Kézilabda

Elek Gábor és Ambros Martin a női kézis kapitány

Elek Gábort és Ambros Martint nevezték ki a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányainak kedden, a szakemberek munkáját Siti Beáta segíti majd.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke a keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Elek Gábor és a spanyol Ambros Martin munkáját Siti Beáta segíti majd. Kinevezésüket, amely a következő négy mérkőzésre, közte két Eb-selejtezőre szól, Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök javasolta, a döntést az elnökség egyhangúlag hozta meg. Németh András, a női válogatott előző kapitánya a decemberi világbajnokság után mondott le, amelyen csapata 11. lett, így nem indulhat az olimpián. Elek Gábor a Ferencváros, Ambros Martin a Győri ETO vezetőedzője.

Az olasz-spanyol Talant Dujshebaevnek Kocsis Máté köszönetet mondott eddigi munkájáért, egyúttal jelezte, a döntés egyik oka az volt, hogy a tréner nem él "életvitelszerűen" Magyarországon. A 47 esztendős, kirgiz származású tréner utódjáról később születik döntés. Dujshebaevvel a férfiak a vasárnap zárult lengyelországi Európa-bajnokságon a 12. helyen végeztek, így lemaradtak az ötkarikás selejtezőről és ezzel együtt a riói szereplésről.

Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

Kocsis Máté a bejelentések előtt elmondta, hogy az elnökség hat elvi állásfoglalást hozott. A mindenkori magyar kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia, ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányának szabályozását, hogy több magyar játékos kaphasson lehetőséget, újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás bizottságot, elvárás, hogy a magyar válogatott a jövőben többet tudjon együtt dolgozni, szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása, s a kluboknak jelentősebb összeget kell fordítaniuk az utánpótlásra.