EURO 2016

Hatalmas a nyomás az angolokon, a kicsik azonban meglephetik az oroszokat - B-csoport

A B jelű kvartett talán az a csoport, ahol bármelyik kettő vagy három csapat továbbjuthat.

Emberemlékezet óta nem jutott rangos tornán a legjobb négy közé Anglia válogatottja, pedig az elvárás mindig hatalmas a Háromoroszlános válogatottal szemben. Az immáron húsz éve tartó böjtöt azonban könnyedén megtörheti Roy Hodgson mostani együttese, amely az utóbbi évek talán legjobb nemzeti tizenegye. A selejtezősorozatot makulátlan mérleggel letudó angolok minden poszton igazi klasszisokat hagytak otthon, gondoljunk csak például Gibbsre, Jagielkára, Lingardra, Carrickre, Welbeckre vagy éppen Walcottra. Az igencsak offenzív felfogású csapat felkészülése azonban nem volt zökkenőmentes. A németek ellen aratott márciusi győzelem még kalapemelést érdemel, ám azt követően a hollandok, a törökök, az ausztrálok és a portugálok megszorongatták a csapatot.

Rashford már most sztár, pedig nem is biztos, hogy pályára lép az Eb-n

Nagy kérdés, hogy milyen támadósorral vág majd neki a kontinensviadalnak Hodgson, hiszen 4-3-3-ban és 4-3-1-2-ben is képesek futballozni Rooney-ék, ám ahogyan durván megtalálta a kritika a kapitányt a portugál meccs után, úgy biztosak lehetünk benne, hogy ha a nyitómeccs nem úgy sül el az orosz válogatott ellen, ahogyan a fanatikusok képzelik, akkor hamar temetni kezdik kedvenceiket. Hodgson egyébként is nagy kockázatot vállalt azzal, hogy Rashfordot kivitte, Drinkwatert azonban nem, ráadásul igencsak sérülékeny, formán kívüli játékosoknak is bizalmat szavazott. Ne csodálkozzunk tehát, ha egy esetleges kudarc bekövetkezése a tréner állásába is kerül majd. Elemzések szerint egyébként a védelem közepe lesz majd a sebezhető egység, a Smalling-Cahill kettősben nemigen bízik a helyi sajtó, John Stones pedig túlságosan fiatal még a mély vízhez.

Még az oddsok alapján is nehéz lenne dönteni, hogy vajon melyik válogatottnak van a legnagyobb esélye a második helyre. A bukik Oroszországnak szavaznak bizalmat, noha a Szbornaja erre nemigen szolgált rá. Az immáron egy éve Capello nélkül dolgozó ruszkik - ha némi nehézségek árán is- , de végül egyenes ágon kvalifikálták magukat Franciaországba, ám sem a selejtezőkön, sem pedig azóta nem nyújtanak meggyőző teljesítményt.Barátságos meccsen a horvátoktól, az franciáktól és a csehektől is kikaptak úgy, hogy összesen  kilencszer mattolták a kapujukat. Dzsagojev személyében egy nagyon fontos hiányzója lesz Leonid Szluckij mesternek, nélküle pedig kicsit soványnak tűnik ez a válogatott.

Dzsagojev lemaradt a tornáról - hatalmas veszteség az oroszoknak

Nem túl biztató ráadásul rájuk nézve, hogy a 2008-as elődöntőt leszámítva soha nem jutottak túl a csoportkörön sem Eb-n, sem pedig vb-n. Ha éppen jó napot fognak ki Ignasevicsék és Akinfejev sem potyázik a kapuban, akkor akár az angol csapatot is meglephetik, Wales és Szlovákia ellen pedig esélyesként lépnek pályára. Meglepetés lenne, ha nem jutnának tovább a csoportból, de nem kizárt, hogy ezt csak csoportharmadikként teszik meg.

"Miért ne nyerhetné meg az Eb-t az a csapat, ahol a világ legjobb játékosa játszik? Miért ne lehetne Wales a kontinensviadal Leicester Cityje?" - írják a helyi újságok Walesben, reménykedve, hogy Gareth Bale vezetésével sikerül csodát tennie a kiscsapatnak. Már az Eb-kvalifikáció is kisebb csodaszámba ment, hiszen nagyon kiegyenlített csoportba kerültek Chris Coleman fiai. Joggal éri azonban az a "vád" Wales együttesét, hogy egyfejű sárkány, amennyiben ugyanis Gareth Bale rossz napot fog ki, nincs sok esélye a miniállamnak a pontszerzésre sem.

Több szakmai elemzés is Walestől várja a nagy meglepetést a kontinenstornán, és bizony ha Bale jó hónapot fut és sikerül a továbbjutás a csoportból, akkor valóban láthatunk nagy dolgokat a csapattól. A játékosok adottak, hiszen Aaron Ramsey, Ashley Williams, Joe Alle, Joe Ledley, Robson Kanu, Sam Vokes - jól csengő nevek alkotják Coleman összeszokott csapatát.

Szlovákia 2014 végén még a spanyolokat is elkapta

Ha van csapat, amelyet butaság lenne lebecsülni, az bizony Szlovákia. De hogyan is legyinthetnénk arra az együttesre, amely másfél éven belül legyőzte Ukrajnát, Spanyolországot, Csehországot, Izlandot, Svájcot és Németországot? A selejtező azonban így is kacifántosra sikeredett, a szlovákok majdnem elbukták az Eb-kijutást, hiszen amikor éppen megünnepelték volna a kvalifikációt, akkor kikaptak hazai pályán a fehéroroszoktól.

Ján Kozák kerete tobzódik az ismert nevekben, a hat évvel ezelőtti világbajnokságon továbbjutó együttesből is több játékost találunk a fedélzeten. A legnagyobb sztár természetesen a Napoli zsenije, Marek Hamsik, de Juraj Kucka, Miroslav Stoch, Vladimir Weiss, Saláta Kornél, Gyömbér Norbert, Martin Skrtel és Peter Pekarik neve is ismerős lehet.

Ne érjen minket hatalmas meglepetésként, ha ez a szlovák tizenegy sikeres lesz a kontinensviadalon, hiszen a csapatuk is erős, ráadásul egy olyan csoportban vannak, amelyből játszi könnyedséggel tovább lehet surranni. Figyelni érdemes a szlovákokra, masszív, erős kis csapat.

161802
Csapatbemutatók
Anglia
Oroszország
Wales
Szlovákia
Oddsok a csoportgyőztesre -    
Anglia 1.80
Oroszország 4.00
Wales 5.25
Szlovákia 9.50