Bulvár

Börtönbe csukhatják a török futball-legendát

  • mti.hu
  • MTI

Akár 4 évi börtönbüntetést is kaphat Hakan Sükür, minden idők egyik legsikeresebb török labdarúgója, amiért megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt és fiát - jelentette a Dogan török hírügynökség szerdán.

A 44 éves focista, aki korábban maga is a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselője volt, február 15-én Twitter-fiókján tette közzé az ügyészség által sértőnek vélt üzeneteket. Az ügyészég 1 és 4 év közötti szabadságvesztést kért Sükürre.

Bár a játékos a bíróságon azt vallotta, hogy nem Erdogant szándékozta megsérteni, nyilatkozatát nem találták meggyőzőnek. Magukat a bejegyzéseket nem hozták nyilvánosságra.

Sükür 1992 és 2007 között 112-szer lépett pályára a török válogatott focistájaként, a mérkőzéseken összesen 51 gólt szerzett, így a nemzeti tizenegynek mindmáig ő a legsikeresebb játékosa.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő "sértések" miatt, s az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta nőtt meg.

Az esetek többségében a "sértések" miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.