NFL

Tippmestereink a New Englandet és az Arizonát favorizálják

Szombaton a Patriots-Chiefs és a Cardinals-Packers főcsoport-elődöntőkkel folytatódik az NFL rájátszása.

Ki jut tovább?
New England Patriots Kansas City Chiefs
1.35 @ TippmixPro 2.65 @ TippmixPro

Nagelb: Óva intenék mindenkit attól, hogy abból a játékból induljon ki, amit a Patriots az alapszakasz utolsó két hetében mutatott. A támadósor akkor tele volt sérültekkel, akik mostanra gyakorlatilag kivétel nélkül felépültek. Rob Gronkowski játéka jelen pillanatban ugyan még kérdéses, de szinte biztos vagyok benne, hogy játszani fog. A Chiefs front7-jében a hírek szerint minden fontos játékos bevethető lesz, így a meccs egyik kulcspontja nálam, hogy mekkora nyomást tudnak majd helyezni Tom Bradyre. Amennyiben képesek lesznek pokollá tenni Brady életét, akkor reális esélyük van a továbbjutásra. Sebastian Vollmer azonban visszatérhet az O-Line-ba, ami hatalmas javulást hozhat, és Julian Edelman, illetve Danny Amendola is újra bevethető lesz a WR-ek között, ezért azt gondolom, hogy újra működőképes lehet majd a Patriots nagyon gyors, rövid passzokra épülő támadójátéka, amivel könnyen kihúzhatják a Chiefs védelmének méregfogát. Véleményem szerint a Chiefs támadásban komoly gondban lehet majd, hiszen a New England front7-je szerezte a 2. legtöbb sack-et az alapszakaszban, így az szinte biztos, hogy Alex Smith-en nagy nyomás lesz, a legjobb elkapójának (Jeremy Maclin) játéka pedig erősen kérdéses. Így a Pats még több figyelmet szentelhet majd Travis Kelce őrzésére. Arra sem nagyon számíthat, hogy a futók tehermentesítik, mivel a New England futás elleni védelme a 8. legkevesebb yardot engedte futásonként az ellenfeleknek. Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a Patriots komolyabb gond nélkül jut tovább.

Varin: Sokként ért kvázi NitroHUN kolléga elemzése, hiszen bármennyire is 19-0-ról beszélgethettünk néhány forduló után a Hazafik kapcsán, valójában ez a teljesítmény közel sem annyira meggyőző. Persze nem tehetnek arról, hogy ilyen csapatokat sodort eléjük az élet, ők csak éltek a lehetőséggel. Nagyon érdekes találkozó lesz, választ kapunk ismét egy olyan kérdésre, amelyre talán nincs is: vajon maximálisan jó formában, hétről hétre mindent beleadva jobb a rájátszásba jutni vagy pedig pihenőhéttel, az utolsó néhány fordulóban talán túlságosan is leengedve? Két lehetőséget tartok valószínűnek, vagy 24-et tesz közé a Patriots és megmutatja, miért is jelenleg a Super Bowl legnagyobb esélyese, vagy pedig szoros meccsen nyerni fog a Chiefs. Nyilván utóbbi eredménynek minden szempontból jobban örülnének a semleges szurkolók, de én valamivel mégis esélyesebbnek vélem a Belichick csapatát.

NitroHUN: Két nagyon eltérő helyzetből érkező csapat mérkőzésével kezdődik az utolsó szombati futballnap. A Kansas nem vesztett mérkőzést majdnem három hónapja, időközben ugye a baseball-csapat is bajnok lett, múlt héten pedig megtörték az évtizedes playoff-átkot. Mindeközben a Patriots az ismert sérüléshullám után az elmúlt hat meccsből négyet elveszített, karácsony óta pedig nem ünnepelhetett. Egyébként visszatekintve a Patriots szezonjára, a megnyert meccsek minősége döbbenetesen gyenge, az AFC East ugyanis a liga két leggyengébb csoportjával, az AFC Southtal és az NFC Easttel volt rotációban. Playoff-csapatok közül így csak a már kiesett Redskinst és a Steelerst (az első héten) verték meg. Andy Reid ráadásul először fog találkozni playoffben Belichickkel a 2005-ös Superbowl óta, így nála is a szokásosnál nagyobb lesz a bizonyítási vágy. Az biztos, hogy a Kansas meg fogja nehezíteni a Patriots dolgát, én egy kiélezett mérkőzést várok, és nem tartanám csodának azt sem, ha győzelemmel távoznának Bostonból, hogy aztán bekapcsolják a Steelers-superfan módot, hogy az Arrowheadben játszhassák az AFC-döntőt.

LuckyLuck: Kicsit túlzó szerintem a Pats favorizálása a bukiktól, egyrészről, mert az offense-ben továbbra is elég sok a sérült, másrészről pedig a másik oldalon a liga egyik legjobb formában lévő védelmét találjuk. Alapvetően ez lesz a kulcs match-up, nyilván a Chiefsnek csak akkor van esélye, ha kevés ponton tudja tartani a hazaiakat. Ehhez először is egy ütős pass rush kell, ami megvan Kansasben, ugyanakkor Justin Houston térdproblémái aggasztóak, ő nagyon kellene a pályára. A New England-i támadófal bőven sebezhető, ezt mindenféleképpen ki kell használniuk, és nagy nyomást kell tenniük Bradyre. Ha ez sikerül, akkor félig sínen vannak, persze még így sem garantált a siker, valamit kezdeniük kell Gronkowskival és a várhatóan visszatérő Edelmannel is. A Patsnél a védelemben is jó néhány alapember küszködik sérüléssel, többek játéka kérdéses, viszont az Alex Smith vezette offense nem az, amelyik ezt könyörtelenül képes lehetne kihasználni. Egy kevés pontos meccsen teljesen nyílt lesz a továbbjutó kérdése, ha viszont a Chiefs védelme nem képes megfékezni Bradyéket, akkor nem kérdés, hogy a Pats megy tovább. Én előbbire látok esélyt az első mondatban taglalt dolgok miatt. 

Ki jut tovább?
Arizona Cardinals Green Bay Packers
1.25 @ TippmixPro 3.10 @ TippmixPro

Nagelb: Sokkal szorosabb meccset várok annál, mint amilyen az alapszakasz 13. hetében végül kialakult. Az Arizona védelme akkor bohócot csinált Rodgers-ből és az egész offense-ből, amit az is jól mutat, hogy 9! alkalommal tudták sackelni az irányítót. Ezt még egyszer nem tudom elképzelni. Főként úgy, hogy azóta a Cardinals védelméből kiesett Matthieu, a liga talán legjobb safetyje, illetve Corey Redding és Alex Okafor is, akiknek nagy szerepük volt az irányítók hatékony siettetésében, így a hiányuk érzékenyen érintheti a front7-t. Ezáltal Rodgersnek több ideje maradhat megtalálni az elkapóit. Az viszont biztos, hogy ezt az Arizonát nem lehet pontzuhatagos meccsen legyőzni, ezért a Packers védelmének is nagyon ki kell tennie magáért. Esélyük igazán akkor lehet, ha nagy nyomás alá tudják helyezni Carson Palmer-t, amire meg is vannak a megfelelő játékosaik, ám ennek ellenére azt gondolom, hogy annyi fegyver áll jelen pillanatban Palmer rendelkezésére (Fitzgerlad, Josh Brown, John Brown, David Johnson), hogy minden opciót minden alkalommal képtelen lesz hatástalanítani a Sajtfejű védelem, főként a viszonylag kevés rutinnal rendelkező secondary. Mindezeket alapul véve úgy gondolom, hogy egy kiváló színvonalú, szoros meccsen, a Cardinals léphet majd tovább.

Varin: Az elmúlt hetekben viszonylag jól működött a Green Bay futás elleni védelme és már az offense falban is akadtak biztató jelek Washingtonban. Nem azt mondom, hogy az NFC leggyengébb playoff-csapatának legyőzése nagy fegyvertény, de előzetesen amennyire leírták a Sajtfejűeket, olyan könnyedén tudtak fordítani a Rézbőrűek ellen. Számomra a Cards a legnagyobb talány a teljes rájátszásban, mert ahogyan a tengerentúli sajtó, én sem tartom őket ennyire jó csapatnak, ráadásul a rutin is inkább a wisconsini csapat oldalán van. Az számomra nem is kérdés, hogy a Packers offense fala és a Cardinals pass rusherei között fog eldőlni a meccs, hiszen ettől függ majd, hogy a Green Bay felül tudja-e múlni az Arizona 24-28 megszerzendő pontját. Ha minden jól megy és Rodgersnek nem kell fél másodperc után a rohamozó Pintyek miatt menekülnie, akár szoros csatát is láthatunk, de sajnos a realitás azt mutatja, szoros meccsen nyerni fognak a hazaiak.

NitroHUN: Bevallom, kicsit unalmasnak tartom azt az analógiát, hogy ez most bizony a 2010-es rájátszás legjobb mérkőzésének visszavágója lesz. Bár tény, hogy a Green Bay csapatépítő filozófiájának köszönhetően sokan megélték azt a vereséget, nem szabad elfelejteni, hogy az Aaron Rodgers élete első playoff-mérkőzése volt, míg a másik oldalon egy pályája második csúcsán lévő Kurt Warner irányított. Ezzel szemben most az a Carson Palmer irányít, aki még soha nem nyert playoff-meccset. Bizony, a szomorú Pittsburgh elleni meccset leszámítva csak egyszer léphetett pályára Palmer a rájátszásban, akkor a Jets sok esélyt nem hagyott neki. Bár tény, hogy ez nem tekinthető Daltoni vagy korábban Romoi átoknak, az biztos, hogy még nem adatott meg neki az az áttörés, ami tagadhatatlanul minden irányító életének legfontosabb pontja. A mérkőzés egyébként az agy és a szív küzdelme lehet (elnézést a kliséért), mivel ha a statisztikát nézzük, akkor egyértelmű favorit az Arizona, azonban amíg Rodgers a pályán van, addig nem lehet leírni a Green Bayt. Szerintem ezúttal győzni fog a Cardinals, mert ők nem fogják visszaengedni a mérkőzésbe a Packerst úgy, ahogy azt például a Redskins tette.

LuckyLuck: Azt hittem a Green Bay viszonylag magabiztos előző heti győzelme után majd túlértékelik a bukik, de nagyon nem így történt...Valószínűleg inkább a két csapat nem olyan régi egymás elleni meccséből indulnak ki, amikor a sajtfejűek 8-38-as pofonba szaladtak bele a sivatagban. Messzemenő következtetést ebből azért ne vonjunk le, de egy biztos, jelenleg az Arizona a jobb csapat, és bár ahol Aaron Rodgers játszik meglepetés győzelemről nem beszélhetünk, de azt gondolom most mégis váratlan lenne, ha a Packers behúzná ezt a meccset. Igazából a Washington ellen is megéghettek volna, ha a fővárosiak az elején kivégzik őket, ezt nem tették meg, és ahogyan az ebben a sportban lenni szokott, meg is büntették a végére. Komoly szintugrás lesz a Redskins után a Cardinals. Arizonában egy brutál hatékony offense van, Carson Palmer élete formájában, a fal előtte tökéletes munkát végez, az elkapóihoz ragad a disznóbőr, működik a futás is. Ha nem lenne elég a liga legtöbb pontját termelő offense, akkor még ott van a védelem is, amely rengeteg labdát szerez, és minden fontos mutatóban a top 8-ban van. Nálam az Cards megy tovább, de különbségre nem tippelnék.

A hatharom.com tippmestereinek tippjei a továbbjutókra
Nagelb Varin NitroHUN LuckyLuck

A hatharom.com szelvénye a szombati főcsoport-elődöntőkre - a    szorzói
Kezdés Mérkőzés Tipp Odds
Szombat, 22:35 New England Patriots-Kansas City Chiefs Kansas City +8,5 1.50 @ TippmixPro
Vasárnap, 2:15 Arizona Cardinals-Green Bay Packers Arizona 1.25 @ TippmixPro
Nyereményszorzó: 1.88
További NFL-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!