Darts

Negyedszer is Van Gerwen lesz Dubaj királya?

Csütörtökön és pénteken az Arab Emírségekben vendégeskednek a darts mezőny legnagyobb sztárjai.

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Dubai Duty Free Darts Masters, amely a World Series of Darts első állomása. A mezőnyt nyolc sztár, a világelső Michael van Gerwen, a világbajnoki címvédő Gary Anderson, a vb-rekorder Phil Taylor, a holland legenda, Raymond van Barneveld, illetve Adrian Lewis, James Wade, Dave Chisnall és Peter Wright alkotja. Ők mind a Premier League-ben is érdekeltek voltak az idei szezonban, most a szigetországot elhagyva, a világ hat különböző részén mérik össze tudásukat, majd novemberben Glasgow-ban a nagydöntő keretén belül is megmérkőznek. 

A dubaji torna több szempontból is eltér a többi World Series of Darts versenytől. Egyrészről itt a Tenisz Központ centerpályáján állítják fel a színpadot, vagyis szabadtéren zajlik a játék, ami ebben a sportban nagyon nem megszokott. A főtábla is máshogyan néz ki, a többi állomáson a nyolc sztár nyolc hazai játékos ellen szokott kezdeni, Dubajban viszont ez kivitelezhetetlen - nincs annyi minőségi arab dartsos -, így egymás ellen döntik el. Természetesen a pénzdíjakra sem lehet panasz, 65 ezer dollár (!) üti a markát a győztesnek, ami vetekszik egy-egy major-verseny bajnoki címéért járó összeggel...Ha ez nem lenne elé, akkor az első 9 nyilas leget bemutató játékos még egy Mercedes autóval is gazdagabb lesz. Tehát ez nagyon nem az a torna, ami csak púp a játékos hátára, itt bizony komoly pénzeket lehet zsebre vágni, egyébként már magáért a részvételért is 20 ezer dollár jár.

Ennek a tornának Taylor a könyvében külön fejezetet szentelt, amely így kezdődik: "A Dubai Duty Free Mastersen indulni olyan, mintha lélegzetvételhez jutna az ember". Továbbá azt is megtudjuk, hogy a magas hőmérséklet és a reflektorok hője közepette olyan, mintha sütőben dartsoznának. Ezekhez a körülményekhez eddig Van Gerwen alkalmazkodott a legjobban, hiszen mindhárom korábbi tornát megnyerte. Most is ő számít az első számú favoritnak, ha hozza a szezon nagy részében mutatott hihetetlen magas szintű játékát, akkor aligha fogják megállítani. Taylornak annyira nem kedvez a nagy meleg, háromból kétszer eddig rögtön az első meccsén kikapott. Anderson sem a European Tour, sem pedig ezeken a World Series-állomásokon nem szokott villogni. 

A negyeddöntő párosításai:
Adrian Lewis (4)-Dave Chisnall
Phil Taylor (3)-James Wade
Gary Anderson (2)-Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen (1)-Peter Wright
A negyeddöntőben 10, az elődöntőben és a döntőben 11 leget kell nyerni a győzelemhez
Ki nyeri a dubaji tornát 2016-ban? - a    szorzói
Játékos Odds
Michael van Gerwen 1.90
Phil Taylor 5.75
Gary Anderson 6.50
Adrian Lewis 13.00
Peter Wright 16.50
Dave Chisnall 18.50
James Wade 22.00
Raymond van Barneveld 28.00