Angol Foci

A szigetországban is az év meccse következik

Szinte minden a Hull City mellett szól, ám a Sheffield okozott már idén komolyabb meglepetéseket.

Nem alakult a vártaknak megfelelően a Championship idei szezonja az élbolyban, hiszen sem a Burnley feljutására nem számíthattunk, sem pedig arra, hogy a Sheffield Wednesday a lefújásig harcban lesz a Premier League-ért. Sőt, igazából a Hull Cityt is mi előrébb vártuk a 4. helynél, ám akik megfogadták a szezon eleji beharangozónkban írt tippet, most kétszeres pénzzel lehetnek gazdagabbak. Immáron azonban már csak egy kérdés vár megválaszolásra: a Tigrisek vagy a Baglyok lesznek a PL 20. csapata?

A két csapat keretét össze sem lehet hasonlítani, a rutinos Hullnak annyival értékesebbre taksálja a keretét a Transfermarkt (68 millió vs. 44 millió). Steve Bruce csapatában tobzódnak a rutinos játékosok, Michael Dawson, Ryan Taylor, Tom Huddlestone, Jake Livermore, Ahmed Elmohamady, Mohamed Diamé, Robert Snodgrass, Aber Hernández - mind-mind sokat megélt játékos, akiknek meg sem kottyan egy ekkora téttel bíró derbi. Ezzel szemben a Wednesdaynél alig-alig találunk névre ismert játékost, leszámítva talán a korábban Celticben is megforduló duót, Aiden McGeadyt és Gary Hoopert. McGeady egyébként nem elsz ott a döntőben, hiszen már az ír válogatottal készül az Eb-re.

[2232451] 2016-05-28 18:00:00 Hull City - Sheffield Wednesdayx

A két csapat útja nem volt sima a rájátszásig, hiszen a Hull City például hiába nyeret a playoff első körének odavágóját 3-0-ra, hazai pályán majdnem kiestek a Derby County ellen. A Sheffield dolga még ennél is nehezebb volt, ők a feljutásról épphogy lemaradó Brighton ellen harcolták ki a Wembley-be jutást. Carlos Carvalhal csapata ráadásul nem is fejezte be túl jó formában a bajnoksáot, utolsó hat meccsükből csupán egyet nyertek a baglyok.

A rájátszás nagydöntőjét csak "170 milliós meccsnek" nevezik Angliában, ennyit kaszál ugyanis a győztes csapat a feljutásnak köszönhetően egy év alatt. Természetesen fontban.

A rutin tehát egyértelműen a Tigrisek oldalán áll és nem csak a játékosok, de az edző személye miatt is. Steve Bruce személyében ugyanis meglehet az első olyan tréner Angliában, aki negyedszer jut fel a Premier League-be - ez rekord lenne. "Szerencsésnek tartom magam, közel ezer mérkőzéssel a lábamban és nyolcszázzal az edzői padon, annyi, meg annyi nagy élményen túl vagyok. Játékosaim nem fognak megijedni a hangulattól és a téttől, átéltek már hasonlót szinte mindannyian. Bízom magunkban, meg tudjuk csinálni" - mondta Bruce.

"Emlékszem még, amikor 19. helyen voltunk, ahhoz képest hatalmasat léptünk előre együtt. Fejlődtem én is, a szurkolók is, a stáb is, a tulajdonosok is - mindenki előrébb lépett. A magabiztosságunk az, amely eddig repített minket, felébredt mindenkiben az alvó óriás. A döntő egy olyasvalami, amit nagyon megérdemeltünk, ugyanakkor egyáltalán nem az utolsó állomás" - nyilatkozta Carvalhal, aki a portugál másodosztályban néhány éve már átélte a Setuballal, hogy milyen feljutni az osztályozón.

[2232451] 2016-05-28 18:00:00 Hull City - Sheffield Wednesdayx;5

A portugál trénernek nincs sérültje vagy eltiltottja, Steve Bruce azonban első számú kapusát, Allan McGregort továbbra sem állíthatja a kapuba, így Eldin Jakupovic véd majd, aki eddig három bajnokin három bekapott gólnál tart és szinte végigülte a szezont.

A két gárda az elmúlt években viszonylag keveset játszott egymással, az idei bajnokijukon mindkétszer megosztoztak a pontokon. A Championship döntőjében amúgy sem ritka a hosszabbítás, így joggal hihetjük azt, hogy szombat este is túlóráznak a felek, akár tizenegyesekig húzva a párharcot. Mi mindenképpen a Tigriseket favorizáljuk, azonban a hőn áhított feljutásig szerintünk 120 percet várniuk kell majd.

hatharom.com-tipp: Hull City jut fel
TippmixPro @1.55
[2232451] 2016-05-28 18:00:00 Hull City - Sheffield Wednesdayx;