyszínen válogatottunkat, amely a döntetlennel karnyújtásnyira került a legjobb tizenhat közé jutástól.

Ami a mérkőzést illeti, teljesen megérdemelten szereztünk egy pontot, a második félidőben szinte egykapuztunk, az izlandiaknak alig akadt momentumuk, bár az utolsó pillanatban majdnem a szívbajt hozták ránk egy sorfalon megpattanó szabadrúgással. Ahogyan azt az uefa.com egyik szakértője, Matt Watson Broughton is kiemelte a találkozót követően, Magyarország egyértelműen dominálta a meccset, és egy győzelemmel felérő döntetlent ért el. A közel 70 százalékos labdabirtoklási arány önmagáért beszél. A whoscored.com statisztikái alapján több mint kétszer annyi labdaérintésünk volt (386-780), és passzolási hatékonyságban is jóval az izlandiak fölé nőttünk (85%-60%). Összesen tizenkét kapu felé tartó lövésünk volt, szemben az északiak nyolc kísérletével. Még a fejpárbajokat is megnyertük (18-19), ami egy brit futtballiskola hagyományain nevelkedett, sokat ütköző, erős testfelépítésű játékosokból álló együttes ellen megsüvegelendő teljesítmény. 

Érdekesség, hogy az uefa.com a meccs emberének az izlandi Kolbeinn Sigthórssont választotta, míg a whoscored.com Dzsudzsák Balázsnak ítélte oda a titulust. Utóbbi oldal statisztikái alapján szinte minden mutatóban jobb volt a Bursaspor szélsője (7.33 pont) a Nantes csatáránál (6.98): többször lőtt kapura (4-1), pontosabban passzolt (70%-59%), és a labda is többet volt nála (5.3%-2.9%). Dzsudzsák ezen az estén vezérhez méltóan játszott, sokat vállalkozott, cselezett, szerelt, űzte-hajtotta társait.

Gera Zoltánt is ki kell emelnünk, aki az osztrákok után az izlandiak ellen is zseniálisan játszott a középpálya közepén. Közel 80 %-os passzpontossággal és három szereléssel vétette magát észre, tanárian futballozott 10-esünk. Ráadásul alig szabálytalankodott, sárga lap nélkül hozta le ezt a meccset is, ami nagyon fontos a továbbiakra nézve, ha esetleg besárgul a portugálok ellen, a nyolcaddöntőre nem kell nélkülöznünk a Fradi kiválóságát. Ebből a szempontból a még az osztrákok ellen sárgát összeszedő Németh Krisztiánon kívül Kleinheislernek, Nagy Ádámnak és Kádár Tamásnak kell résen lennie Ronaldóék ellen, nem lenne tehát meglepő, ha közülük néhányan pihenőt kapnának az utolsó csoportmeccsen.

Mérkőzés utáni nyilatkozatok
Forrás: MTI
Gera Zoltán: "Azt hittem bátrabbak lesznek, de szerintem tartottak tőlünk, ezért nem mertek jobban kinyílni. Abban erősek, ahogy védekeznek, ezt most is megmutatták, de kicsit így is csalódottak vagyunk, hogy nem lett győzelem a vége."
 
Dzsudzsák Balázs: "Szívesen lennénk otthon is, hogy átéljük az ottani hangulatot, de nekünk ez a 90 perc jut. Viszont ennél nagyobb katarzis sehol sem lenne. Jussunk minél tovább, hogy ezt sokszor átélhessük."
 
Nikolics Nemanja: "Nagy Ádám nagyszerű észrevétele volt a passz, amelyet kiválóan adott be az üres területre nekem. Először Gerát szerettem volna megjátszani, de végül mégis a hosszú oldalon érkező Böde Dani mellett döntöttem. Jó labda volt a kapus és a védők között, ha nem a védő, akkor Böde rúgja a kapuba."
 
Böde Dániel: "Katonák vagyunk, azt tesszük, amit a hadvezér mond, ha egy percet kapok, akkor egy percet játszok."
 
Heimir Hallgrímsson, az izlandiak egyik szövetségi kapitánya: "Nagyon el vagyunk keseredve a végkimenetelt illetően. A lefújás után a játékosok némán ültek az öltözőben"
 
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon örülünk mindannyian, hogy sikerült, a játékosaim az utolsó pillanatig küzdöttek ezért. Ezt az öngólt kiprovokáltuk az ellenféltől. Nemcsak a második félidőben, hanem már az elsőben is fölényben játszottunk, de a másodikban több kockázatot kellett felvállalnunk, hogy minél több lehetőséget sikerüljön kialakítani. Ez vezetett eredményre. Lényegtelen, hogy a büntető jogos volt-e. A csapat nagyon sokat fejlődött, nagyszerűen játszott. Továbbra is futballoztunk, ez látható a labdabirtoklásból is. Nagyon megérdemeltük, közel állunk a továbbjutáshoz."

 

Érdemes velünk tartani élőben is! 

A találkozóról szóló szöveges tudósításunkban a meccsre vonatkozóan több tippet is ajánlottunk. A hajrában már érezni lehetett, hogy az izlandiak fáradnak, olyan nyomást helyeztünk a kapujukra a szurkolótáborunk előtt, amelyben benne volt a gól. A nyolcvanadik perc tájékán 4.25-szoros pénzt fizetett a   , hogy legalább döntetlenre mentjük a meccset, amely egy igen kecsegtető ajánlat volt. Jól jártak tehát, akik velünk tartottak.

Az osztrákok elleni meccshez hasonlóan ezúttal is a második játékrészben nyújtott a csapat jobb teljesítményt, az első félidőben olykor-olykor megingott a védelmünk. Dicséretes azonban, hogy az első két Eb-meccsünkön mindössze egy gólt kaptunk, azt is büntetőből. Apropó tizenegyes, az orosz játékvezető, Szergej Karaszjov már a második büntetőjét fújta be az Eb-n, és a svájciak után mi sem lehetünk elégedettek a teljesítményével, ugyanis minimum véleményes volt az eset. Karaszjovra érdemes fogadási szempontból is odafigyelni, eddig mindkét meccsén kiosztott hat-hat sárga lapot, és egy-egy büntetőt is megítélt. A tegnapi meccs előtt a bukmékerek 3,5-nél húzták meg a sárga lapok számára vonatkozó határt, amit bőven túlteljesített a játékvezető, ahogyan azt szemfüles tippmesterünk előre meg is jósolta.

A továbbjutásunk az osztrák-portugál meccs döntetlenje után szinte borítékolható, az eredmények elképesztően balszerencsés alakulása kellene ahhoz, hogy ne kerüljünk az egyenes kiesés szakaszba. Jól jelzi ezt a     kínálata is, továbbjutásunkra az osztrákok elleni győzelmet követően már csak 1.10-szeres oddson lehetett fogadásokat kötni, míg jelenleg erre a lehetőségre már nem is lehet tétet feltenni. Arra viszont igen, hogy hányadik helyen végzünk az F-csoportban. A legvalószínűbb szcenárió, hogy a második helyen zárunk (1.65), esetleges csoportgyőzelmünkkel pedig megháromszorozhatjuk pénzünket (3.05).

Magyarország hányadik helyen végez a csoportban?
   oddsai
Második helyen végez Győztes Harmadik helyen végez
1.65 3.05 6.00

Folytatás szerdán Portugália ellen Lyonban, az eddig szenvedő luzitánokkal szemben ugyan nem mi vagyunk az esélyesek, de Dárdai Pált idézve, "ha úgy futballozunk, mint az izlandiak ellen, nem fognak megverni a portugálok sem". Ha ő mondja... 

[1695452] 2016-06-18 18:00:00 Izland - Magyarországx;
161819
euro-2016