Sportfogadás-suli

Hasznos tanácsok a tenisz Miami Openre

  • Cesc18

Ezekre figyelj, mielőtt fogadásra adnád a fejed a Miami Open alatt!

A márciusi hónap a teniszezőknél az egyik legcsodálatosabb része a szezonnak, hiszen hagyományosan először Kaliforniában, az Indian Wells-i tornán, majd Floridában, a Miami Openen feszülnek egymásnak a legjobbak. Két meseszép helyszín, ahol nem mellesleg a pénznyeremények is igen magasak, és általában a lelátók is megtelnek. Előbbit emlegetik az ötödik Grand Slamként, de utóbbi a férfiaknál többször is elnyerte az év Masters-tornája címet. Az Indian Wells-i megmérettetésen túl vagyunk, ami jó alapot nyújt a sportfogadók számára, azonban van jó néhány fontos faktor, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt megtesszük tétjeinket a meccsekre. 

Borítás viselkedése

Mind közül a legfontosabb a borítás különbsége. Kaliforniában a labdák magasra pattantak, ami kifejezetten kedvezett a nagy adogatással, nagy pörgetéssel játszó teniszezőknek. Miamiban a felület viselkedése ennek szöges ellentéte. A Crandon Parkban lassú kemény pályát használnak, amiről közel sem ugrik fel annyira a labda. Ezt a tornát nem véletlenül szokták a kemény pályás versenyek salakviadalaként emlegetni. Itt már a hosszabb labdamenetek dominálnak, így fontos a jó lábmunka, a jó állóképesség és a türelem. 

Időjárási körülmények

A labda nem csak a borítás miatt viselkedik másképp, hanem az eltérő időjárási körülmények miatt is. Indian Wellsben a száraz sivatagi levegőben gyorsabban, jobban szálltak a sárga bogyók, Floridában viszont hiába van brutálisan nagy hőség, a páratartalom is hatalmas, ami ugyancsak lassítja a labdákat. A széllel szintén mindig számolni kell, miután Miami az Atlanti-óceán partján fekszik, a torna helyszíne pedig a Crandon Tenisz Központ, ami egy kis szigeten található. A borítás és az időjárás miatt ez az egyik legtrükkösebb viadal a szezonban, éppen ezért a statisztikák különösen becsapósak tudnak lenni, hiszen ha azt látjuk, hogy valaki számtalanszor elveszítette az adogatását, könnyen ráhúzzuk, hogy rossz formában van stb., miközben elképzelhető, hogy csak a szél volt óriási. De nyerő/ki nem kényszerített hibáknál is hasonló a helyzet, itt sokkal nehezebb tiszta nyerőket ütni, mint Indian Wellsben.

Pálya, környezet ismerete

Az egyik legnagyobb Tenisz Akadémia, a Nick Bollettieri-féle is Floridában található, ahol számtalan nagy sztár készül (például Kei Nisikori vagy telente Andy Murray, de a lányoktól említhetnénk a Williams-nővéreket is). Igaz, nem a Crandonban, hanem a bradentoni Tenisz Központban, de a környezet, a labdák viselkedése ott is ugyanaz. Az amerikai játékosok számára valakinek ez, valakinek a kaliforniai számít abszolút hazai pályának, tehát egyesek itt, mások ott játszanak plusz motivációval. Érdemes ezt a faktort is megvizsgálni, mielőtt vakon egy hazai játékosra fogadunk.

Fizikai állapot

Ellentétben a többi 1000-es versennyel, Indian Wellsben és Miamiban, akárcsak egy Grand Slamen 128 fő alkotja a főtáblát. Így nem is egy hétig, hanem 10 napig tart a verseny, ráadásul rögtön egymás után következik a kettő. Számolni kell tehát a fáradtsággal is, egy-egy brutális csata után pedig pláne, hiszen a magas páratartalomban elég kínzó tud lenni egy több órás derbi. Vannak ráadásul olyanok, akik Kaliforniában nem tették tiszteletüket, de Floridában indulnak, velük érdemes vigyázni, hiszen várhatóan sokkal fittebbek, mint a nagy többség.

A megszokott forma és egymás elleni eredmény mellett tehát a felsoroltakat érdemes még szemügyre venni, mielőtt fogadásra adnánk a fejünket a Miami Open alatt.