Vízilabda

Már a nyitómeccs sorsdöntő lesz Benedekék számára

  • hatharom.com

Hétfőn este a magyar férfi vízilabda válogatott élet-halál harcot vív Görögország legjobbjaival a szerbiai Eb-n.

Sorsdöntő meccsel kezd férfi válogatottunk a szerbiai Európa-bajnokságon.

Hatalmas csatára van kilátás a hétfői nap kiemelt mérkőzésén, vagyis az esti találkozón, amikor is Magyarország Görögországgal néz farkasszemet. A D-csoport két legerősebb válogatottjának mérkőzésén a kvartett első helye a tét, amely csapat végül nyer, az nagy valószínűséggel elkerüli Szerbiát az egyenes kieséses szakaszban, vagyis öldöklő csatára van kilátás.

Sajnos veszítenivalónk nekünk van, hiszen azon kívül, hogy kontinensviadalról beszélünk, ami a legerősebb és a legnagyobb presztízzsel bíró torna a férfi vízilabdázók körében, olimpiai kvótát is lehet szerezni Belgrádban. Amíg a mieink még nem, addig a görögök már kvalifikálták magukat a riói olimpiára, avagy a teher rajtunk, nem pedig a helléneken lesz.

Öröm az ürömben, hogy a Benedek-csapatnak bőven volt ideje felkészülni a kék-fehérek játékából. Sajnos viszont az előjelek nem túl biztatóak ránk nézve, hiszen a Volvo Kupán simán kikaptunk az olaszoktól és a spanyoloktól, vagyis csak a gyengécske Szlovákiát tudtuk legyőzni. Igaz, szövetségi kapitányunk szerint a felkészülésünk pazarul sikerült, ráadásul az Európa-bajnokságon több idő marad a regenerálódásra a mérkőzések között, avagy jóval frissebbek lehetnek a játékosok.

A formaidőzítés tehát a hétfői találkozóra van kihegyezve, ahogy azt Benedek Tibor az M4 felvezető-műsorában is elmondott: "Tudjuk azt, hogy az első csoportmérkőzésünk nagyon fontos, a görögök ellen. A Világligán kaptunk ellenük 17 emberelőnyt. Egy görög csapatot pedig nem lehet megverni 17 emberhátránnyal, mert 60 százalékát belövik az emberelőnyeiknek. Tehát nekünk meg kell oldanunk, hogy 12-13 emberhátránynál ne kapjunk többet. A cél az, hogy a görög mérkőzést megnyerjük, illetve tudjuk azt, hogy jó esetben lesz egy negyeddöntőnk a horvát és a szerb csapat közül valamelyikkel. Mind a kettő annyira nehéz, hogy szerintem most nekünk erre kell koncentrálni, hogy a negyeddöntőn nyerjünk. Az, hogy most felállítsunk célokat, hogy Európa-bajnokságot nyerjünk, szerintem nagyon korai."

A magyar válogatott kerete az Eb-re:
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda).
Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo).
Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.

Ami a görögöket illeti, a hellének egy rutinos, jól összeszokott kerettel érkeztek Belgrádba, s céljuk az, hogy a kazanyi vb-bronzukat fényesebb éremre cseréljék. Válogatottjukban olyan játékosok kaptak helyet, mint Joannisz Fontulisz, Angelosz Vlahopulosz vagy Krisztosz Afrudakisz, akik elég sok borsot tudnak törni az ellenfelek orra alá, és nagyon kell rájuk figyelni. Fontulisz például 16 gólt szerzett a 2014-es budapesti Európa-bajnokságon, míg 14-et a kazanyi, tavalyi világbajnokságon, de a nem rég lejátszott Szerbia elleni, minimális, 12-11-es vereség alkalmával is hatszor talált az ellenfél kapujába.

A két gárda legutóbb december elején Görögországban találkozott a Világliga A jelű négyesének csoportmérkőzésén, amikor is a hellének 12-8 arányban tudtak győzni. Igaz, akkor amíg a kék-fehérek a legjobbjaikkal álltak fel, addig Benedek Tibor egy felforgatott gárdát küldött harcba, hiszen az akkori csapathoz képest öt helyen változott keretünk. Ám ettől a tény az tény marad, perpillanat a görögöknek van nagyobb sanszuk a hétfői mérkőzésen. Ugyanakkor érdekes megfigyelni a bukmékerek által kínált szorzókat, hiszen a    -n a magyarok, míg a külföldi termekben a görögök a mérkőzés favoritjai. Mi bármilyen eredményt el tudunk képzelni, talán leginkább a mérkőzés góljainak számára éri meg fogadni, méghozzá kevés találatra. A 19,5-nél kevesebb találatban viszont igen komoly érték van - 1.80-szoros pénzért fogadható -, hiszen az ilyen kiélezett találkozók nem sok gólt szoktak hozni.

Háromesélyes fogadás a mérkőzésre - a     szorzói
Magyarország Döntetlen Görögország
1.82 6.30 2.35