Jégkorong

Új irány Fehérváron, mire lesz ez elég az EBEL-ben?

  • hatharom.com

Az osztrák ligában szereplő Fehérvár AV 19 jégkorongcsapata kedden sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy Tyler Dietrich személyében új szakvezetővel vág neki a következő szezonnak.

Új irány Fehérváron, mire lesz ez elég az EBEL-ben?

A csalódást keltő EBEL-szezonba beletört Rob Pallin bicskája, a Fehérvár AV19 kanadai vezetőedzőjét szezon közben menesztették, a helyére érkezett finn Hannu Järvenpää szerződése viszont csak az idény végéig szólt, melyet nem kívántak meghosszabbítani.

Ennek elsőszámú oka a MOL Ligában fantasztikus csapatot kovácsoló Tyler Dietrich. A mindössze 31 éves kanadai szakember ugyanis megkapta a Fehérvár EBEL-csapatának irányítását, amivel minden idők legfiatalabb edzője lett az osztrák ligábank. Nem mondható meglepő húzásnak az előreléptetése, hiszen a MOL Liga újonc Fehérvár idén az alapszakasz harmadik helyét követően az elődöntőig menetelt, ahol mindössze a mindent eldöntő 7. mérkőzésen tudta őt kiejteni a szintén újonc MAC Budapest csapata.

Dietrich tökéletesen ötvözte a fiatalokat a kapcsolatai révén igazolt rutinos légiósokkal, bátran nyúlt a fiataljaihoz, és a többi szakemberrel ellentétben a 3. és 4. sorát is folyamatosan játszatta a kulcsszituációkban. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen remek játékának köszönhetően bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban Szabó Dániel, Kocsis Ferenc és Reisz Áron is, akik a későbbiekben egytől egyig meghatározó alakjai lehetnek akár a felnőtt jégkorong-válogatottnak is.

Elhangzott továbbá a sajtótájékoztatón, hogy jövőre 15%-kal csökkenni fog a Volán költségvetése, illetve kevesebb légióst szeretnének alkalmazni a keretben - éppen ezért is tűnt a vezetőség szemszögéből logikus döntésnek kinevezni a fiatalokat felnevelő Dietrich mestert, aki fiatal kora ellenére már öt éve szolgálja a Volánt. A MOL Ligás csapat élére a Kóger István-Hegyi Ádám kettős került, utóbbi játékosként volt a tavalyi együttes csapatkapitánya, viszont egy csúnya sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a szezon második felét. Kógerék célja nem titkoltan az, hogy még kevesebb légióst alkalmazva biztosítsák a fiatalok fejlődési lehetőségét, éppen ezért az első hat csapatba kerülés a reális elvárás a következő szezonban.

A projekt célja tehát Fehérváron még több fiatal magyar játékos kinevelése, majd beillesztése az EBEL-csapatba. Nagy kérdés lesz persze, hogy mire mehetnek így az egyébként bivalyerős EBEL-ben egy amúgy is gyenge szezon után? Az elgondolás nem rossz, viszont óriási buktatók lehetnek az első évben, éppen ezért korrekt módon nem is támasztottak Tyler Dietrich felé semmilyen elvárást, mivel maga a vezetőség sem tudja egyelőre, hogy mire számíthatnak a fiatalabb kerettel. Logikusnak tűnne, hogy érkezzen pár légiós húzóember, hiszen a fiatalok érdeke is, hogy legyen kitől tanulni. Ráadásul vétek lenne nem kihasználni Tyler egészen kiváló kanadai kapcsolatait, hiszen nélküle aligha érkeztek volna olyan remek játékosok tavaly, mint Brance Orban, Chris Bodo, Devon Krogh vagy Mitch Holmberg, akiktől saját bevallásuk szerint is nagyon sok dolgot tanultak meg a fehérvári fiatalok.