Copa América

Ezt már tényleg nem bukhatják el Messiék?

Szombaton hajnalban kezdetét veszi az idei Copa America. Beharangozónkból megtudhatjátok, kik az esélyesek és melyek a legjobb fogadások a tornára.

Magyar idő szerint szombaton hajnalban veszi kezdetét az Egyesült Államokban az idei Copa América. Az Egyesült Államokban rendezendő torna ezúttal az Európa-bajnoksággal együtt fut majd és június 27-én, New Yorkban játsszák a döntőt. A megszokottaktól eltérően ezúttal hat közép-amerikai csapat is csatlakozik a tornához, és mivel az Egyesült Államok lesz a házigazda, az első olyan Copa lesz, amelyet nem Dél-Amerikában rendeznek. A 16-os létszámot tíz dél-amerikai csapat egészíti ki, így áll össze a négy darab négyes csoport, amelyből két-két csapat jut a nyolcaddöntőkbe.

Melyik együttes nyeri a Copát?
   
Argentína 2.80
Brazília 5.50
Chile 8.25
USA 9.25
Uruguay 9.75
Kolumbia 10.00
Mexikó 11.00

Az esemény rangját külön emeli, hogy a Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) idén ünnepli 100 éves évfordulóját, így külön is fontos lehet majd a csapatok számára a trófea elnyerése. De lássuk, kik is alkotják a kvartetteket, valamint milyen összetételű csapatok lépnek pályára az USA-ban.

A-csoport

Az első négyesben kapott helyet a házigazda Egyesült Államok, amely 2007 óta nem járt Copán, akkor is dicstelenül, három vereséggel hullottak ki az amcsik. Jürgen Klinsmann együttese nem melegített éppen jól a tornára, hiszen a hazai rendezésű Gold Cupon már az elődöntőben kizúgott és még a bronzérmet sem tudta megszerezni, valamint az azt követő felkészülési mérkőzéseken is csődöt mondtak Dempsey-ék. Az elmúlt hetekben már összekapták magukat, ám viszonylag könnyebb ellenfelekkel készültek a tornára.

A csoport másik favoritja Kolumbia, amely igencsak veretes névsorral képviselteti magát a viadalon. Habár Falcao, Jackson Martínez és Fredy Guarín sem fért be a 23 fős keretbe, ott van azonban például Ospina, Zapata, James, Cuadrado és Carlos Bacca is. Costa Rica csapatában már nem tobzódnak úgy az ismert játékosok, egyértelműen Bryan Ruíz és Joel Campbell a legnagyobb név. Az igencsak rutinos társaság legnagyobb hiányzója Keylor Navas lesz, így a keretben csupán három otthon védő portás található. Costa Ricának van is miért javítania, hiszen a Gold Cupon meccset sem tudott nyerni és azóta is volt néhány gyengébb eredménye. Ha rossz forma, akkor Paraguayban átérzik, miről is beszélünk. A La Albirroja nagyon gyenge éveket fut, idén három meccsen nem sikerült még nyernie, ráadásul a csapat sem éppen bivalyerős. Ismert játékosnak talán csak Juan Iturbe számít, mivel a keretben már nem kapott helyet Roque Santa Cruz vagy éppen Lucas Barrios és Raúl Bobadilla sem.

hatharom.com-tipp: A fogadóirodák valamivel esélyesebbnek tartják az Egyesült Államokat, pedig egyik csapat sincs igazán jó formában. A két rivális vélhetően kéz a kézben kvalifikálja majd magát a nyolcaddöntőkbe, igazán nagy meglepetés lenne, ha akár Costa Rica, akár Paraguay bele tudna szólni a harcba. Kolumbia 2.40-ért akár meg is nyerheti a csoportját.

B-csoport

Szerencséje van a braziloknak ezzel a csoporttal, talán még ezzel a szedett-vedett gárdával is sima lesz a továbbjutás. Mint ismert, részben az olimpiai játékok, részben pedig sérülések okán Dunga igencsak B-csapattal utazik el az Egyesült Államokba, így nem tagja a keretnek Douglas Costa, Kaká, Marcelo, Thiago Silva és Neymar sem. Kimondva-kimondatlanul sokkal fontosabb most a brazil csapatnak az olimpia, noha a Copa-keretből csak néhány játékost érintenek majd a játékok. Mirandáék egyébként jó formában vannak, október óta nem szenvedtek vereséget, azonban a legutóbbi két Copa nem jött nekik össze, hiszen csak a negyeddöntőig jutottak. Ezzel a kerettel sokkal merészebb célokat idén sem tűzhetnek ki.

Ecuador lehet az a csapat, amely megszorongatja a Selecaót, még úgy is, hogy november óta nem nyert mérkőzést. A La Tricolor rutinos csapattal vág neki a tornának, tele ismert nevekkel. Szívünknek legkedvesebb talán Cristian Ramirez lehet, aki kitűnő szezont zárt a Ferencvárosban, a Copán azonban aligha lesz majd alapember. A keret legnagyobb hiányzója Felipe Caicedo lesz, márpedig Ecuadornak mostanság amúgy is meggyűlt a baja a gólszerzéssel. A továbbjutás összejöhet Valenciáéknak, de sokkal nagyobb sikerek nem várnak a csapatra. Peru és Haiti csapatára vélhetően csak epizódszerep vár, hiszen a dél-amerikai együttes a fiatalítás jegyében otthon hagyta Pizarrót, Farfánt és Vargast is, míg a Copa-újonc Haititől pontszerzés sem várható.

hatharom.com-tipp: Ecuador ellen rendre jól megy a braziloknak, így túlságosan nagy meglepetést nem várhatunk a csoport élén. Ugyanakkor Ecuador továbbjutása sem tűnik veszélyeztetettnek, miként Peru harmadik helye sem. Egyáltalán nem csodálkoznánk, ha a csoportban végül 9-6-3-0 ponttal végeznének a csapatok, Brazília-Ecuador-Peru-Haiti sorrendben.

C-csoport

Erős csapattal vágott neki Uruguay az idei Copának, de idő közben sokat gyengült, Luis Suárez ugyanis sérülés miatt kétséges, hogy mikor lesz majd bevethető. Gólvadászokból így kissé hiány van, Edinson Cavani mellett Abel Hernándeznek van mindössze tíz válogatottbeli gólja. A védelem viszont igencsak erősnek tűnik, hiszen az Atlético Madrid kettőse, Giménez és Godín mellett Álvaro Pereira, Maxi Pereira és Fucile is meghívást kapott Óscar Tabareztől. A Celeste egyelőre jó évet tudhat maga mögött, vezetik a vb-selejtezősorozatot úgy, hogy hazai pályán nem hibáztak és még Brazíliából is elhoztak egy pontot. Hatalmas kérdés tehát, hogy mi lesz Suárezzel, nélküle ez a válogatott még akár a továbbjutással is megszenvedhet.

Suáreznek ezúttal a lába fáj, nem a foga

A kék-fehérek botladozásából pedig Mexikó húzhat hasznot. Juan Carlos Osorio csapata brutálisan jó formában van, utolsó nyolc meccsüket megnyerte, a tavalyi Copa-kudarc óta alig-alig botlott, de emlékezhetünk, ott cserecsapattal vett részt. Nem úgy a Gold Cupon viszont, ahol aranyéremmel gazdagodtak Jiménezék, Jamaicát legyőzve a döntőben. A mexikói csapat most is kitűnő kerettel érkezik, a kapuban Ochoa, a védelemben Márquez, Diego Reyes, Héctor Moreno, a támadóknál Jiménez, Corona, Chicharito, Peralta. Ha Uruguay valóban megakad, azt Jamaica válogatottja használhatja ki, amely tavaly bravúrosan jutott a Gold Cup döntőjébe, többek közt a favorit USA-t búcsúztatva. Winfried Schäfer fiaira nem árthat figyelni, felkészülési mérkőzésén legyőzték Chilét a napokban. Hektikus formájukra azonban jellemző, hogy Panama, Costa Rica és Nicaragua is verte őket vb-selejtezőn. A négyes negyedik tagja, Venezuela pocsék formának "örvend". A világbajnoki selejtezőcsoport utolsó helyén szerénykedik, utolsó tizennégy meccséből egyet nyert, Costa Rica ellen úgy, hogy az ellenfél kilenc emberrel fejezte be a találkozót. Tőlük továbbjutást aligha várhatunk.

hatharom.com-tipp: A csoportelsőség kérdése már az első fordulóban eldőlhet, Mexikó Uruguayjal játszik ugyanis. Érdekesség, hogy annak a meccsnek az oddsok alapján Mexikó az esélyese, míg a csoportgyőzelemre a bukik a kék-fehéreket favorizálják. Mi Ochoáékra szavaznánk inkább, a jó formában lévő, egységes közép-amerikai együttestől csoportgyőzelem lenne elvárható.

D-csoport

A tavalyi Copa döntőjének két résztvevője eldöntheti egymás között, melyikük is nyerje a csoportot. Kettejük közül egyértelműen Argentína van jobb formában, amely részben köszönhető a chileiek furcsa edzőváltásának is. Mint emlékezhetünk, Jorge Sampaoli nemes egyszerűséggel elmenekült a Copa-győzelem után, utóda, Juan Antonio Pizzi pedig még nem tudott ütőképes gárdát varázsolni. Vidalék felkészülési meccsen Mexikótól és Jamaicától is vereséget szenvedtek, ráadásul vb-selejtezőn is kikaptak hazai pályán az argentin csapattól. A kerettel persze ezúttal sincsen gond, Claudio Bravo, Mauricio Isla, Arturo Vidal, Alexis Sánchez, Mauricio Pinilla - Pizzinek tehát a kerete adott, hogy javítsa az elmúlt hónapok botlásait.

Argentínára is ráférne már egy siker, az utolsó négy Copából háromszor is a döntőben bukott el, aranyérmet pedig 1993 óta nem szereztek. Hiába vágnak neki gyakorlatilag minden tornának favoritként Messiék, hiába van piszkosul erős keretük, a siker nem akar összejönni. Ne is legyen kétségünk, a La Albiceleste ezúttal is hihetetlenül motivált, ráadásul fontosabb hiányzójuk nincs is. A csoportgyőzelem sima ügy lesz és már mi is óvatosan írunk le ilyet, de a torna legnagyobb favoritja az argentin csapat, meglepetés lenne, ha nem húznák be az aranyérmet.

A szintén Copa-újonc Panama és az utolsó tíz meccséből kilencet elveszítő Bolívia csupán a pofozózsák szerepét töltheti be, egyiküknek sincs reális esélye megszorongatni a két óriást.

hatharom.com-tipp: Veressük nyugodtan Panamát és Bolíviát Chile és Argentína ellen, míg a csoportdöntőn talán Messiék esélyesebbek jelenleg. Ez viszonylag unalmas csoportnak tűnik, pusztán az a kérdés, hogy melyik csapat nyeri a csoportot.

Tipp a végső győztesre

 

Nagy meglepetéssel nem tudunk szolgálni itt sem, kimagaslóan az argentinok győzelmére van a legnagyobb esély, nem csak az oddsok, de a realitások alapján is. Brazília ilyen tartalékosan teljesen esélytelen az erősebb csapatok ellen, Chile még nyögi Sampaoli távozását, az Egyesült Államok hazai pályán nemrég nagyon leszerepelt a Gold Cupon, Uruguayban kérdéses, mikor épül fel Luis Suárez. Érdekes, de szerintünk egyedül Mexikó szólhat bele a végső győzelembe, ráadásul ha Argentína és Mexikó is megnyerné a maga csoportját, akkor csak a döntőben találkoznának.

Tippünk: Argentína @2.80

euro-2016