Női kézilabda

Régóta várt siker kapujában a Dunaújváros

  • hatharom.com

17 év után nyerhet ismét nemzetközi kupát a Dunaújváros női kézilabdacsapata, az 1999-ben elhódított Bajnokok Ligája trófea után ezúttal az EHF-kupával alkothat maradandót a klub.

Bulath és Triscsuk lehet a Dunaújváros nyerőpárosa / fotó: kohaszkezi.hu.

A női EHF Kupa döntőjében a Dunaújváros a Konkoly Csaba vezette, Temes Bernadettel felálló német TuS Metzingen ellen próbál meg a csúcsra érni. Temes a 2008/09-es szezonban a Dunaferrt erősítette. 

A magyar csapat kisebb meglepetésre került a fináléba, ráadásul nincs kirobbanó formában, az NB I-ben csak az 5-8. helyért folytatja, miután a negyeddöntőben alulmaradt a DVSC-vel szemben.  A Dunaújváros fennállása során eddig három európai kupában győzött (1995: KEK, 1998: EHF Kupa, 1999: BL), és az 1995-ös sikere alkalmával ugyancsak német együttes, a Lützellinden volt az ellenfél.

Magyar női csapatok összesen 14-szer diadalmaskodtak az európai porondon. A BL-ben, illetve a jogelőd BEK-ben 1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr, 2013-ban és 2014-ben a Győr, a KEK-ben 1978-ban az FTC, 1981-ben a Bp. Spartacus, 1995-ben a Dunaferr, 2011-ben és 2012-ben az FTC, az EHF Kupában pedig 1995-ben és 1996-ban a DVSC, 1998-ban a Dunaferr, 2005-ben a székesfehérvári Cornexi és 2006-ben az FTC ült fel a trónra.

"Több mérkőzését is láttuk most már a német csapatnak, mely nagyon gyors játékot játszik, még az elődöntőben felülmúlt Randersnál is tempósabb kézilabdára számíthatunk tőlük. Kulcsjátékosuk a kiválóan szervező irányítójuk, kapuban is jók, s beálló poszton is van egy támadásban és védekezésben is rettentően erős játékosuk, akikre nagy figyelmet kell fordítanunk. Nem tagadom, a közelmúlt mérkőzései nem úgy alakultak, ahogy azt szerettük volna, aminek egyértelműen az volt az oka, hogy nem tudtunk hatvan percen keresztül odafigyelni, s emiatt nagyon hullámzó volt a játékunk. Ahhoz azonban, hogy sikerrel vegyük az EHF Kupa döntőjét, ezt a luxust már nem engedhetjük meg magunknak, itt nem elég húsz, negyven, vagy éppen ötven perc koncentráció, mindkét mérkőzés első percétől az utolsóig oda kell figyelnünk a játék minden elemére. Nagyon fontos lesz, hogy idejében meg tudjuk akasztani a németek gyors támadásait, de ehhez megint csak az kell, hogy odafigyeljünk minden részletre, s a taktikát, a megbeszélteket fegyelmezetten betartva kézilabdázzunk. A szezon végén járunk, ezért nem gondolom, hogy az eddig látottaktól bármelyik csapat eltérne a döntő két mérkőzésén, szóval rendkívül sokat fog számítani az, hogy ki tudja az akaratát ráerőltetni a másikra, s ki bírja fejben is jól a párharcot, a döntő okozta feszültséget" - nyilatkozta csapata honlapjának Zdravko Zovko vezetőedző. 

Háromesélyes fogadás    
Metzingen Döntetlen Dunaújváros
1.35 9.50 3.35

A horvát mesterrel azonos állásponton van a dunaújvárosiak szakmai igazgatója, Radulovics Bojana, aki kulcsembere volt az 1999-ben BL-t nyerő alakulatnak. "Egy nemzetközi kupa döntőjére készülünk, vagyis a motivációval egészen egyszerűen nem lehet gond, mert pályafutásuk egyik nagy lehetősége előtt állnak a csapat tagjai. Sokszor bizonyítottuk már az idei szezonban, hogy tudunk nagyon szépen és nagyon eredményesen játszani, de csakis akkor, ha mindenki a célra koncentrál, s igazi csapatként küzdünk. Éppen ezért én sem várok, remélek mást a lányoktól, csak azt, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget, azzal a hozzáállással, abban a szellemben játsszanak, aminek az eddigi sikereiket is köszönhették, mert csak akkor van reális esély a végső győzelemre, ha kompromisszumok nélkül, mindenki a célt maga előtt tartva, s ezért mindent elkövetve játszik az EHF Kupa döntőjének mindkét mérkőzésén - fogalmazott Radulovics Bojana.

Hendikepes fogadások    
Metzingen -2.5 Dunaújváros +2.5
1.70 1.90

A bukmékerek szerint az első találkozónak a német együttes a favoritja, hiszen a Metzingen sikere mindössze 1.35-ös szorzóval fogadható, míg a Dunaújváros győzelme 3.35-os oddsal kecsegtet. A gólok számára illetően 51-52 gólos mérkőzést várnak a bukik. A mérkőzést szombat 20 órától rendezik. 

Gólszám    
Kevesebb, mint 51.5 Több, mint 51.5
1.80 1.80