Vízilabda BL

Az Egernek nem, a Szolnoknak lehet esélye

  • hatharom.com

Csütörtöktől szombatig Budapesten kerül megrendezésre a férfi pólósok Bajnokok Ligájának hatos döntője, melyen a két magyar topcsapat, az Eger és a Szolnok is érdekelt.

Fotó: waterpolo.hu

A lebonyolítás értelmében az olasz Pro Recco és a görög Olimpiakosz csoportelsőként automatikusan kvalifikálta magát az elődöntőbe, míg a másik négy együttes a négy közé jutásért száll medencébe egymás ellen. 

A sorsolás úgy hozta, hogy a hatos döntő két magyar résztvevője elkerülte egymást: az Eger a horvát Jug Dubrovnikkal, a Szolnok a spanyol Barcelonetával meccsel. 

A budapesti Final Six egyetlen "kakukktojása" a rendező Eger, amely a hazai bajnoki rájátszás elmúlt hétvégén véget ért döntős sorozatában az ötödik mérkőzést elveszítve, 3-2-es összesítéssel maradt alul, s végzett másodikként a Szolnok mögött. A címét megvédő Zagyva-parti gárda ezzel együtt az Egerrel is mint a BL-finálé végső megnyerésére szintén képes vetélytárssal számolhat a Hajós uszodában, már csak azért is, mert a hevesi együttes vette el a Szolnok csaknem kétéves hazai bajnoki veretlenségét, egyik győzelmét éppenséggel a rivális medencéjében aratva.

Az Európa legjobb együtteseit mozgósító széria 1963-ban indult, s egészen 1996-ig Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezték. Utána lett belőle Bajnokok Ligája, s bár a 2004 és 2011 közötti időszakra átkeresztelték Euroligára, öt esztendeje megint BL-nek hívják a sportág első számú sorozatát. Az első győztes a belgrádi Partizan volt, a folytatásban a magyar csapatok közül az OSC és a Vasas tudott két-két alkalommal is nyerni: az előbbi 1973-ban és 1979-ben, míg utóbbi a 79/80-as és a 84/85-ös idény végén ünnepelhetett. Egyszer-egyszer bizonyult a kontinens legjobbjának az Újpest (1994) és a Honvéd (2004), a Szolnok vagy az Eger ötödikként csatlakozhatna a BL magyar győzteseinek elittársaságához. A fő sikerhalmozó a Recco, amely eddig nyolcszor végzett az élen, a mostani finálé résztvevői közül a Jug három, a Barceloneta egy elsőséget vallhat a magáénak.

A Szolnok az egyik fő jelölt a Bajnokok Ligája befejező szakaszának megnyerésére, amihez első lépésben a négy közé jutásért kiírt csütörtöki meccsén kell diadalmaskodnia a friss spanyol bajnok Barceloneta ellen. Ha nyernek a magyar csapatok, a Szolnok a döntőbe jutásért az athéniekkel, az Eger pedig a Reccóval csap össze. Az Olympiakosz - a mezőnyből egyedüliként - veretlenül vívta meg a főtáblás sorozatot saját hatosában, míg a másik csoportban a Szolnoknak sikerült az a bravúr, hogy az olaszok külföldi világsztárok által is erősített szupergárdáját idehaza legyűrte. Ugyanez adott esetben a Margitszigeten is sikerülhet, bár a hatos döntő első számú esélyese mégiscsak a Recco.

A Final Six programja
Június 2., csütörtök:
A négy közé jutásért:
ZF-Eger–Jug Dubrovnik (horvát) 19.00
Szolnoki Dózsa-Közgép–CN Barceloneta (spanyol) 20.30
Június 3., péntek:
Meccs az 5. helyért 17.30
Elődöntő:
Szolnoki Dózsa-Közgép/Barceloneta–Olympiakosz Pireusz (görög) 19.00
ZF-Eger/Jug Dubrovnik–Pro Recco (olasz) 20.30
Június 4., szombat:
Meccs a 3. helyért 19.30
DÖNTŐ 21.00
Háromesélyes fogadások    
Eger Döntetlen Jug
2.40 6.10 1.81
Szolnok Döntetlen Barceloneta
1.18 9.00 5.80
KI NYERI A BAJNOKOK LIGÁJÁT?    
Recco (olasz) 1.75
Szolnok 3.20
Jug Dubrovnik (horvát) 7.00
Olimpiakosz (görög) 8.00
Eger 15.00
Barceloneta (spanyol) 30.00