Kézilabda Eb

Megjósolhatatlan kik lesznek a finalisták

Pénteken folytatódik az "őrültek háza", a szerdai Tippmix-gyilkos eredmények után már a döntőért játszanak a csapatok. De vajon kiben maradt még szufla?

Fotó: pol2016.ehf-euro.com

Az elődöntők

Ha valaki a torna előtt arra fogadott, hogy sem Franciaország, sem Dánia, sem pedig a házigazda Lengyelország nem kerül be a legjobb négy csapat közé, alighanem most gazdag embernek mondhatja magát. A torna három topfavoritjának búcsúja után meglepő párosítások alakultak ki az elődöntőben, de az Eb-n nyújtott teljesítmény alapján egyik válogatott sem érdemtelenül jutott el idáig.

A spanyol-horvát párosítás valójában nem is meglepetés, hiszen mindkét válogatott évek óta meghatározó szereplője a nagy tornáknak, igaz a horvát válogatottól ezen a tornán nem vártak éremszerzést a szakemberek. Ebben a párharcban a rutin mindenképpen a hispánok mellett szól, akik remekül osztották be idáig az erejüket, ugyanakkor ha nem lesznek elég frissek pénteken, az idáig lehengerlő támadójátékot produkáló horvátok rajtuk is átgázolhatnak.

Spanyolország - Horvátország    
Spanyolország Döntetlen Horvátország
1,90 7,50 2,15

A másik ágon két abszolút meglepetéscsapat meccsel. Norvégia története során még soha sem szerzett érmet az Eb-ken, és hát bizony a torna előtt erre most sem fogadtak volna sokan. Csakhogy a fiatal skandináv gárda remekelt idáig, a csoportmérkőzések során legyőzte a négy közé jutó horvátokat, míg a középdöntő sorsdöntő, utolsó fordulós meccsén öttel verte a címvédő Franciaországot. Ha a norvégok szereplése meglepetés, akkor a németeké kisebbfajta csoda, hiszen több kulcsemberük is kidőlt a viadalt megelőzően, míg Lengyelországban Dissinger és Wienhold személyében a két vezéralak sérült meg. Ennek ellenére így is verték a dánokat, így nem írnánk le őket az elődöntőben sem.

Norvégia - Németország    
Norvégia Döntetlen Németország
1,85 8.00 2,15

A helyosztók

A torna legnagyobb kudarcát alighanem a lengyelek élik meg, hiszen házigazdaként nem titkolt céljuk volt az aranyérem megszerzése. A 2006-ban és 2007-ben is érmet szerző "nagy lengyel generáció" utolsó világversenye tehát keserédesre sikeredett, és bizony nagy kérdés, hogy a helyosztókon mennyire lesz motivált a gárda a horvátoktól elszenvedett 13(!) gólos vereség után. A hazai közönségnek persze jár a tisztelet, így alighanem a svédek ellen azért felszívják magukat Jureckiék.

Lengyelország - Svédország    
Lengyelország Döntetlen Svédország
1,65 8,25 2,45

Utoljára pedig álljon itt az "álomdöntő" párosítása, a Franciaország-Dánia. Két topcsapat, teli világklasszis játékossal, mégis üres zsebbel távoznak majd haza. Vélhetően egyik csapat sem pörgi már túl a hátralévő két meccsét, hiszen innentől kezdve már a sérülések elkerülése a legfőbb célja a játékosoknak.A két évvel ezelőtti döntő újrajátszása lesz a mérkőzés, csak másfajta csomagolásban.

Franciaország - Dánia    
Franciaország Döntetlen Dánia
1,90 8.00 2,10