Kézilabda Eb

Ez a meccs sem nekünk áll, de talán most összejön

Szerdán délután az utolsó mérkőzését játssza a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely Svédországgal csap össze. A mieinknek már csak matematikai esélye maradt az olimpiai kvalifikációs tornán való indulásra, ennek ellenére Nagy Lászlóék győzelemmel búcsúznának a tornától.

Mikler Roland a spanyolok ellen nyújtotta a legjobb teljesítményét / pol2016.ehf-euro.com

A magyar válogatott utolsó három meccsét látva sokan féltették a csapatot a spanyolok elleni találkozót, és tehették mindezt joggal, hiszen amíg Talant Dujsebajev megfiatalított együttese önmagához képest is rendre alulteljesített, addig a spanyol válogatott éremesélyeshez méltóan játszott idáig. Ugyanakkor mivel a dánok legyőzték a hispánokat, ezért a keddi találkozón Spanyolországnak mindenképpen nyernie kellett a magyarok ellen az elődöntős szereplést szem előtt tartva.

Az előjelek ellenére a magyar csapat kezdte jobban a mérkőzést, támadásban igen bátran és pontosan játszott a csapat, de a védekezésben is sokat sikerült javulni, aminek köszönhetően 15-15-ös félidei állással mehettünk a pihenőre. A fordulás után ugyan a spanyolok felőröltek minket (31-29), ezzel együtt a magyar válogatott végre olyan teljesítményt nyújtott, amelyet elvárnak tőle, mind a szurkolók, mind pedig a szakma.

"A spanyolok az utolsó percekben tapasztaltabbak voltak. Nem lehetek boldog a vereség miatt. Jobban küzdöttünk, mint az előző két meccsen, és a svédek ellen újra itt esély, jó lenne győzelemmel búcsúzni" - nyilatkozta Talant Dujsebajev szövetségi kapitány. "Csak három napunk volt, ezalatt nem lehetett csodát tenni, de sikerült rendbe tenni a fejeket. Ahogy korábban is elmondtam, bennem is tudatosult, hogy a legegyszerűbb helyzeteket is át kell venni, így ezt is tettük. Ezúttal ugyan jobban játszottunk, de még mindig sokat kell fejlődnünk. Most már tisztán látom, miben kell előrelépnünk." - tette hozzá a szakember.  A spanyolok elleni meccs legjobbjának választott Nagy László a kapitányhoz hasonlóan szintén pozitív érzésekről beszélt a lefújás után. "Örültem volna, ha az elmúlt két meccsen is így mentünk volna ki a pályára. A svédek ellen is ugyanígy menni kell előre" - mondta a kilenc kísérletéből kilenc gólt szerző klasszis.

Fogadás a végeredményre    
Svédország Döntetlen Magyarország
1,25 10,75 4,05

Nagy átlövéseire a svédek ellen is szükségünk lenne. Az északiak kedden este egy igen izgalmas, 28-28-as döntetlen játszottak a dánokkal szemben, így számukra még maradt tétje a magyarok elleni találkozónak. Mivel az oroszok az utolsó körben a spanyolokkal találkoznak, a papírforma alapján ott kikapnak, így viszont ha Svédország legyőzi a mieinket, az orosz csapat elé kerül és ezzel olimpiai kvalifikációs jogot szerezhet.

Egymás ellen
10.08.12 olimpia Magyarország Svédország 26 : 27
08.04.12 olimpia Svédország Magyarország 26 : 23

A svédekkel legutóbb a 2012-es olimpián mérkőztünk meg, akkor a bronzmérkőzésen egyetlen gól döntött - sajnos az északiak javára. A bukik szerint ezúttal is a kék-sárgák a találkozó esélyesei, amit az Eb-eredmények alapján meg is lehet érteni:  a svédek egy győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel állnak idáig.

Ami viszont a mieink mellett szólhat, hogy lekerült a játékosok válláról a teher, ezúttal valóban felszabadult és fesztelen játékot játszhat a csapat, míg a másik oldalon azért komoly feszültség motoszkálhat majd a fejekben. Az is a magyar válogatott mellett szól, hogy ha nem is sokkal, de mégis többet pihenhetett 2-3 órával a találkozóra, ami ilyen extrém körülmények között azért igenis számíthat valamennyit.

Svédország - Magyarország
II-es középdöntő, 3. forduló
Wroclaw, szerda 16.00
Tv: M4 Sport
Tabella
    M GY D V GK P
1. Dánia 4 3 1 0 116:98 7
2. Spanyolország 4 3 0 1 110:107 6
3. Németország 4 3 0 1 115:106 6
4. Oroszország 4 1 1 2 109:115 3
5. Svédország 4 0 2 2 104:107 2
6. Magyarország 4 0 0 4 96:117 0