Kézilabda

Nyolccal is mentünk, sovány győzelem lett a vége

A magyar férfi kézilabda-válogatott 26-25-ös győzelmet aratott idegenben a szerb válogatott ellen a világbajnoki selejtező első mérkőzésén.

A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint Mikler védésével és Nagy László góljával kezdődött a találkozó Kraljevóban, alig félház előtt. Nagy Kornél és Lékai is betalált, miközben a szerbek lövései vagy elakadtak Miklerben, vagy a lécen csattantak, remekül kezdtünk tehát, 4-0-nál ráadásul Dejan Perics időt is kért. Végül a 8. percben született meg az első hazai találat, Lékai újabb két góljával tartottuk a négy gólos előnyt, Szerbia pedig kapust cserélt, Marjanacot Arszics váltotta. 7-5-re zárkóztak a szerbek emberelőnyben, a mieinknél Bánhidi, Ancsin és Iváncsik Tamás, majd Császár Gábor is lehetőséget kapott. Fazekas büntetőt hárított, támadásban Ancsin kétszer is betalált, egyenletes, jó teljesítménnyel öt gólos előnnyel zártuk az első félidőt.

Szünet után sem változott a játék képe, a mieink védelme masszív maradt, 17-9-es magyar vezetésnél a 37. percben ismét időt kért Dejan Perics. Kettős emberelőnyben feltámadt a szerb válogatott, öt gólra felzárkózott, majd 18-14-es állásnál Xavi Sabaté időt kért. Sokat hibáztak a mieink, két gólra felzárkóztak a szerbek, akik felpörögtek, agresszív, nyitott védekezésük révén labdákat szereztek és ki is egyenlítettek, teljesen leblokkolt a magyar válogatott. 20-19 után Ancsin végre betalált, 21-20-as vezetésnél kezdődött meg az utolsó tíz perc – magyar emberhátránnyal, Zubai ugyanis harmadszor is a két perces kiállítás sorsára jutott. Négy perccel a mérkőzés vége előtt döntetlen állásnál Ancsint kiállították, de Nenadics fölé ejtette a büntetőt. Császár emberhátrányban betalált, majd a szerbek kértek időt (23-24). Djukics egyenlített, de Ilyés betalált, majd két perccel a vége előtt kiegészültünk. Bánhidi Nagy László passzából lőtt fontos gólt, majd Marszenics talált be. Az utolsó akciónkból nem szereztünk gólt, de Mikler hárította Nenadics utolsó lövését, így egygólos előnyből várhatjuk a szerdai veszprémi visszavágót, amelyet június 15-én rendeznek majd Veszprémben.

A bukik alaposan alábecsülték a mieink esélyeit, hiszen a találkozót megelőzően a házigazda Szerbiát hozták ki favoritnak, akinek győzelme 1.60-as szorzón volt fogadható, míg a magyar válogatott sikere 2.50-es oddson volt elérhető a    kínálatában. 

SZERBIA-MAGYARORSZÁG 25-26 (8-13)
Férfi világbajnoki selejtező, 1. mérkőzés
Kraljevo, játékvezetők: Hansen, Pettersen (norvégok).
SZERBIA: Arszics, Marjanac (kapusok), Beljanszki, Djukics 2, N. Ilics 4, Marjanovics, Marszenics 2, Mitrovics, Mladenovics, Nenadics 10 (5), Rnics, Sesum 3, I. Sztankovics 1, Sz. Sztankovics 1, Vejin, Zelenovics 2. Szövetségi kapitány: Dejan Perics.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Fazekas (kapusok), Ancsin 3, Balogh, Bánhidi 1, Bodó, Császár 2, Gulyás 1, Ilyés 1, Iváncsik G., Iváncsik T. 6 (3), Lékai 4, Nagy K. 3, Nagy L. 4, Schuch, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 7/5, ill. 4/3.