Australian Open

Mindenki Djokovics ellen - legyőzhetetlen?

Már csak egyet kell aludni és elrajtol a 2016-os teniszszezon első Grand Slam-viadala, az Australian Open. A férfiaknál a címvédő Novak Djokovics a toronymagas favorit, de a kihívói között az összes nagy sztárt megtaláljuk, szóval hatalmas harc várható a trófeáért.

Első negyed

Immáron negyedik alkalommal kezdődik a szerb Novak Djokovics nevével az ausztrál nyílt teniszbajnokság tőtáblája. A világklasszis belgrádi játékos ötszörös bajnoka a tornának, ezzel rekordernek számít az Open Érában, ha sikerül megvédenie a címét, akkor az örökranglistán is előrelép egyet és beéri Roy Emersont, aki a 60-as években hatszor hódította el a trófeát. Minden esélye megvan Djokovicsnak az újabb győzelemre, nincs nála jobb játékos jelenleg a földkerekségen. Csak néhány statisztikai adat vele kapcsolatban, amitől egyből feláll az ember karján a szőr: idén Dubajban sorozatban 16-ik döntőjét vívta - a csúcs Ivan Lendl 18-as szériája -, 2011 óta több ATP-tornát nyert (32) kemény pályán, mint ahány meccset veszített (26), 16790 ponttal áll a világranglista élén, ami szintén rekord. Döbbenetes az a fölény, amivel a mezőny előtt jár és semmi jel nem utal arra, hogy visszavenne a tempóból, hiszen a Közel-Keleten elképesztő demoralizáló győzelmet aratott Rafael Nadal ellen. A spanyol klasszis azt nyilatkozta a döntő után, hogy ilyen tökéletes játékot még nem látott, de más sztárok is hasonló véleményen voltak. Ausztráliában különösen nehéz őt elkapni, ez a kedvenc helyszíne, itt mozog a legotthonosabban, nem véletlenül ezt a versenyt nyerte meg eddig a legtöbbször a major viadalok közül. 

Nem kapott különösebben nehéz sorsolást sem, a negyeddöntőig vezető úton a francia Gilles Simon vagy a horvát ászgyáros, Ivo Karlovic lehet a legkeményebb ellenfele. A nyolc között már jó eséllyel top 10-es teniszezővel találkozhat, a japán Kei Nisikori és a francia Jo-Wilfried Tsonga is ebben a negyedben vág neki a tornának. Az ázsiai játékos terített betli, nem igazán lehet tudni, hogy melyik arcát fogja mutatni, illetve milyen állapotban lép pályára. Tsongának a Garros mellett ez a másik erős Grand Slam-tornája, itt még 2008-ban döntőzött, de azóta is több jó szereplése volt. Látva a felkészülését, bizony komolyan számolni kell vele. Mi inkább őt várjuk "Nole" ellenfeléül a negyeddöntőben, mintsem Nisikorit, annak ellenére, hogy az egymás elleni eredményük 4-2 a japán javára és az egyetlen melbourne-i meccsüket is ő nyerte 2012-ben.

Második negyed

Nem volt szerencséje a négyszeres bajnok Roger Federernek, hiszen Djokovics ágára került, az pedig bebizonyosodott az elmúlt két szezonban, hogy képtelen három szettet nyerni a szerb ellen. De ne szaladjunk ennyire előre, először odáig el is kellene jutnia, ez már tavaly sem jött össze neki, amikor óriási meglepetésre a harmadik körben kikapott Andreas Seppitől. Most sem lesz egy sétagalopp útja, viszonylag korán találkozhat ugyanis Grigor Dimitrovval, aki ellen bár 4-0-ra vezet, azért nem egy leányálom a bolgár, mint ahogyan várhatóan a 2014-es US Open-bajnok Marin Cilic vagy a Melbourne-ben általában jól szereplő Tomás Berdych sem. Ellenük borzasztó jó mérleggel áll Federer, valószínűleg akkor járna a legrosszabbul, ha a hazai kedvenc Nick Kyrgiosszal futna össze a negyeddöntőben. Ez sem egy elképzelhetetlen forgatókönyv, az ausztrál tavaly is a legjobb nyolcig menetelt, igaz, akkor sokkal könnyebb volt a sorsolása. De, ha nem hátráltatja a lábsérülése és a legjobbját tudja hozni, akkor Berdych és Cilic skalpját is begyűjtheti. Érdekesen alakulhat ez a negyed, természetesen a svájci géniusz a favorit az elődöntőre, de akkor sem lepődnénk meg, ha ismét időnap előtt búcsúzna. 

Harmadik negyed

A sorsolás legnagyobb kérdése az volt, hogy vajon az ötödik kiemelt Rafael Nadal kihez kerül? A tavalyelőtti bajnok Stan Wawrinka lett az a "szerencsés", akinek várhatóan meg kell majd küzdenie a spanyol salakkirállyal. Ehhez természetesen mindkét nagyágyútól jó formára lesz szükség, az útjuk ugyanis kőkemény a negyeddöntőig. A svájci legnagyobb kihívója a kanadai Milos Raonic lehet, míg "Rafa" dolgát a dél-afrikai Kevin Anderson vagy a francia Gael Monfils nehezítheti meg, de honfitársa, Fernando Verdasco sem ígérkezik könnyű falatnak, akivel ráadásul rögtön az első fordulóban kell megmérkőznie. Emlékezhetünk, hogy 2009-ben minden idők egyik legzseniálisabb csatáját vívták a melbourne-i publikum előtt, ha ezt most nem is ismétlik meg, de aligha fogja olcsón adni a bőrét "Verda". Bekavarhat itt még az amerikai Jack Sock vagy a szerb Viktor Troicki is, mindketten elég jól muzsikáltak a felkészítő tornákon. Hogy most Nadal vagy Wawrinka jut be innen a legjobb négy közé - esetleg más -, az teljesen megjósolhatatlan, előbbi Dubajban, utóbbi Chenniban melegített be, a játékuk rendben volt, nagy kérdés mennyi energiát tudnak majd megspórolni.

Negyedik negyed

A nagy ötösből egyértelműen Andy Murray kapta a legkönnyebb sorsolást, a negyeddöntőig játszi könnyedséggel juthat el, talán az ausztrál Bernard Tomic nehezítheti meg a dolgát. A legjobb nyolc között sem fog igazán veszélyes játékost kapni, papírforma szerint a spanyol David Ferrerrel vagy az amerikai John Isnerrel találkozhat. Nyilván egyikük sem egy leányálom, de mindkettejük ellen jó mérleggel áll a brit klasszis, főleg, ami a Grand Slameket illeti. Bár soha nem nyerte még meg az Australian Opent Murray, mégis ez az egyik legerősebb tornája, 2010 óta négyszer döntőzött és amikor korábban kiesett, akkor is csak Djokovics és Federer tudta legyőzni, abszolút nem jellemző tehát rá, hogy betlizne Melbourne-ben. Ugyanakkor azzal számolnunk kell, hogy bármelyik pillanatban visszaléphet, felesége ugyanis babát vár és akár a torna alatt is megérkezhet a pici, Murray pedig már bejelentette, hogy akkor azonnal befejezi a versenyt.

Ki nyeri a 2016-os Australian Opent? - a    szorzói
Játékos Odds
Novak Djokovics 1.60
Andy Murray 5.50
Roger Federer 10.75
Stan Wawrinka 11.25
Rafael Nadal 12.50
Milos Raonic 34.00
Kei Nisikori 38.00
Tenisz-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!