Kézilabda Eb

Német-spanyol döntő - őrségváltás lesz vagy papírforma?

  • hatharom.com

Vasárnap a döntővel és a bronzmérkőzéssel véget ér a lengyelországi Európa-bajnokság. Vajon a németek végig viszik a csodát vagy a spanyolok élnek a történelmi lehetőséggel?

Gyakorlatilag nem volt olyan szakértő a torna előtt, aki esélyt adott volna a német válogatottnak egy komoly eredmény elérésére, a legtöbb szaki ugyanis már az első csoportból is kiejtette a germánokat. Ehhez képest az izlandi Dagur Sigurdsson elképesztő munkát végez a csapattal, hiszen a német válogatott úgy verekedte el magát a döntőig, hogy immáron öt kulcsjátékosa is hiányzik sérülés miatt (Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Patrick Wiencek, Christian Dissinger, Steffen Weinhold).

A spanyol válogatottnál már más a helyzet, a hispánok hosszú évek óta a legjobbak közé tartoznak, a 2014-es Eb-n bronzérmet szereztek, előtte 2013-ban pedig világbajnoki címig jutottak. Manolo Cadenes együttese ennek a tornának is az egyik esélyese volt, így pedig, hogy sem Franciaország, sem pedig Dánia nem jutott a legjobb négy közé, történelmi lehetőséghez jutott a gárda, hiszen Európa-bajnoki aranyérmet még soha nem sikerült szereznie.

Tudtad?
Utoljára 2007-ben fordult elő, hogy egy világversenyen nem a francia,dán,spanyol hármas valamelyik tagja lett a befutó. Abban az évben Németország hazai pályán vb-t tudott nyerni.

Az elődöntő is a spanyolok számára volt simább, hiszen a horvátok ellen háromgólos győzelmet arattak, míg a németek egy hosszabbításba torkolló thriller után harcolták ki a fináléba kerülést. A kéthetes torna utolsó napja előtt bizony már néhány plusz perc is számíthat, így az biztos, hogy a fiatal német csapat erejének utolsó tartalékait emésztgeti fel.

Fogdás a végeredményre    
Németország Döntetlen Spanyolország
3,40 8,50 1,40

Az oddsok alapján látható, hogy a bukmékerek egyértelműen a spanyol válogatott mellett teszik el a voksukat. Mindez nem véletlen. A két csapat már a csoportmérkőzések során is találkozott egymással, és akkor bizony Németországnak sikerült meglepnie a spanyolokat, ám végül a rutin győzött és 32-29-re a déliek behúzták a meccset. A rutinnak ebben párharcban óriási szerepe van, hiszen amíg Cadenes fiai között sokat megélt, világbajnok klasszis sorakoznak, addig a német válogattotban a jövő emberei játszanak.  Az Eb hivatalos honlapja például összeszedte: amíg a spanyol játékosok átlagban 87,2 meccset játszottak a nemzeti csapatban, addig ugyanez a szám a másik oldalon 36.1.

Hendikepes fogadások   
Németország +2,5 Spanyolország -2,5
1,85 1,75

A tapasztalat tehát egyértelműen az ibériaik oldalán áll. A spanyol válogatott pedig képes is lehet rá, hogy dominálja a találkozót, ha pedig sikerül a saját kedvük szerint játszaniuk, akkor a németeknek nagyon nehéz dolga lesz. Az jól megfigyelhető, hogy mindkét válogatott komoly hangsúlyt fektet a védekezésére, az utolsó mérkőzésen pedig amúgy is jellemző  a feszes játék, ezért nem is csoda, ha a bukik 53-54 gólon húzták meg a határokat.

Fogadás a gólok számára    
Kevesebb, mint 53,5 Több, mint 53,5
1,85 1,75

Egy kézilabda-torna döntőjében gyakorlatilag teljesen kiszámíthatatlan mi történik majd, de az előzetes esélyek alapján ezt a mérkőzést Spanyolországnak nyernie kellene. Persze a németek óriási eufóriában vannak, meccsről meccsre képesek megújulni, így bizony a 3.40-es oddsukban komoly érték lapul. Ezzel együtt úgy véljük, a dörzsölt és rutinos spanyol sztárjátékosok nem engedik ki kezükből ezt az óriási lehetőséget, és ha nem is könnyed játékkal, de elhódítják a kontinensbajnoki címet.

Németország - Spanyolország
Döntő
Varsó, vasárnap 17:30
Tv: Sport1

A döntő előtt 15:30-kor a bronzmeccset is megrendezik, ahol Norvégia és Horvátország csap össze. Érdekesség, hogy ez a két csapat is találkozott egymással a csoportkör során és akkor a skandinávok 33-31-es győzelmet arattak. Norvégia még soha nem szerzett érmet Európa-bajnokságon, ha tehát még egyszer legyőzik Horvátországot, történelmi sikert aratnak. De vajon sikerül?

A 3. helyért    
Norvégia Döntetlen Horvátország
2,55 7,75 1,65