NFL

Kérdések és válaszok az 50. Super Bowl előtt

NFL-fanatikus tippmestereink oldalunk néhány kérdésére válaszoltak a nagydöntővel kapcsolatban.

Hatharom.comAhhoz kétség sem fér, hogy a két legjobb védelemmel rendelkező csapat játszik ma este. De mit gondoltok, melyik támadósor lesz képes hatékonyabb játékra és miért?

Varin: Erre elég egyszerű a válaszom: a Carolina támadósora, mégpedig azért, mert minden elemében jobb, mint a Denveré. A jelenlegi Newton nem passzol rosszabbul, mint a jelenlegi Manning, Jonathan Stewart jobb futó, mint a Hillman-Anderson duó összeadva, a Panthers elkapói pedig nem hoznak össze annyi dropot, mint a Vadlovak játékosai. Arról nem is beszélve, hogy Cam bármikor futhat egy 15-20 yardosat, Manning viszont... Persze minden csapat annyira hatékony offense-ben, amennyire az ellenfél defense-e engedi, de ha a támadósorok döntik el az 50. Super Bowl sorsát, akkor nyerni fog a Panthers.

NitroHUN: Normális esetben nyilván a Panthers támadósora, azonban noha erősebbek, kevésbé kiegyensúlyozottak, ahogy azt több második félidőben is láthattuk az elmúlt hetekben. A Broncostól szolid játékot várok, Manninget game manager szerepre gondolom alkalmasnak, így a futójáték feladata lesz, hogy kiemelje őket az átlagosságból.

LuckyLuck: Azt gondolom, hogy az nem kérdés, hogy a párducoknak hatékonyabb a támadósora. Cam Newton ebben a szezonban bizonyította, hogy miért választották ki anno rögtön elsőként a drafton. Ez a hihetetlen magabiztosság és önbizalom, ami árad belőle átragadt a többiekre is. 31 pontot tettek fel a táblára a Seattle ellen, 49-et az Arizona ellen, az alapszakaszban is brutálisan termelték a pontokat, egyszerűen nem volt védelem, aki négy negyeden át tartani tudta volna őket. A másik oldalon egy szenvedő Peyton Manninget találunk, akinek dolgát sokszor még a saját társai is megnehezítik. Ettől függetlenül a Denvernek van esélye a győzelemre, de nem a támadósoruk miatt.

Hatharom.com: Melyik match-upra figyeltek majd a leginkább, melyik ígérkezik számotokra a legizgalmasabbnak?

Varin: Nem egy klasszikus matchup, de Luke Kuechly vs. Peyton Manning. Úgy gondolom, ez a párosítás és az, hogy mennyire tudják majd megvédeni Peytont, eldönti, lesz-e esélye a Denvernek.

NitroHUN: A Broncos támadófala, és a Panthers front sevenje közti csata lesz igazán érdekes, hiszen mint mondtam, a futójáték kulcs lesz amikor a Denvernél van a labda. Márpedig itt nem csak Anderson és Hillman képességei lesznek hangsúlyosak, hanem a támadófalnak is dominálni kell, hogy pár yard minden futásból kijöjjön, így hozva Manninget kedvező, 3 & short helyzetekbe.

LuckyLuck: Fú, nehéz kérdés, mert sok van, ami papíron nagyon jónak néz ki, de én kifejezetten kíváncsi vagyok rá, hogy Josh Norman ellen mire mennek a denveri elkapók. Hihetetlen szezont fut a 28 éves corner, kb 50 körüli passer ratingje van az irányítóknak, ha felé dobnak...

 

Tudtad? 

Peyton Manning 1976. március 24-én, Cam Newton pedig 1989. május 11-én született. A két kezdő QB között tehát 13 év és 48 nap van, ami rekord a Super Bowlok történetében.

Hatharom.comA negyedik Super Bowlja lesz ez Peytonnak, össze sem lehet hasonlítani a rutinját Cam Newtonéval, és bizony a rutint mindig egy fontos faktornak tartják a szakértők a rájátszásban. De sokak szerint ez a laza, fiatal suhanc egyszerűen már többre képes a pályán, mint a kiöregedett, sérülésektől nyögő, a labdát állítólag távolra alig-alig eldobni képes "nyugdíjas". Manningnek azonban az idei két playoff-meccsén közepes védelemmel kellett csak szembenéznie, amelyek összesen négyszer sackelték. Ti hogy látjátok, megússza "maradandó károsodások" nélkül ezt a döntőt Manning?

Varin: Nem. Akármennyire is csípem őt, akármennyire is korszakos irányító, akármennyire is legenda és annyi statisztikai rangsort vezet, amennyi nem is létezik, neki ez már sok lesz. A Panthers agresszív pass-rusherei megeszik vacsorára, ha a támadó fal nem nyújt extrát. Nem tudom, hogy ez lesz-e az utolsó tánca Manningnek, de ha igen, ez nem egy dicsőséges visszavonulás lesz, mert legalább 4-5 sacket érnek majd el rajta a Panthers játékosai és két interceptiont is megszavazok az öregnek.

NitroHUN: Nem gondolom, hogy a "maradandó" sérülésektől kell félnie Manningnek, ugyanis nagyon nagy esélyt adok rá, hogy ez az utolsó meccse. Ha nyer, akkor 99%, ha pedig nem, akkor szerintem a döntő után bemondja, hogy folytatja, majd valamikor júliusban arra az elhatározásra jut majd, hogy befejezi. A Denver is jobban jár majd ezzel, ugyanis azt biztosra veszem, hogy Osweiler szeptemberben kezdeni akar majd, márpedig a Broncosnak nem éri meg még egy kérdőjeles Manning-évért kockáztatni a hórihorgas irányító elcserélését.

LuckyLuck: Attól függ működni fognak-e a denveri futások. Ha igen, azzal nagy terhet tudnának levenni Manning válláról, és bármennyire is furán hangzik, jelenleg csak így van esélyük. Ha nem tudnak földön hatékonyak lenni, akkor brutálisan nehéz dolguk lesz, nem tudom elképzelni, hogy ez a fal megnyerje a csatát a Carolina kegyetlen front 7-jével szemben.

Hatharom.com: Térjünk át a fogadásra, hiszen idén is óriási piaccal készültek a bukmékerek, érdekesebbnél érdekesebb tippekre tehetjük fel a pénzünket. Van olyan különleges fogadás, amire csak a plusz izgalom kedvéért fogadtok?

Varin: Az őrült fogadásokról szóló cikkünkben már meséltünk az idiótábbnál idiótább opciókról, és engem meggyőzött az az érv, ami a Gatorade narancssárga színe mellett szól. Ha Cam Newton citrusos italt szeret inni, akkor Ron Rivera bizony narancssárga folyadékot kap majd a nyakába.

NitroHUN: Nagyot röhögtem, amikor megtudtam, hogy Adele az egyik favoritja az amerikai himnusz eléneklésének. A tősgyökeres brit énekesnő produkciója eléggé bizarr lett volna, és úgy gondolom akik erre fogadtak, akár a WC-n is lehúzhatták volna a pénzüket. Ehelyett például arra fogadhattak volna 6-os szorzóval, hogy lesz bunyó a mérkőzésen, amiben Aqib Talib és Cortland Finnegan jelenlétében nagy értéket látok. Már csak az a kérdés, hogy a szőrösszívű fogadóirodák mekkora dulakodást fognak bunyónak ítélni.

LuckyLuck: Régebben, amikor még nem volt ez a nagy iroda blokkolósdi, akkor jobban szemezgettem az ilyen tippek között, most gyakorlatilag csak egy-egy buki kínálatát néztem át. Amire mindig is szerettem fogadni az a himnusz hossza, ami pont ugyanolyan lutri, mint bármi más, de van annál szebb, hogy egy stopperrel a kezedben méred meddig tart?

 

Hatharom.com: Mi az a tipp, amiben a legnagyobb értéket látjátok?

Varin: Nehezen tippelhető döntő, a player speceket elemeztem egy ideig. Így jutottam el végül Fozzy Whittaker underéhez, de sok jó fogadást láttam már első ránézésre is. Lesz-e a Denver Broncosnak sikeres 4. kísérlete: 2.15 - ez sima lesz, ha az elképzeléseim szerint alakul a mérkőzés és nyerni fog a Panthers.

NitroHUN: Mivel százával vannak a fogadások a Super Bowlra, nyilván több fogadásban is lehet értéket találni, azonban a nagy prop betelésben ügyelni kell arra, hogy ne járjunk úgy mint Barney az Így jártam anyátokkalban, hogy a büntetések számától a a challenge-eken át a pénzfeldobásig mindent elbukunk. Én személy szerint arra fogok fogadni, hogy lesz 43.5 yardnál hosszabb mezőnygól 1.80 oddsért, McManus és Gano ilyen távolságból is magabiztos, és mindkét védelem a hajlik, de nem törik elven játszik, és biztosan lesz olyan alkalom, amikor 45-50 yardos mezőnygólon tartják ellenfelüket.

LuckyLuck: Azt gondolom, hogy a denveri védőfal képes lesz feltartóztatni Jonathan Stewartékat, így Cam kénytelen lesz passzolni. Ha pedig passz, akkor elsősorban az összekötője, Greg Olsen jöhet szóba, aki a legbiztosabb célpontja. Mindenkit nem fog tudni a Denver védelme hatástalanítani, a Pats ellen is tisztában voltak vele, hogy Gronkot kell levédekezni, a klasszis TE mégis 140+ yardos meccset hozott össze. Olsen is kulcsfigurája lehet a meccsnek, ráadásul ha Newtonon nyomás lesz és gyorsan kell szabadulnia a labdától, pláne a TE felé dobhat. Szóval nálam ez over 68.5 Olsenre.

Hatharom.com: A Super Bowlok történetében csupán hét védőjátékos kapta meg az MVP-címet, láttok esélyt arra, hogy most a két kiváló defense-ből kerüljön ki a döntő legértékesebb játékosa? 

Varin: Mióta  45. Super Bowlon behúztam több, mint hússzoros oddsért, hogy Hines Ward, a Pittsburgh Steelers elkapója lesz az MVP, minden évben kötelességemnek érzem, hogy erre valami crazy betet feladjak. Idén Kurt Colemanre esett a választásom, aki az alapszakaszban hét, a rájátszásban pedig már két labdát is elcsent az ellenfél irányítójától. Persze nincs túl nagy realitása annak, hogy védő játékos nyeri a legértékesebb játékosnak járó díjat, hiszen eddig csak kétszer nyert safety, de Coleman 151-szeres szorzója mindenképpen megér egy kis aprót. Amúgy sem várok óriási pontzuhatagot, egyik irányító sem brillírozik majd és ha Cam Newton futásban sem nyújt extrát, akkor akár Malcolm Smith két évvel ezelőtti győzelme után ismételten a defense egyik emberét koronázhatják meg.

NitroHUN: Azt kell, hogy mondjam, hogy csak a védő MVP-fogadásban látok fantáziát (és értéket). Ha nem a Carolina nyer, az azt jelenti, hogy a Denver-védelem remekül játszott. Például ha a Pats-meccs lett volna a Superbowl, akkor nyilván Von Miller kapta volna az MVP címet. Carolina-győzelem esetén nyilván nagy százalékban Cam lesz az MVP, de ha például egy 9-6-os mérkőzésen nyernek, akkor valószínűleg Kuechly, Josh Norman vagy bármelyik extrát nyújtó védő lesz az MVP.

LuckyLuck: Ha valami óriási védelmi háborút látunk, akkor abszolút elképzelhetőnek tartom, Luke Kuechly és Von Miller is olyan karakter, aki képes lehet kiemelkedőt nyújtani. De, ha ilyen 30-40 pont lesz a meccsen, akkor játszanak bármennyire is jól, a győztes csapat irányítója fogja megkapni. Egyébként, ha a Denver nyer és Manning nem lesz tragikus, akkor egy közepes teljesítménnyel is megkaphatja. De fogadni ezen a piacon szerintem csak outsiderekre éri meg, Kuechly 19-es oddson például egész baráti.

 

Hatharom.com: Az idei szezon is számtalan olyan meccset hozott, amire azt mondtuk, hogy "ilyen nincs". Kíváncsiak vagyunk a Ti forgatókönyvetekre, ami után ugyanez a mondat hangozna el. 

Varin: Ha például a Broncos legelső játékából safetyt érne el a Carolina Panthers :) Vagy ha a tavalyi mérkőzés után a Madden ismételten telibe trafálná a számszerű végeredményt. Amúgy a legnagyobb "ilyen nincs" mondat talán akkor hagyná el a számat, ha mondjuk a legutolsó playben az öreg Manning - megcáfolva a kétkedőket - dobna egy 80 yardos hail maryt is ezzel nyerné meg a Broncos a Vince Lombardit, Manning pedig így vonulhatna vissza.

NitroHUN: Ha egy Carolina-touchdown után nem egy Panthers-mezes kisgyerek kezében kötne ki a labda :) Viccet félretéve, ha például Manning egy terített betlit mutatna be, és a 4. negyedben Osweiler megfordítaná a mérkőzést, azt biztosan évtizedekig mesélném még.

LuckyLuck: 1 mp van hátra, a Denver 3 pontos hátrányban az ellenfél 40 yardosánál. Bevállalják a mezőnygólt, Brandon McManus lökete úgy tűnik mellé megy, de végül a kapufáról befelé pattan. Jöhet a hosszabbítás. Az extra percekben Manning minden idők egyik legnagyobb olvasásával rést fedez fel a pajzson és 25 yardról megindulva ő maga csinálja meg a TD-t! Na, erre a forgatókönyvre tuti azt mondanám, hogy ilyen nincs.