Kézilabda Eb

Csak a csoda segíthet, de lehet az is kevés lesz

  • hatharom.com; fotók: pol2016.ehf-euro.com

Nehéz helyzetben van a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon megcélzott olimpiai selejtezős szereplést illetően, hiszen a remények életben tartásához azt a Spanyolországot kellene legyőzni, akit 2008-ban sikerült utoljára.

Reméljük kedden nem feltartott kézzel lépnek pályára a fiúk

Nem alakult jól a magyar válogatott számára a vasárnap esti Spanyolország-Dánia csúcsrangadó, hiszen a skandináv győzelme miatt a spanyol nemzeti csapatnak igen fontos lett a mieink elleni találkozó. Amennyiben a hispánok nem szerzik meg ellenünk a két pontot, komoly veszélybe kerül az elődöntős szereplésük.

Az előjelek mindenesetre sajnos nem mellettünk szólnak. A magyar csapat játéka idáig óriási csalódása az Eb-nek, a dánok elleni méretes pofont a németek ellen sikerült még megfejelni, így jelen állás szerint a középdöntő leggyengébb csapata című versenyben tolongunk az élen az olimpiai kvalifikáció helyett. A gyenge eredmények ellenére a játékosok elmondták, hogy nincsen rossz hangulat az öltözőben, a csapat továbbra is keményen készül a soros mérkőzésekre.

"Semmi értelme annak, hogy siralomházi hangulatban legyünk, az elkövetkező két mérkőzésre kell koncentrálnunk – mondta a szövetség honlapjának Mikler Roland. – Köszönjük mindenkinek, aki az utóbbi vereségek ellenére mellettünk áll és drukkol, buzdít minket. A videózásokon és az edzéseken a spanyolok ellen készülünk. Védekezésben és támadásban is előre kell lépnünk, és semmit nem szeretnék jobban, mint biztos támaszt nyújtani a csapatnak a kapu előtt."

A mieink a szombatot elsősorban regenerálódással töltötték, vasárnap már videózás, edzés szerepelt a programban, majd a csapat a helyszínen nézte meg a spanyol-dán mérkőzést. A nap első összecsapásán a németek szoros mérkőzésen legyőzték az oroszokat, így utóbbiak matematikailag továbbra sincsenek behozhatatlan előnyben a magyar válogatottal szemben.

Mikler szerint nem szabad búslakodni

A magyarok a spanyolokkal eddig 34-szer találkoztak, 12-szer győztek, ötször játszottak döntetlent, 17-szer pedig a spanyolok diadalmaskodtak. Világversenyen legutóbb a 2012-es szerbiai Eb-n szereztek pontot a magyarok, míg a 2008-as Eb-n született az eddigi utolsó magyar győzelem ellenük.

Egymás elleni eredmények
9.01.15 felkészülési Spanyolország Magyarország 27 : 25
12.01.14 Eb Spanyolország Magyarország 34 : 27
02.11.13 felkészülési Magyarország Spanyolország 24 : 29
17.01.13 vb Magyarország Spanyolország 22 : 28
04.08.12 olimpia Magyarország Spanyolország 22 : 33

A pillanatnyi állás szerint a magyar mellett még az orosz, a macedón, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára kiadó két helyért. Ebből a hatosból a veretlen norvégok kényelmes helyzetben vannak, eddig hat pontot szereztek, így vagy olimpiai selejtezőn vehetnek részt, vagy pedig egyenes ágon kijutnak Rióba. Utóbbihoz az kell, hogy aranyérmesek legyenek, illetve a franciákkal vívják a döntőt. Amennyiben a magyarokat ebből a hat válogatottból ketten előzik meg - a norvég már biztos -, abban az esetben akkor marad esély az olimpiai selejtezőre, ha valamelyikük megnyeri az Eb-t vagy a világbajnok franciákkal döntőzik. A magyaroknak alap, hogy a wroclawi csoportban a svédeket meg kell előzniük, azaz le kell őket győzni. Az oroszokat már csak akkor lehet megelőzni, ha a spanyolok ellen sikerülne legalább a pontszerzés. Amennyiben az érintett hat együttesből három csapat is Talant Dujshebaev szövetségi kapitány gárdája előtt zár, akkor minden remény elszáll, és az olimpiák történetében először fordul elő - leszámítva az 1984-es Los Angeles-i bojkottot -, hogy nem lesz ott a játékokon sem a férfi, sem a női magyar válogatott.

Apa és fia egymás ellen

Szóval az előjelek egyáltalán nem biztatóak, és bizony az oddsokból is pontosan látszik, hogy mennyi esélye van a magyar csapatnak a győzelemre. A spanyolok fizikálisan rendkívül erősnek mondhatóak, akik ellen az eddig támadásban haloványan teljesítő magyar válogatottnak igencsak meggyűlhet a baja.

Fogadás a végeredményre    
Spanyolország Döntetlen Magyarország
1,09 12,75 7,50

A bukik szerint 6-7 gólos különbség is lehet a csapat között, ami ha figyelembe vesszük a dánok (30-22), valamint a németek (29-19) elleni vereségeink mértékét, sajnos reálisnak mondható. Ugyanakkor a mieinknek ezúttal több ideje volt pihenni, két nap egy ilyen lebonyolítású tornán komoly fórnak számít, és arra is bőven elegendő kellett hogy legyen, hogy kitisztuljanak a fejek.

Hendikepes fogadások    
Spanyolország -6,5 Magyarország +6,5
1,95 1,70

A győzelemhez mindenképpen javulni kell támadásban és védekezésben is. Ha ezúttal sem tudunk 25 gól fölé jutni, szinte teljesen esélytelen a siker, hiszen a kiváló támadókkal (Canellas, Tomas, Enterríos, Dujshebaev) rendelkező hispánok bizonyosan elérik ezt a számot. A leggyengébb gólmennyiségük a 23 volt, éppen a dánok ellen, amikor is elveszítették a találkozót.

Fogadás a gólok számára    
Kevesebb, mint 51,5 Több, mint 51,5
1,80 1,80

A spanyol válogatott hatalmas rutinnal rendelkezik, így nagyon nehéz őket kibillenteni az egyensúlyukból. Általában lassabb, kevesebb gólos találkozókat vívnak, a taktikai elemek különösen fontos szerepet töltenek be a játékukban. Mellettünk szólhat azonban, hogy Dujshebaev kiválóan ismeri a spanyol játékosokat, mint edző ő is a spanyol iskola képviselője, így pedig megvolt a lehetősége, hogy alaposan felkészítse a játékosokat a találkozóra. Persze, ha a taktikai utasításokat ezúttal sem tartják be a fiúk, könnyen lehet egy újabb méretes pofon a történet vége.

Spanyolország - Magyarország
II-es középdöntő, 2. forduló
Wroclaw, kedd 18.15
Tv: M4 Sport
Tabella
1. Dánia 3 3 0 0 88:70 6
2. Németország 4 3 0 1 115:106 6
3. Spanyolország 3 2 0 1 79:78 4
4. Oroszország 4 1 1 2 109:115 3
5. Svédország 3 0 1 2 76:79 1
6. Magyarország 3 0 0 3 67:86 0