Liverpool

A vírus neve? Jürgen Klopp!

  • vp

A Villarreal legyőzésével a Liverpool 3-1-es összesítéssel megnyerte az Európa Liga elődöntőjét, így 2007 után ismét európai kupadöntőre készülhet. A Vörösöket az ősszel rengeteg kritika érte, aztán októberben érkezett Jürgen Klopp és a Liverpool feltámadt poraiból.

Fotó: Liverpool FC Facebook

Amikor 2015 októberében a Liverpool bejelentette, hogy a gyenge szereplés miatt meneszti Brendan Rodgers-t és helyére a Borussia Dortmunddal sikert sikerre halmozó Jürgen Klopp kerül a kispadra, aligha volt olyan Liverpool-szurkoló, aki a fejét csapdosta a falba. A játékosként a Mainz csapatában 337 mérkőzést lehúzó Klopp edzői karrierje egy valódi sikertörténet, és egyben üde színfoltja az egyre inkább az eurómilliókról szóló modern futballnak. 

A most 48 éves német 2001-ben kezdte meg tréneri pályafutását, de az elmúlt 15 év alatt mindössze három klubnál vállalt munkát: hét éven át a Mainzot dirigálta, majd ezt követően újabb hét szezonon keresztül a Borussia Dortmund trénere volt. Klopp hűségességét jól mutatja, hogy bár 2005-ben sikerült bejutnia a Mainzcal az UEFA-kupába, a rá következő szezonban kiesett a csapat a Bundesligából, ám két idényen keresztül a másodosztályban is folytatta  a munkát. A Borussia Dortmund már egy más szint volt, és Klopp nem is hagyta parlagon a lehetőséget, a fekete-sárgáknál eltöltött évek alatt a világ egyik legnépszerűbb és legjobb edzőjévé nőtte ki magát. 2011-ben és 2012-ben bajnoki címet, 2012-ben Német Kupát, 2013-ban és 2014-ben pedig Német Szuperkupát nyert a Borussiával, 2013-ban pedig bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is. Ugyanebben az évben a FIFA az év edzőjének is megválasztotta, az azt megelőző két szezonban pedig Németországban látták őt a legjobb mesternek. 

Így ünnepelte a továbbjutást a német

Jürgen Klopp egy különc figura, ez nem vitás. Habitusa és gesztikulációi még az oly sokat látott futballvilágnak is újat mutatnak, taktika felkészültségével, kiváló meglátásaival és győztes mentalitásával párosulva pedig egy teljesen egyedülálló karaktert hozott létre. Jürgen Kloppot nem érdekli a pénz sem, vagy legalábbis nem úgy, mint másokat. Amikor a Dortmundnál korszakos csapatot épített, a világ legnagyobb és leggazdagabb klubjai kopogtattak az ajtaján, ám őt ez hidegen hagyta. Abban is óriási szerepe volt, hogy a hirtelen sztárrá avanzsáló dortmundi húzóemberek nemet tudtak mondani a mesés fizetéseket garantáló szerződéseknek, csak azért, hogy együtt alkossanak valami maradandót. Kétségtelenül sikerült. 

Fotó: Liverpool FC Facebook

Amikor elérkezettnek látta az időt, hogy felálljon a dortmundi kispadról és egy kis időre pihenőre vonuljon, sokan biztosra vették, hogy egy nagy múltú, komoly tradíciókkal rendelkező klub lesz a következő állomása. Egy Manchester City vagy egy PSG szóba sem jöhetett. Akik így gondolták nem tévedtek nagyot. 

2015 októberében minden idők egyik legsikeresebb angol klubja, az 1892-ben alapított Liverpool bejelentette, hogy szerződtette Jürgen Kloppot. Izgalmas projektnek ígérkezett egy ilyen régi vágású, csupaszív edző és a világ egyik legnépszerűbb csapatának házassága. Hogy ez a kapcsolat gyümölcsöző, az már most világosan látható.

Kloppnak szezon közben kellett átvennie egy olyan együttest, amelyre több száz millió eurót költöttek, de a pénzek közel sem álltak egyenes arányosságban a teljesítménnyel. A Premier League a világ talán legkiegyenlítettebb és legnehezebb bajnoksága, ennek ellenére a szurkolók eredményeket és győzelmeket akarnak látni. Nyolc hónap a futballban nem nagy idő, de a német edzőnek már most sikerült letennie valamit az asztalra. A Liverpool tavasszal bejutott az Angol Ligakupa és az Európa Liga kupa döntőjébe is. Márpedig két finálé, rögtön az első (fél)szezonban, nem rossz nyitás. 

Megnyeri az Európa Ligát
Liverpool@1.75

Hogy mi a titka a "Normal One"-nak, az talán nem is annyira kérdés. Ahogyan ő hozzááll ehhez a játékhoz, azt kevesen teszik, azok, akik pedig napi szinten együtt dolgozhatnak vele, előbb-utóbb megfertőződnek a "Klopp-vírussal". Más magyarázat nem létezhet arra, hogy a szezon elején hibát hibára halmozó és lesajnált Liverpool a tavaszi szezonra egy hős gladiátorrá vált, hogy képes volt kétgólos hátrányból fordítani egy Borussia Dortmund ellen vagy hogy 3-0-val hazavágja a spanyol bajnokság 4. legjobb csapatát. Teszi mindezt úgy, hogy az Anfielden uralkodó atmoszféra a legszebb időket idézi. 

A csütörtöki mérkőzés után készült Klopp-interjú sokat visszaad mindebből. Ez az ember csodálja ezt a sportot, csodálja a szurkolókat és imádja a játékosait. "Nagyon sokat beszéltek erről a csapatról mielőtt ideérkeztem, hogy gyenge a minősége, hogy rosszul sikerültek az átigazolások és hasonlók, amit nehéz volt megérteni, mert mikor megjöttem, azt mondtam: huh, micsoda egy csapat! És most? Döntő...megyünk Baselbe.. mit is mondhatnék..ezek a srácok nagyon megérdemelték".  Ha Klopp tartja magát a sormintához, akkor Liverpoolban a hét bő esztendő korszaka következhet. 

[2218026] 2016-05-05 21:05:00 Liverpool - Villarrealx;