NFL

Megismétlődik a magyar szempontból kultikus döntő?

A fogadóirodák szerint a New England és a Carolina játssza az 50. Super Bowlt február 7-én.

Ha beigazolódik a bukik prognózisa, megismétlődik a 2004-es Super Bowl, vagyis éppen az a párosítás valósulhat meg, amely Magyarországon elindította az NFL-lázat. Az elsőként közvetített 38. Super Bowlon a New England Patriots egy szenzációs mérkőzésen győzte le a Carolina Pantherst, és bizony a fogadóirodák szerint idén is a Hazafik és a Párducok csapnak majd össze. No, de ehhez még az Arizonának és a Denvernek is lesz néhány szava.

A főcsoportdöntők oddsai
TippmixPro
Denver Broncos-New England Patriots 2.25 1.50
Carolina Panthers-Arizona Cardinals 1.50 2.25

Sokáig úgy nézett ki, bajban lesz a Denver Broncos, hiszen Peyton Manningék annak ellenére sem tudtak dominálni a Pittsburgh Steelers ellen, hogy a vendégeknél sem DeAngelo Williams, sem pedig Antonio Brown nem játszhatott. A futójáték valóban megsínylette Williams hiányát, ám Ben Roethlisberger megoldotta Brown hiányát, 339 passzolt yardig jutott. Az egyik legizgalmasabb faktor Peyton Manning játéka volt, ám sok következtetést nem tudtunk leszűrni az "öreg" játékából, hiszen nem csak az időjárási viszonyok, az elkapók sem segítették őt vasárnap este. A 21/37, 222 yardos mutató mindenesetre nem világmegváltó, de legalább a labdát nem adta el egyszer sem.

Nem túl meglepő tény, hogy a Kansast legyűrő Patriots favorit Denverben is, ám aggódásra adhat okot, hogy a Hazafiknak jelenleg egyáltalán nincsen futójátéka. A kulcs tehát ismételten az lehet, mennyire ülnek majd Tom Brady rövid, 2-3 másodperc után elengedett passzai. A Vadlovak és a Hazafik november végén már találkoztak egymással, akkor a Broncos Osweiler vezetésével egy hosszabbításos meccsen legyűrte a Patset, ami az első veresége volt Belichickéknek.

Peyton Manning Tom Brady ellen - ez lehet az utolsó ilyen mérkőzés, így adjunk hálát a sorsnak, hogy ekkora rangja lesz a találkozónak. Mi inkább a vendégek sikere felé hajlunk, de nem árt ezt még átrágni néhányszor.

Kőkemény védelem a kíméletlen támadósor ellen - nem is kérdés, hogy az NFC két legjobb csapata játssza a konferenciadöntőt. A Carolina egy félidőig álomszerűen játszott a Seattle Seahawks ellen, úgy tűnt, 31-0 után már nem lesz keresnivalója a Halászsasoknak. Ám a második játékrészben a Párducok összezuhantak, mind támadásban, mind védekezésben betliztek, így a végén cidrizhettek a hazaiak, hogy ne egyenlítsen ki a Seattle. Ennél is izgalmasabb csörtét köszönhettünk a Green Baynek és az Arizonának. Aki nem látta a meccs végjátékát, az mindenképpen pótolja, hiszen a Sajtfejűek a halál torkából mentették hosszabbításra az elődöntőt, ahol aztán Larry Fitzgerald kivégezte Aaron Rodgerséket. A Cardinals ugyanakkor kevésbé nyújtott meggyőző teljesítményt a hétvégén, mint tették azt az alapszakaszban, a védelmük átlagos volt, ám a futójáték nem működött, Palmer sokat hibázott, egyedül Larry Fitzgerald klasszisa jelentette a különbséget.

A már számtalanszor feltett kérdésre keresünk ismét választ: valóban a védelem nyer bajnoki gyűrűt és nem a legjobb támadósorok? Mert ebben az esetben joggal favorizálhatjuk a Carolinát az Arizonával szemben, máskülönben viszont nagyon 50-50-es matchupnak tűnik.