Roland Garros

Melbourne után Párizsban is Djokovics-Murray döntő lesz?

Élesedik a helyzet Párizsban, a szezon második Grand Slam-viadalán. Pénteken az elődöntőre kerül sor, a férfiaknál a felső ágon Novak Djokovics és Dominic Thiem méri össze tudását, míg a tábla másik felén Stan Wawrinka és Andy Murray néz farkasszemet egymással.

A 13. játéknap legnagyobb értékkel kecsegtető tippje

A torna előtt négy esélyes játékost emeltünk ki, közülük három bejutott az elődöntőbe, tehát fantasztikus végjáték vár ránk. Egyedül a világranglista-15. Dominic Thiem a kakukktojás, de csupán a korábbi eredményei miatt - ezelőtt Grand Slam-tornán a negyedik fordulónál tovább nem jutott -, az elmúlt másfél évben mutatott játéka alapján abszolút itt a helye, az outsiderek közül ő volt az egyik titkos esélyes. Eddig nagy bravúrra a részéről nem volt szükség, jó, de nem klasszis ellenfeleket kapott, amit remekül tükröz, hogy az összes meccsén őt tartották favoritnak a bukmékerek. Most változik a helyzet, hiszen a világelső Novak Djokovics áll majd vele szemben, aki azért harcol, hogy végre összejöjjön neki a karrier Grand Slam. Megkönnyebbülhetett a szerb, amikor Rafa Nadal visszalépett, bár voltak olyan szakírók, akik úgy gondolják, hogy ez inkább hátrány, mint sem előny. Thiem nyilván sokkal kisebb név, mint a spanyol klasszis, de egyáltalán nem biztos, hogy könnyebb ellenfél lesz. Már csak az idén Miamiban vívott meccsük alapján sem, amely ugyan eredmény alapján sima volt (6:3, 6:4), de valójában borzasztó kemény csatát produkáltak. Azon az összecsapásukon egyértelműen a bréklabda kihasználtság volt a döntő faktor, az osztrák tehetség 17-ből csupán egyet tudott megcsinálni. Ha ezen képes most változtatni, akkor egy nagyon érdekes, izgalmas mérkőzést játszhatnak, mert Thiem tenisze, hozzáállása, felfogása megvan ahhoz, hogy megnehezítse - vagy akár le is győzze? - Djokovics dolgát. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ezen a meccsen csak a szerbnek van vesztenivalója, a sógorok kiválósága nyugodtan, felszabadultan ütögethet. Brutálisan erős "Nole" fejben, a formája is zseniális, de úgy véljük, hogy nem fog három szetten át ugyanazon a magas színvonalon teljesíteni, neki is lesznek megingásai, amit Thiem kihasználhat.

Dominic Thiem-Novak Djokovics
Hatharom-tipp: 33.5 játék felett
TippmixPro @ 1.70

A 13. játéknap lutrija

Nehéz lesz dönteni, hogy melyik elődöntőt válasszuk, hiszen a másik ágon a címvédő Stan Wawrinka és a második kiemelt Andy Murray feszül majd egymásnak. Ha a neveket nézzük, akkor egyiküknek sem volt nehéz sorsolása, inkább kellemetlen, mint sem klasszis ellenfeleket kaptak. Az első héten persze ezek a legrosszabb, legveszélyesebbek, nem is sikerült könnyedén venniük az akadályokat. De eljutottak idáig, és innentől gyakorlatilag lényegtelen, hogy az első napokban döcögött a szekér. Nincs nagy különbség a pályán eltöltött idejük között, nekik szerencséjük volt és egy napot pihenhettek, tehát mindketten fitten, jó állapotban állhatnak ki, ez a része nem lesz faktor. Az egymás elleni mérlegükből sem vonhatunk le messzemenő következtetést, ugyanis az eddigi 15 összecsapásuk után 8-7-re állnak, Grand Slameken pedig 2-2-re. Salakon csupán kétszer találkoztak, 2008-ban és 2013-ban, azokat Wawrinka nyerte, de tudjuk, hogy Murray tavaly kezdett igazán jó lenni ezen a borításon. Ami miatt mindig izgalmas az ő párharcuk, hogy két eltérő stílus találkozik. A svájci szereti dominálni a labdameneteket, hatalmas gyorsításai vannak, a brit viszont inkább a brusztolásban és a kontrákban hisz. Mindkettő egy eredményes játékforma, viszont ilyenkor a legnehezebb megjósolni, hogy melyik lesz a nyerő. Stan egyébként pontosan tisztában van azzal, hogyha a legjobbját hozza, akkor bárkit képes legyőzni, ezt konkrétan itt a Garros alatt is lenyilatkozta már. És ez igaz is, így vált az elmúlt években kétszeres Grand Slam-bajnokká. Murrayt is lebombázhatja a pályáról, kérdés, hogy most képes-e erre? Szerintünk igen, de nem három szettben. Nagyon egyben van most a skót, amit küzdés, akarás terén mutat, és igazából, amikor odakoncentrál, akkor a játéka is kiváló. Hasonló harcot várunk, mint amit az elmúlt években Wawrinka Djokoviccsal vívott többször is, de úgy gondoljuk fejben a végét Murray bírja majd jobban.

Stan Wawrinka-Andy Murray
Hatharom-tipp: Murray 3:2-re nyer
TippmixPro @ 4.95

Aki gondolja megjátszhatja a három tippet kombiban is, ami 8.41-szeres pénzt ér a    nál. Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a tenisz-kibeszélőben, a további tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!