Kézilabda Eb

Kevés az esélyünk, de bravúrra készülünk

A középdöntőbe jutást már kivívta a magyar válogatott a férfi kézilabda Európa-bajnokságon az első két forduló eredményei alapján, a dánok elleni szerdai mérkőzés és a montenegrói-orosz találkozó azonban azt is eldönti, hogy hányadik helyen végez csoportjában az együttes, és hány pontot visz magával a középdöntőbe.

Nagy Laci klasszisára óriási szükség lesz Dánia ellen / pol2016.ehf-euro.com

Az oroszok elleni vereséget (27-26) követően a magyar válogatott számára az a helyzet állt elő, hogy ha nem szerez pontot a torna egyik esélyesének tartott Dánia ellen, akkor a középdöntőbe 0 ponttal kerülhet, ami az olimpiai kvalifikációs helyek megszerzésének szempontjából igen nehéz szituációt teremtene. Márpedig az északi csapat ellen nem a mieink a favoritok, hiszen a skandináv együttesben hemzsegnek a klasszisok, a csoport eddigi két mérkőzésén pedig félgőzzel játszva is szállította a győzelmeket. Szerda este tehát bravúrra lesz szüksége a fiatal magyar csapatnak, ám ha sikerül javítani az oroszok ellen látott helyzetkihasználáson, összejöhet egy meglepetéseredmény.

Lehetséges forgatókönyvek
A magyar válogatott csoportja 1. helyén végez:
- ha legyőzi Dániát, Montenegró pedig nem veszít Oroszország ellen - továbbvihető pontok száma: 4 – montenegrói győzelem esetén; 3 – montenegrói-orosz döntetlen esetén
- ha több mint 7 góllal legyőzi Dániát, Oroszország pedig Montenegrót – továbbvihető pontok száma: 2
 
A magyar válogatott csoportja 2. helyén végez:
- ha döntetlent játszik Dániával és Montenegró legyőzi Oroszországot – továbbvihető pontok száma: 3
- ha vereséget szenved Dániától és Montenegró kevesebb, mint kilenc góllal legyőzi Oroszországot – továbbvihető pontok száma: 2
 
A magyar válogatott csoportja 3. helyén végez:
- ha vereséget szenved Dániától és Montenegró több mint 9 góllal legyőzi Oroszországot – továbbvihető pontok száma: 2
- ha vereséget szenved Dániától és Montenegró nem győz Oroszország ellen – továbbvihető pontok száma: 0
- ha döntetlent játszik Dániával és Oroszország legyőzi Montenegrót – továbbvihető pontok száma: 1

A dánok ellen a legutóbbi három világversenyünkön egyaránt megmérkőztünk, ám sem az olimpián, sem a 2013-as vb-n, sem pedig a legutóbbi Eb-n nem sikerült a pontszerzés. Az északiakat ugyan mind a három meccsen sikerült 30 gól alatt tartani, ám 26 gólnál többet a magyar válogatott sem szerzett, így ha szoros találkozókon is, de rendre vereség lett a végeredmény.

"A vállunkra nehezedő nyomás nem sokban különbözik attól, ha úgy várnák ezt a találkozót, hogy legyőztük Oroszországot. Egész egyszerűen jobban kell sáfárkodnunk a lehetőségeinkkel a dánok ellen, mint tettük azt az oroszok ellen" - fogalmazta meg egyszerű, de annál célratörőbb várakozásait Talant Dujshebaev szövetségi kapitány. A szakmai stábnak volt min törnie a fejét, például azon, hogy ki legyen a hétméteresek elvégzője. A magyar csapat az Eb-n eddig igen gyatrán teljesített ezen a téren, hiszen kilenc büntetőből mindössze ötöt értékesített, ami ezen a szinten igen halvány teljesítménynek mondható.

Egymás ellen
20.01.14 Eb Dánia Magyarország 28 : 24
23.01.13 vb Dánia Magyarország 28 : 26
29.07.12 olimpia Magyarország Dánia 25 : 27

"A magyar teljesen másfajta játékot játszanak, mint Montenegró. Jó csapatuk van a kellő tapasztalattal. Fizikailag nagyon erősek, ezért taktikailag okosan kell játszanunk ellenük" - mondta Gudmundur Gudmundsson, a dánok szövetségi kapitánya. Az északiak is már biztos továbbjutónak számítanak, de a továbbvihető pontok miatt nem vehetik fél vállról a találkozót, az oddsok alapján pedig láthatjuk, hogy a fogadóirodák bíznak a dánokban, akikre mindössze 1.30-ös szorzót kínálnak.

Fogadás végeredményre    
Dánia Döntetlen Magyarország
1.30 9.25 4.05

A hendikepes fogadásoknál 3,5 gólon húzták meg a határokat, ami azt jelenti, hogy Dánia négygólos favoritnak tekinthető. Ebben a kérdésben nehéz jósolni, hiszen ha a mérkőzés nem úgy alakul, ahogy szeretnék, és Dánia uralja majd a parkettet, simán benne van, hogy tesznek közé négyet, ugyanakkor az egymás elleni eredmények valamint a magyar csapat motivációja miatt az is elképzelhető, hogy határon belül tudunk maradni.

Hendikepes fogadások    
Dánia -3,5 Magyarország +3,5
1.80 1.80

A gólok számát illetően is nagy kérdés, miként alakul a találkozó. A magyar válogatott eddig két meccsén egyaránt 27 gólt kapott, ez alapján pedig bravúrnak számítana, ha éppen a legerősebb, a világ egyik legjobb támadócsapatának tartott dánok ne lépnék át ezt a határt. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben nyerni szeretnénk, akár közel 30 dobott gólra is szükségünk lehet. Dánia Oroszország ellen 25, míg Montenegró ellen 28 gólt kapott, egy 56 és egy 58 gólos meccset vívott idáig.

Fogadás a gólok számára    
Kevesebb, mint 56,5 Több, mint 56,5
1.75 1.85
Dánia - Magyarország
D-csoport, 3. forduló
Szerda 20.00, Gdansk
Tv: M4 Sport
Tabella - D-csoport
1. Dánia 2 2 0 0 61:53 4
2. Magyarország 2 1 0 1 58:54 2
3. Oroszország 2 1 0 1 52:57 2
4. Montenegro 2 0 0 2 55:62 0