Darts-vb

Ezekre a pillanatokra emlékszünk a legszívesebben

Január 3-án, vasárnap véget ért a 2016-os PDC darts-világbajnokság, melyet oldalunk is kiemelt figyelemmel kezelt. Lássuk, mik voltak a bő kéthetes torna legjobb pillanatai. A visszatekintőbe beszállt a PDC Hungarian Fan Club csapata is.

Döntőnek beillő meccset vívott Barney és MvG a nyolcaddöntőben. - Fotó: pdc.tv

A vb meccse

Sok kiváló mérkőzést láthattunk, nem is volt egyszerű egyet kiemelni, de számunkra a legjobban a holland rangadó, a világelső Michael van Gerwen és az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld összecsapása tetszett. Döntőnek beillő mérkőzést vívtak, hiszen mindketten 100 feletti körátlaggal zárták a meccset. Gyakorlatilag az elejétől a végéig tapintható volt a feszültség, tipikusan az a meccs volt, aminek a végét már nem bírtuk ülve nézni. Mindketten továbbjutást érdemeltek volna, Van Gerwen 105.78-as (!) átlaggal esett ki, korábban ilyen magas értékkel soha senki nem maradt még alul a világbajnokságon. Külön pikantériája volt a derbinek, hogy honfitársak, ráadásul az a Barney nyert, akit csúnyán lenéztek a fogadóirodák - ötszörös pénzt fizetett a    -nál a rutinos holland továbbjutása. Fordulatos, izgalmas meccs volt, amit évek múlva is emlegetni fogunk.

A PDC Hungarian Fan Club adminjai között nagy volt a vita, végül náluk is ez a meccs lett a befutó, de többen voksoltak a skót Peter Wright és az angol Dave Chisnall nyolcaddöntős mérkőzésére is, amely szintén egy káprázatos összecsapás volt, ahol ugyancsak nüanszok döntöttek.

A vb pozitív meglepetése a kiemelt játékosok közül

Furán hangozhat, de számunkra a címvédő volt a legkellemesebb meglepetés. Bár favoritnak számított a torna előtt, azért az őszi teljesítménye után bátornak tűnt, aki mégis Gary Anderson győzelmére tette a zizit. Nem csak elvergődött valahogyan a döntőig, amit utána kiszenvedett, hanem zseniálisan jó teljesítményt nyújtott az egész világbajnokság alatt. A fináléban voltak érdekes húzásai, de ezek egyértelműen az idegesség számlájára írhatóak, és végül abból a csatából is neki sikerült győztesen kikerülnie. Amit csinált, az mintapéldája annak, hogyan kell az év legfontosabb versenyére kihegyezni a formát. 

Gary Anderson lett a világbajnokságok történetének harmadik játékosa, akinek sikerült megvédenie a címét. - Fotó: pdc.tv

A PDC Hungarian Fan Club adminjainak voksa arra a Jelle Klaasenre esett, aki 19. kiemeltként egészen az elődöntőig menetelt, többek között a 16-szoros bajnok Phil Taylort is legyőzve. Klaasen pályafutása során először jutott ilyen magasságba egy PDC világbajnokságon. 

A vb pozitív meglepetés a nem kiemelt játékosok közül

Ennél a kategóriánál kellett talán a legkevesebbet agyalni, itt mindenkinek az angol Alan Norris jutott az eszébe, aki kiváló játékkal, egyedüliként a nem kiemeltek közül tudott negyeddöntőbe jutni. Nem lehet azt mondani, hogy szerencséje lett volna, hiszen rögtön a World Grand Prix-címvédőjével, a hatodik kiemelt Robert Thorntonnal kezdett, de az egykori elődöntős Mark Websterrel is megmérkőzött. Nem sok választotta el az elődöntőtől sem, Klaasennel abszolút pariban volt a legjobb nyolc között. A másik szervezetnél egyébként játszott már döntőt, tehát tudni lehetett, hogy komoly potenciál rejtőzik benne. 

A vb negatív meglepetése

Csillaghullásban nem volt hiány a torna elején, több topkiemelt játékos is idejekorán búcsúzott, a mi választásunk a legendára, Phil Taylorra esett, aki viszonylag könnyű negyedbe került, mégsem érte meg az elődöntőt. Tény, hogy egy jó formában lévő Klaasentől kapott ki, nem is számított ez a torna bombameglepetésének, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az angol géniusznak meccsnyila is volt. A Kevin Painter elleni szenvedését rossz volt nézni, hiába ősi riválisok, csak ezzel nem volt magyarázható a gyenge teljesítménye, pláne, hogy utána a holland ellen sem brillírozott, csak Klaasennek köszönhette, hogy nem kapott ki simábban...

Az erő elhagyta a legendát, korán búcsúzott a tornától Phil Taylor. - Fotó: pdc.tv

Itt nem egyre gondoltunk a PDC Hungarian Fan Club csapatával, náluk a negatív meglepetés egy másik nagyágyú, Van Gerwen volt. No, nem az elért eredménye volt csalódás - hiszen, mint említettük egy drámai meccsen búcsúzott -, hanem a viselkedése az első körben a selejtezős René Eidams ellen. A nagy előny tudatában némileg lenézte német ellenfelét, ez pedig kis híján megbosszulta magát. Visszanézve annak a találkozónak a második felét, még mindig borsózik az ember háta Eidams feltámadásától.

A vb fordítása

Szerencsére itt is volt miből válogatni, számtalan bravúros feltámadásnak és fordításnak lehettünk szemtanúi. Mi nem is egy meccset, csupán egy szettet ragadnánk ki, mely a korábban is említett Taylor-Klaasen összecsapáson zajlott. Méghozzá a mindent eldöntő utolsó felvonás. A lélektani előny az angolnál volt, aki az előző játszmában megúszott egy meccsnyilat. Sikerült is meglovagolnia ezt, megnyerte az első két leget, és hátsó pályáról a harmadikban dupla 20-szal be is fejezhette volna a meccset. De célt tévesztett a dobása, ez pedig, mint utólag kiderült, a vesztét okozta. A holland ugyanis innentől begyújtotta a rakétákat, és zsinórban négy leget nyerve megfordította a találkozót. Zseniálisan nagy feltámadás volt, 0-2-nél meglehetősen hitehagyottan játszott, Taylor hibája a meccsnyílnál viszont új erőt adott számára, és végül élete nagy győzelmét aratta

A fiatal angol a srác, Ricky Evans a torna egyik legnagyobb fordítását mutatta be. - Fotó: pdc.tv

A PDC Hungarian Fan Clubnál a benzinkutasként dolgozó 25 éves Ricky Evans lett a befutó, aki kétszettes hátrányból tudott fordítani a 10. kiemelt Simon Whitlock ellen úgy, hogy a harmadik felvonásban is 0-2-re állt, és az ausztrál riválisának még meccsnyila is volt. Döbbenetesen jól kezdett el játszani az angol akkor, amikor már úgy tűnt, minden veszve van számára. Nem remegett meg a keze a végjátékban sem, hidegvérrel búcsúztatta az egykori döntőst. Vitathatatlanul a torna egyik legemlékezetesebb meccsét vívták, nem lehet megunni a Rapid becenévre hallgató játékos elképesztő dobási sebességét:

A torna legnagyobb bravúrja

Jó néhány 170-es kiszállót láthattunk, magas átlagokban sem volt hiány, de természetesen a legnagyobb bravúr Anderson tökéletes legje volt. A skót klasszis az elődöntőben Klaasen ellen dobta, ez volt pályafutása első kilencnyilasa, amely az Ally Pally színpadán született. Érdekes volt egyébként a torna e szempontból, ugyanis több játékos is az utolsó nyilat puskázta el. Volt olyan meccs, az angol David Pallett és az osztrák Mensur Suljovic között, ahol mindketten a kiszállót rontották el.

Különösen élvezetes volt ez Vereczkey Lajos kommentálásával, aki először élhetett át a Sport TV stúdiójában egy kilencnyilast. Minden magyar darts kedvelő számára egy meghitt pillanat volt :)

A vb bakija

Emlékezetesre sikerült a 23 éves Dirk van Duijvenbode bemutatkozása a londoni publikum előtt, a holland srác ugyanis bemutatta azt a bravúrt, hogy 180-ra besokallt. A vicc az egészben, hogy két tripla után még meg is állt, és megnézte, hogy mi kell neki, tehát pontosan tisztában volt vele, hogy egy sima húszasra van szüksége. A hab a tortán, hogy mindezt döntő legben tette, amit természetesen utána el is veszített. Ez a baki a PDC Hungarian Fan Clubosoknál is vitte a prímet.

A vb legviccesebb jelenete

Van Duijvenbode pályázott erre a címre is, bár ő aligha tartotta azt a besokallást viccesnek, így mi sem ezt választottuk, hanem a selejtezős kínai Sun Quiang produkcióját, aki annyira meg volt zavarodva élete első Ally Pally fellépésén, hogy egyik nyilával még a táblát sem találta el. Ritkán látni ilyet, bár ő az egész szereplését viccesen élte meg, igazi közönségkevenc lett, hiszen ha valamit, akkor a hangulatot jól kreálta. 

Itt kapott szavazatot Wright koprodukciója is a táncos lányokkal, illetve Vincent van de Voort öröme az Anderson elleni megnyert első legje után, amit kínkeservesen négy nullára elveszített szett után tudott abszolválni.

Ingyenes tippek

Minden játéknap előzetesében a nap mérkőzésére tippet is publikáltunk, ezen fogadások 67%-a bezöldült, vagyis elég nagy arányban eltaláltuk a továbbjutót. Szám szerint 15 tippből 10 nyertes volt, sajnos a szerencsével hadilábon álltunk, hiszen főhőseinknek az öt vesztes tippnél három alkalommal is meccsnyila volt. Külön bosszantó, hogy a két legmagasabb szorzójú tippünk is így ment el. Nem csak az előzetesekben, hanem a Protipp-rendszerünkben is megtalálhatóak voltak ingyenes tippjeink. Darts-szakértőnk, Cesc18 összesen öt kombinált szelvénnyel támadott, melyből három alkalommal profit is ütötte a markunkat, és a végére minimális, +2.33 egység nyereséget könyvelhettünk el. 

Hozzászólásban várjuk a Ti véleményeteket is, nálatok kik/mik voltak a különböző kategóriák legjei?