Tipp

Íme a darts-vb legjobb hosszútávú fogadása!

  • Cesc18

A 16-szoros világbajnok angol legenda nem kapott nehéz sorsolást, az elődöntőig könnyű útja lehet.

Darts, 2016 PDC-világbajnokság
Hatharom-tipp: 4. negyed győztese Phil Taylor
Odds: 1.50
Eddig éri meg: 1.40
Tipperősség: 6/10

Azt hiszem Phil Taylort senkinek sem kell bemutatni, a sportág legnagyobb klasszisa, nélküle PDC-világbajnokságot még nem rendeztek, pedig az idei lesz a huszonharmadik. Egy legenda, aki még így 55 évesen is az egyik legnagyobb favoritnak számít. Nem tudja már úgy dominálni a mezőnyt, mint fénykorában, de azért még mindig zseniális játékra képes. Ez a szezonja tornagyőzelmekben nem bővelkedik, de hasonló volt elmondható már a 2014-es évéről is, a vb-n ennek ellenére mégis a döntőig tudott menetelni. 

Látható, hogy egy selejtezős ellenfél ellen kezdi majd meg a szereplést, erre sok szót kár is vesztegetni, egyébként az első fordulóban soha nem esett még ki, legyen szó PDC- vagy BDO-világbajnokságról. Miután Kevin Painternek is selejtezős ellenfele lesz, így várható, hogy a 32 között összejön a meccsük, ami a 2004-es döntő visszavágója lenne. A szintén nem fiatal angol játékos azóta már eléggé lecsúszott, az idei szezonja különösen siralmas, Taylor ellen ráadásul 1-30 a mérlege, így nagy veszélyt ő sem jelent a 14-szeres PDC-bajnokra.

A 16 közötti meccse tartogatja a legnagyobb izgalmat, feltéve, ha Jelle Klaasennel találkozik. A holland gyorstüzelő 2009-ben játszott negyeddöntőt, azóta háromszor az első körben, kétszer pedig a másodikban búcsúzott, idén viszont nagy reményekkel vág neki a tornának. Elég jó szezonja van ugyanis, ez persze még mindig nem kiemelkedő major eredményekben mutatkozik meg, de azért voltak jó tornái. A tudása megvan egy nagy dobáshoz, de fejben sokszor csődöt mond, elég csak a tavalyi szereplésére gondolni, amikor 3-1-re vezetett Gary Anderson ellen, de nyernie végül nem sikerült. Taylor ellen egyébként 2-11-re áll, az idei egyetlen meccsüket megnyerte, de azért a UK Open felvezető tornája nem hasonlítható össze a világbajnoksággal.

Ha nem Klaasen lesz az ellenfele, hanem Mervyn King, akkor kevésbé kell izgulnunk, a rutinos angol játékos bár előrébb rangsorolt, a formája meglehetősen gyenge, a vb-n pedig a 2009-es menetelése óta semmi maradandót nem alkotott. 

A negyeddöntőben papírforma szerint Robert Thornton következhet, de a skót hiába hatodik kiemelt, olyan óriási veszélyt nem jelent. Kétszer találkozott már Taylorral az Ally Pallyben, és mindkétszer tükörsima vereséget szenvedett. Nem vennék mérget arra, hogy negyeddöntőzni fog, már a főtáblán megszenvedhet Alan Norrisszal, és a folytatásban sem Terry Jenkins, sem pedig Mark Webster nem ígérkezik könnyű falatnak. "The Power"-nek egyébként ellenük is pazar mérlege van, Websterrel például tavaly találkozott a vb-n, és sima 4-0-al takarította el az útból. 

Azt gondolom, ha Taylor hoz egy erős közepes szintet, amire szinte mindig képes, akkor erről az ágról kényelmesen juthat döntőbe. Egyedül Klaasen ellen kellhet több, de ott bátran bízhatunk abban, hogy a holland fejben nem lesz elég erős.

Cesc18 további darts-tippjeiért kattints ide!