NFL

Főszerepben Beyoncé, Lady Gaga, a Coldplay és egy cápa - őrült fogadások a Super Bowlra

Tengernyi elmebeteg fogadás vár ránk az 50. Super Bowl előtt. Beyoncé ruhája, Bruno Mars pólója, az a bizonyos "baloldali cápa", áramszünet - ezekkel a fogadásokkal tehetjük élvezetesebbé a közelgő nagydöntőt.

Hogy mi a legjobb dolog a sportfogadásban? Az, hogy gyakorlatilag bármire fogadhatsz. És mi a legrosszabb? Ugyanaz. A Super Bowl nem csak az amerikaifutball-világ, de az egész sportélet egyik legnagyobb ünnepe. Nézettségi rekordokat döntögetnek a Super Bowlok, reklámcégek dollármilliókat fizetnek ki 30 másodpercért, ami pedig a mérkőzésen történik, évekig beszédtéma marad még a sportág szerelmesei között. Csoda-e, hogy a minden apróságra fogadhatunk, ami kapcsolatban áll az NFL nagydöntőjével?

Az amerikai himnusz hossza

Vicces, de valóban komoly fogadások köttetnek évről évre, hogy a Super Bowlon milyen hosszú lesz a himnusz. Két éve a döntők történetében először egy operaénekes, Renee Fleming énekelte a Star Spangled Bannert, ami fogadóirodák által kitűzött 140 másodperc közelében sem volt.

Tavaly aztán világraszóló botrány kerekedett abból, hogy Idina Menzel előadásának hosszára szokatlanul sok és nagy tét érkezett be, így minden bizonnyal többen is tudhatták, hány másodpercig is fog dalolászni az énekesnő.

Az átlagos hossz egyébként 116 másodperc, az eddigi legrövidebb verziót Billy Joel adta elő 2007-ben, 2013-ban viszont éppen a másik véglet következett, Alicia Keys 155 másodperces előadása.

A himnusz hossza az elmúlt években
Super Bowl Előadó Hossz (másodperc)
49 Idina Menzel 124
48 Renee Fleming 114
47 Alicia Keys 155
46 Kelly Clarkson 94
45 Christina Aguiler 114
44 Carrie Underwood 107
43 Jennifer Hudson 130
42 Jordin Sparks 114
41 Billy Joel 90
40 Aaron Neville&Aretha Franklin 128

Idén a fogadóirodák először 120.5 másodpercre lőtték be az időtartamat, ám hétfő este, amikor kiderült, hogy nem Adele vagy Taylor Swift énekli a himnuszt, hanem Lady Gaga, akkor felemelték 133.5-re. Nem lepődnénk meg, ha az American Horror Story: Hotel című évadában nyújtott alakításáért frissen Golden Globe-díjat nyerő énekesnő valami extravagánssal vétetné magát észre.

Félidei showműsor

Tavaly Katy Perrynek és annak a bizonyos baloldali cápának köszönhetően minden idők egyik legszórakoztatóbb half time showját láthattuk. Tekintsük is meg a baloldali ragadozó egyedi performanszát még egyszer... aztán még egyszer... és még egyszer!

Néha azért volt fogalma róla, hogy mit is kéne csinálnia, nemde? Az amerikai sportsajtó és bulvármédia egyébként olyannyira "felkarolta" a cápát, hogy idén 16-szoros szorzóval fogadhatunk arra, feltűnik a félidőben valamilyen minőségben. Minket már nem is érdekel, ki nyeri a Vince Lombardi-trófeát, csak kapjuk vissza a cápánkat!

Apropó, félidei showműsor. Jelen állás szerint a zenét a Coldplay fogja szolgáltatni, az együtteshez pedig csatlakozik Beyoncé Knowles és Bruno Mars is. Az már szinte említést sem érdemel, hogy pénzt tehetünk arra, melyik előadó melyik számát játssza először, de az ilyenkor kardinálisnak számító fellépői ruha milyenségébe is befektethetünk.

Az egyik brit bukméker az alábbi forgatókönyvet állította fel a döntőre: Lady Gaga hófehérben énekli a himnuszt, Beyoncé fekete domináns ruhában lép fel, a Coldplay énekesén, Chris Martinon nem lesz sapka, az együttes tagjai közül senki nem visel majd napszemüveget, senkinél nem lesz Panthers vagy Broncos-mez és brit zászlót sem lobogtatnak majd előadás közben. Ami Bruno Mars stylistjét illeti, minden bizonnyal galléros pólót választ majd az énekesnek.

Fej vagy írás?

Mit sem könnyebb megtippelni, minthogy fej vagy írás lesz-e a mérkőzés előtti pénzfeldobás? A legtöbb bukméker itt nem használ semmilyen rést, 2.00-2.00-s oddspárral szokták ajánlani a két opciót.

Azt jól tudjuk, hogy érdemes mindig a fejet választani, és bizony az elmúlt hét évben ötször is az nyert, aki így döntött. Az all time statisztika majdnem teljesen kiegyenlített, a 49 döntő alatt 25 írás volt és 24 fej.

Reklámok

Mondanunk sem kell, a reklámiparnak micsoda Kánaánt jelent a Super Bowl. Gigahosszúságú tanulmányok születnek a félidei és a drive-ok közti reklámokról, kimutatások százait olvashatjuk az elénk tolt termékek sikerességéről, a nagyvállalatok pedig annyi nullát fizetnek ki a televíziós társaságnak, amennyit megszámolni sem tudunk. Jelenleg egy félperces időszak a Super Bowl-közvetítés alatt körülbelül ötmillió dollárt kóstál, nem csoda hát, hogy kizárólag a legnagyobb cégek engedhetik meg maguknak a harminc másodperc hírnevet.

A Budweiser és a Coca Cola aligha maradhat le a Super Bowlról

A számtalan reklámokkal kapcsolatos fogadási lehetőségek között találunk olyanokat, hogy Peyton Manning vagy Cam Newton főszereplésével mutatnak-e reklámot, a pénzfeldobás után melyik cég logóját láthatjuk először, valamint maga a közvetítés milyen hosszúságú lesz - ez utóbbinál egyébként 4 óra és 6 perc a határ.

Egyéb őrültségek

És akkor most essen szó a többi, teljesen értelmetlen, ám annál szórakoztatóbb fogadásról.

 

Megemlítik-e, hogy John Elway cseréje volt anno a Denvernél Gary Kubiak?

Szakértők szerint ez az egyik legegyértelműbb fogadás, ráadásul 2.20-as szorzót kínálnak a bukik az "igen" opcióra. Szinte kizárt dolog, hogy a kommentátorok nem csapnak le erre a magas labdára.

Milyen színű lesz a Gatorade, amellyel nyakon öntik a nyertes edzőt?

Tavaly Bill Belichick kék és narancssárga folyadékot is kapott a nyakába, hogy oltsa a szomját, és bizony idén is ez a két opció a favorit. Itt azonban rendelkezésünkre áll némi információ, köztudomású ugyanis, hogy Cam Newton a citrusos ízeket kedveli, így az ő tartályukban minden bizonnyal narancssárga színű folyadék lapul majd. 2.25-ért fogadhatunk erre a színre.

Cam Newton rekordot dönt futott yardokban?

A rekordot jelenleg Steve McNair tartja 64 yarddal, a 34. Super Bowlról. Cam Newton eddig 83 mérkőzéséből csupán 11-szer futotta meg ezt a távot, idén kétszer. Ennek fényében aligha várhatunk rekorddöntést a villámlábú QB-től.

Történik valami váratlan mérkőzés közben?

A 48. Super Bowlon egy röpke áramszünet zavarta meg a 49ers és a Ravens csatározását, ha ismét ilyesmi történne, 21-szeres pénzt nyerhetnénk. Annak, hogy leesik valamelyik kapufa, 76-szoros, hogy lesz földrengés a stadion közelében, 57-szeres, hogy egy Microsoft tablet tönkremegy, 10-szeres, hogy lángra kap valamelyik pirotechnikai eszköz, 36-szoros pénzt fizetnek, míg ha valaki beszaladna a pályára a nézőtérről, 41-szeres pénzt nyerhetnénk, amennyiben pedig a játékosok összeverekednek a stadionban, 6-szoros összeggel gazdagodnánk.

Bárhogyan is alakul tehát a nagydöntő, akár a rutinos, nagy öreg Peyton Manning, akár pedig a fiatal, nagyszájú Cam Newton nyer, minden bizonnyal szórakoztató és élvezetes finálé vár ránk. Reméljük, a baloldali cápával!